Talán az egyetlen zöldség a brokkoli, amit bármelyik gyermekünk nagy kedvvel elfogyaszt. Pont ezért szinte mindig veszek belőle. Nagyon változatosan elkészíthető, és nem is olyan drága - három-négyszáz forintért már két egész nagy fejet kaphatunk belőle a piacon.
Hűvösebb időben a legegyszerűbb egy gyors krémleves, de máskor sem töltök vele olyan sok időt, csak párolom, és salátában vagy köretként egy szelet hús illetve hal mellé tálalom. Sőt a brokkolipizza-receptemet, a krémes karfiol-brokkolitálat és a sonkás-brokkolis quiche-t sem egy nagy kunszt elkészíteni.
Most sem gondoltam túl sokat pepecselni vele, csak egy gyors uzsonnareceptet kerestem. Ezek a japán ihletésű sajtos falatkák azonnal elvarázsoltak, rögtön éreztem az ízüket a számban. Sütés után persze sokkal jobb volt a végeredmény, és reszelt parmezánnal is azonnal kipróbáltam.
Eredetileg shichimi togarashi fűszerezést kap, melynek a hét összetevője közt kendermag, japán bors és porított nori(lap) is szerepel, ezek nálam otthon “éppen” nem voltak fellelhetőek, de így is fantasztikusan finomak lettek a harapásnyi falatkák. Ahogyan az ajánlásban láttam, én is készítettem kétféle szószt mellé: egy chilis-paradicsomosat a csípőskedvelőknek, és egy zöldfűszeres-joghurtosat a nyugalmat és enyhülést vágyóknak.
Legközelebb az olasz utazásunkon gyűjtött finomságokkal jövök, addig is keressetek újabb brokkolis megoldásokat, na és persze próbáljátok ki ezt a gyors sajtos receptet!
Gréti