Sajtláva a tél végi hajrához

A húsmentes hónapnak majdnem a fele eltelt, és az, hogy számolom a napokat, nem azt jelenti, hogy nem élvezem! Mi bajom is lehetne olyan remek kaják mellett, mint a mai ebéd?

Oké, be kell vallanom, hogy nem indult olyan könnyen a dolog, mint gondoltam - azt hiszem, a vegaságba is bele kell tanulni, mint minden másba. Ahhoz képest, hogy herótom van attól, ha egy étterem azt hiszi, hogy a vegetáriánusok igényei kimerülnek a rántott zöldség/sajt párosban, az első héten háromszor is a rántott sajt mellett kötöttem ki. Igaz, ezt kétszer Hinyenc kolléga miatt történt. Aztán beindult a dolog, akadt sütőtökös burger, lilahagymás-sajtos makaróni, vega lencsés bolognai, sütőtökös gerslirizottó, és egy csomó más nyalánkság.

A sajtos töltött sült krumpli receptjét itt találod

A hét végén a szokásos piacozást is átalakította, hogy februárban én vagyok a Pancs Gasztroplacckiemelt vendége, és pont most vasárnap volt egy kis esemény ennek örömére. A januári hidegnek hála idén még alig voltam a jobb időben amúgy kötelezőnek számító piacozáson, úgyhogy gondoltam, épp itt az ideje, hogy jól összevásároljak mindenféle házi készítésű finomságot - így is lett. A Csurgódombi Sajtkonyhások elképesztően finom sajtjai között válogatva arra is rájöttem, hogy szerencsére vége annak a korszaknak, mikor a magyar kézműves sajt egyenlő volt a különböző zöldfűszerekkel és/vagy lilahagymával ízesített ordákkal és más lágy sajtokkal - olyan két éves manchegokat és más kemény, penészes sajtokat tartanak, hogy egy francia vagy olasz sajtkészítőnek is dicsőségére válna.

A sajtos töltött sült krumpli receptjéért ide kattints

Az egyik, olvasztásra különösen alkalmas, trappista jellegű sajtjuk (aminek köze nincs a bolti, ragacsos, gumis, növényi tejes, kilónként 1400 forintért kínált szörnyekhez) meghozta a kedvemet, és arra gondolam, csinálok egy jó kis Tanú-féle sült krumplit. Tudjátok, az a rész a filmben, mikor Virág elvtárs és "fiai" Pelikánéknál vacsoráznak, egyszerű sütőben sült krumplit. Azért egy kicsit csavartam rajta, a kész krumplikat megtöltöttem bulgur-csicseriborsó-dió keverékével, aztán jól nyakon öntöttem a sajtszósszal. Mennyei lett, krémes, tél végi, simogató, és főképp laktató. Ha ennék húst, akkor biztos tettem volna bele egy kis baconpörcöt, de így is nagyon ízlett - ha van kedvetek, próbáljátok ki így simán, vagy dobjátok fel a tölteléket kedvetek szerint!

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...