Sajtok a rácson

Grillezni nemcsak húsokat, zöldséget lehet, hanem a sajtokból is kiváló főétel válik egy jó recept segítségével. Egy ciprusi, egy magyar és egy francia sajtot sütünk meg.

Nagy rajongója vagyok a sajtoknak. Bármikor, bármennyit és szinte bármilyen sajtot képes vagyok gond nélkül elfogyasztani akár önmagában, akár valami jóféle sonkával, akár ételekben. Ha jobb minőségű és megfelelő alapanyaghoz jutunk, akkor a grill változatot is érdemes kipróbálni, mert a füstös, mindenki által kedvelt aroma még ízletesebbé teheti a sajtot és teljesen más karaktert ad neki. Azt viszont tudnunk kell, hogy nem minden fajtát érdemes a rácsra dobni. Általánosságban elmondható, hogy ilyen esetekben a lágy sajtokat igyekezzünk kerülni, mert nagyobb a valószínűsége, hogy a parázsra lefolyva végzi.

Halloumi sajt

Grillezésre legtöbbször a halloumi sajtot szokták ajánlani, olyannyira, hogy sokszor még a csomagoláson is feltüntetik a „grillsajt” jelzőt. A halloumi eredetileg ciprusi találmány, ahol a helyiek kecske- és juhtejből vegyesen készítik ezt az enyhén sós sajtot. Ma már az iparilag előállított változatokban tehéntejet is felhasználnak, és legtöbbször (a mozzarellához hasonlóan) saját levében csomagolva vásárolhatjuk meg. Natúr formában, önmagában fogyasztva is ízletes, de a ciprusiak egyik kedvenc fogása a görögdinnyés haloumi saláta. Igen, elég furcsa, de érdemes egyszer kipróbálni! Kemény állaga miatt kifejezetten alkalmas grillezésre, így ebben a formában is ajánlatos megkóstolni.

Epres saláta halloumi sajttal

Pár hónappal ezelőtt láttam Jamie Oliver Vidéki konyhájában az epres részt. Alig vártam, hogy beinduljon az eperszezon és nekiállhassak kipróbálni receptjeit. Kíváncsi voltam, milyen ...

Gomolya sajt

A gomolya eredetileg juhtejből készített üde ízű és illatú, enyhén sós, friss sajt. Hosszú időn át szinonimája volt a juhtejből készített sajtnak és eredetileg a juhászok állították elő az Alföldön. Ma már tehéntejes változattal is találkozhatunk, emellett a gomolya egyike azon sajtoknak, amit (viszonylag) könnyű házilag is elkészíteni, emiatt a leggyakrabban ezzel próbálkoznak. Ha nem szeretnénk vele bajlódni, akkor érdemes piacon, őstermelőktől megvásárolni. Persze a szupermarketben is bedobhatjuk a kosárba, de előtte nem árt alaposan megnézni, hogy pontosan miből is készült. Számtalan ízesítésben kapható: mandulás, paprikás, lilahagymás, kakukkfüves, aszalt paradicsomos. Grillezésnél ránk van bízva, hogy melyiket választjuk, akár a fűszeres, akár a klasszikus, natúr változatot, az eredmény ugyanolyan ízletes lesz, csak egy dologra figyeljünk: a keményebb, jobban préselt ideálisabb a sütéshez.

Camembert sajt

A francia kis faluról elnevezett sajt igazi világkarriert futott be. Ezt a viszonylag zsíros fajtát a (45-50%-os a zsírtartalma) ma már a világ minden táján készítik, hiszen a camembert név nincsen levédve. Így lehetséges az, hogy nekünk is van ilyen típusú hazai sajtunk, elég csak a leghíresebb, Tihanyi Camembert-re gondolni. Kívülről fehér nemes penész borítja, eredetileg nyers tehéntejből készült és fadobozban lehetett megvásárolni. Erős ízvilágú, fás és gyümölcsös jegyű, és minél érettebb, annál lágyabb, éppen ezért érdemes kevésbé érlelt, frissebb sajtot választani, ha grillezni szeretnénk. Ma már a camembert esetében is számtalan ízesített vagy fűszerezett fajtából választhatunk.

Még több sültsajt-receptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 növény, amit sose ültess magaságyásba

A magaságyás kiépítése több szempontból is előnyös, többek között azért, mert bárhol kialakíthatod, jobb lesz a terméshozam és a minőség, idősek számára pedig kimondottan előnyös, hogy kíméli a térdet és a derekat. Azonban fontos tudni arról, hogy nem minden növényt érdemes magaságyásba költöztetni.

Top Receptek

Székely tészta

A receptet az anyósomtól kaptam. Megkérdezésemre csak annyit tudott mondani, hogy kb. 30 évvel ezelőtt kapta egy barátnőjétől. Az ő édesapja volt talán székely ember.

Répatortakocka sütés nélkül

A répatortát imádjuk, és húsvét környékén sokan elkészítjük. A szokásostól eltérően ezt most nem kell sütni, és ráadásul tej- és tojásmentes is. Szuper laktató süti, és ...

Hatlapos Eszterházy-torta

A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!