Fenyőmaggal grillezett kecskesajt dióolajos salátával
A kecskesajt olyan étel, amit valaki vagy szeret, vagy meg nem enné semmi pénzért. Középút nincs.:) Na jó, van olyan, amit annyira én sem szeretek, mert konkrétan akolszaga van neki. ...
Nagy rajongója vagyok a sajtoknak. Bármikor, bármennyit és szinte bármilyen sajtot képes vagyok gond nélkül elfogyasztani akár önmagában, akár valami jóféle sonkával, akár ételekben. Ha jobb minőségű és megfelelő alapanyaghoz jutunk, akkor a grill változatot is érdemes kipróbálni, mert a füstös, mindenki által kedvelt aroma még ízletesebbé teheti a sajtot és teljesen más karaktert ad neki. Azt viszont tudnunk kell, hogy nem minden fajtát érdemes a rácsra dobni. Általánosságban elmondható, hogy ilyen esetekben a lágy sajtokat igyekezzünk kerülni, mert nagyobb a valószínűsége, hogy a parázsra lefolyva végzi.
Halloumi sajt
Grillezésre legtöbbször a halloumi sajtot szokták ajánlani, olyannyira, hogy sokszor még a csomagoláson is feltüntetik a „grillsajt” jelzőt. A halloumi eredetileg ciprusi találmány, ahol a helyiek kecske- és juhtejből vegyesen készítik ezt az enyhén sós sajtot. Ma már az iparilag előállított változatokban tehéntejet is felhasználnak, és legtöbbször (a mozzarellához hasonlóan) saját levében csomagolva vásárolhatjuk meg. Natúr formában, önmagában fogyasztva is ízletes, de a ciprusiak egyik kedvenc fogása a görögdinnyés haloumi saláta. Igen, elég furcsa, de érdemes egyszer kipróbálni! Kemény állaga miatt kifejezetten alkalmas grillezésre, így ebben a formában is ajánlatos megkóstolni.
Grillezett cékla halloumi sajttal és balzsamos öntettel
Nyár vége óta figyelt a hűtőben ez a sajt. A Nők Lapja Konyhában találtam ezt a gyors és egyszerű receptet. Gyorsan kipróbáltam. Gyerekeknél nem aratott sikert, de nekem nagyon bejött. ...
Grillezett halloumi sajt fenyőmaggal, dinnyével
Pár éve volt szerencsém eltölteni egy hetet nyaralás céljából Cipruson, ahol néhány nap elteltével a strandolást és a felhőtlen tengerparti üdülést megzavart egy hurrikán, és ...
Grillezett sajt friss paradicsomsalátával
Ennek az ételnek a zsenialitása az egyszerűségében rejlik. Könnyen elkészíthető, finom, és nem szükséges grillsütővel rendelkeznünk ahhoz, hogy elkészíthessük, mégis a grillsütés ...
Epres saláta halloumi sajttal
Pár hónappal ezelőtt láttam Jamie Oliver Vidéki konyhájában az epres részt. Alig vártam, hogy beinduljon az eperszezon és nekiállhassak kipróbálni receptjeit. Kíváncsi voltam, milyen ...
Fokhagymás-joghurtos juhtúró grillsajttal
Pránanadi tanfolyam után ugye tilos a húsevés, ezért kreáltam egy igen laktató, egyedi ízű vacsit :).
Grillezett haloumi sajt salátaágyon
Eredetileg fenyőmaggal szerettem volna elkészíteni a salátát, de a kényszer nagy úr, nem volt itthon, így ismét a Mi van a hűtőben-szitu győzedelmeskedett. Igaz, a sajtra és a ...
Gomolya sajt
A gomolya eredetileg juhtejből készített üde ízű és illatú, enyhén sós, friss sajt. Hosszú időn át szinonimája volt a juhtejből készített sajtnak és eredetileg a juhászok állították elő az Alföldön. Ma már tehéntejes változattal is találkozhatunk, emellett a gomolya egyike azon sajtoknak, amit (viszonylag) könnyű házilag is elkészíteni, emiatt a leggyakrabban ezzel próbálkoznak. Ha nem szeretnénk vele bajlódni, akkor érdemes piacon, őstermelőktől megvásárolni. Persze a szupermarketben is bedobhatjuk a kosárba, de előtte nem árt alaposan megnézni, hogy pontosan miből is készült. Számtalan ízesítésben kapható: mandulás, paprikás, lilahagymás, kakukkfüves, aszalt paradicsomos. Grillezésnél ránk van bízva, hogy melyiket választjuk, akár a fűszeres, akár a klasszikus, natúr változatot, az eredmény ugyanolyan ízletes lesz, csak egy dologra figyeljünk: a keményebb, jobban préselt ideálisabb a sütéshez.
Grillezett rózsaborsos gomolya kevert salátával
A rózsabors Dél-Amerikából származik. Érdekessége, hogy íze édeskés és nem csíp, mivel nincs benne piperin, a bors csípősségéért felelős összetevő. Szórjuk meg vele a ...
Gomolyás sültzöldség
Gyorsan elkészíthető fogyókúrás vacsora, ami készíthető bármilyen zöldségből.
Camembert sajt
A francia kis faluról elnevezett sajt igazi világkarriert futott be. Ezt a viszonylag zsíros fajtát a (45-50%-os a zsírtartalma) ma már a világ minden táján készítik, hiszen a camembert név nincsen levédve. Így lehetséges az, hogy nekünk is van ilyen típusú hazai sajtunk, elég csak a leghíresebb, Tihanyi Camembert-re gondolni. Kívülről fehér nemes penész borítja, eredetileg nyers tehéntejből készült és fadobozban lehetett megvásárolni. Erős ízvilágú, fás és gyümölcsös jegyű, és minél érettebb, annál lágyabb, éppen ezért érdemes kevésbé érlelt, frissebb sajtot választani, ha grillezni szeretnénk. Ma már a camembert esetében is számtalan ízesített vagy fűszerezett fajtából választhatunk.
Zöldfűszeres pácolt-grillezett camembert
Egyik este vacsorára gondoltam ezt a grillezett sajtot. Nagyon finom lett. Erdei gombát pároltam hozzá (vajon). Supermarketek mélyhűtő pultjában kapható hozzá zöldfűszerkeverék. Persze ...
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!