A hazai gasztronómiában alapélelmiszerként tekintünk a sajtokra, és szerencsénkre rendkívül széles választékban elérhetőek a különböző sajttípusok az üzletekben. Tekintsük át, hogy milyen helye van a sajtnak az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben és hogy érdemes fogyasztanunk!
Mi is a sajt pontosan?
A sajt valójában nem más, mint tej szilárd formában. 1 kg minőségi sajt hozzávetőlegesen 10 liter tejből készül. A tej alapvető alkotóelemei szolgálnak a sajtok alapjául, de kb. 10-szer nagyobb koncentrációban találhatók meg a sajtban. A sajt fő alkotórészei a zsír, fehérje, vitaminok és ásványi sók.
A sajt tartalmaz vizet is, melyből az érési folyamat során folyamatosan veszít. Minél érettebb egy sajt, annál keményebb, szárazabb, egyúttal könnyebben reszelhetőbb.
Hogy készül a sajt?
Az nyilvánvalóan senki előtt nem titok, hogy a sajt tejből készül: itthon elsősorban tehén-, kisebb mértékben juh- és kecsketejből készült termékeket fogyasztunk.
A sajtkészítés azzal kezdődik, hogy a gyártás előtt megvizsgálják, hogy a felhasználni kívánt tej megfelelő-e minőségi szempontból. Ezután a tejet rövid ideig hőkezeléssel pasztörizálják, majd savanyító kultúrát és oltóenzimet adnak hozzá, mely besűríti azt. A tej megalvadásától egészen addig, amíg a sajt elnyeri végleges formáját akár több hónap is eltelhet. A gyártás utolsó, nagyon meghatározó fázisa az érlelés. Ahogy érik a sajt, úgy változik a jellege, lesz karakteresebb az íze, és válik egyre szárazabbá.
Minőségi sajt, tápláló étel
Más ételekkel összehasonlítva a sajt nagyon fontos fehérjeforrás, például 70 g sajt annyi fehérjét tartalmaz, mint 100g hús. A fehérje nélkülözhetetlen a sejtek képződéséhez, emellett rengeteg fontos testi funkciót segít elő.
Érdemes tudni azt is, hogy a sajt egyben fontos vitaminforrás is: A-, B2-, B12-, D- és K2-vitaminokat tartalmaz. Az A-vitamin a szem, a bőr, a haj és a fogíny számára szükséges, a B-vitamin az egészséges bőr, a jó emésztés és a jó idegrendszer szempontjából fontos, a D-vitamin pedig elengedhetetlenül szükséges a kalciumfelvételhez, és így elősegíti az egészséges csont- és fogképződést. Emellett még azt is érdemes tudni, hogy már pár szelet sajt elegendő a testünk napi kalciumigényének kielégítéséhez. A kalcium létfontosságú a csontváz felépítéséhez, és idősebb korban a csontritkulás megelőzéséhez.
A tápláló étel a minőségi összetevőnél kezdődik, így vásárlásnál mindig figyeljünk arra, hogy megbízható gyártó/forgalmazó, minőségi termékét válasszuk. Olvassuk el figyelmesen a termékcsomagolást, mert ma már találunk az üzletekben a sajtokhoz hasonló külcsínnel rendelkező, „sajtjellegű” készítményeket, amelyek tápanyagtartalma azonban kevésbé értékes, mint a valódi sajtoké.
1kg Frico sajt 10 liter tejből készül. A sajt koncentrált formában tartalmazza a tej összes értékes alkotóelemét. Tökéletes fehérje, vitamin és ásványianyag-forrás: 70 g sajt 100g hús fehérjetartalmával egyenlő, A-,B-, D- és K-vitamint tartalmaz, sőt 5-6 szelet sajt már 1 napi kalciumszükségletet fedez.Keress még több Frico-sajtot itt!
Hogy illeszthetőek be a sajtok a kiegyensúlyozott étrendbe?
A kiegyensúlyozott étrend alapvető jellemzője - ahogy a nevéből is kitűnik -, hogy minden tápanyagot a megfelelő forrásból és a megfelelő arányban tartalmaz az étrendünkben. Ennek megfelelően sem a fehérjék, sem a zsírok, sem a szénhidrátok nem hiányozhatnak belőle. Az előbbi két fő tápanyag megfelelő forrásai a sajtok, amelyek változatosságát vétek lenne kihagyni az étrendünkből.
Étrendünk részeként fogyaszthatjuk őket:
- önmagában vagy előételként,
- hideg étkezéseink során szendvicsfeltétként (persze idetartoznak az isteni melegszendvicsek is),
- főételek összetevőjeként,
- csodásan illenek salátákba,
- készíthetünk belőlük ízletes, sűrű sajtmártásokat,
- baráti összejöveteleken kedvenc borunk tökéletes kísérője is lehet,
- és persze ne felejtkezzünk el az isteni sós süteményekről, amelyek között szinte nincs olyan, ami ne lenne még finomabb a rápirult vagy a benne olvadó sajttal.
Bár nálunk legelterjedtebb sajtnak a trappista számít, mindenképpen érdemes más fajtákat is megkóstolni, kezdve egy minőségi holland goudával, edammal, egészen az édeskés, diós ízű maasdamig vagy a karakteres füstölt sajtig. Egy-egy új sajttípus kipróbálásával különleges ízélményben lehet részünk, és a korábban megszokott, akár már unalmasnak is számító ételek új életre kelhetnek.