Ha kóstoltál már nem tejből készült, sajtpótló termékeket, vegán sajtokat, akkor vélhetően rájöttél, hogy minden igyekezet és jóindulat ellenére is hagynak kivetnivalót maguk után, főként ízben (és árban). Hogy miért?
Mert nem tartalmazzák a tejtermékek kulcsfontosságú fehérjéit, az úgynevezett kazeineket, amelyek nélkül nem igazán reprodukálható az autentikus sajtélmény - írja a 24.hu.
A NewMoo nevezetű izraeli start-up tudósai viszont úgy tűnik, megtalálták a megoldást:
Azt állítják, hogy a tehenek helyett a növényekből kinyert, nem állati eredetű kazein kifejlesztésével szinte bármilyen tejtermék előállítható.
Rájöttek, hogy kazeinfehérjéket olyan növényi magvakból is ki lehet nyerni, amelyek hagyományos szántóföldi gazdálkodással is termeszthetők. Három év után olyan állatmentes folyékony fehérjéket mutattak be, amelyek tápértékre, összetételre és funkcióra tökéletesen megfelelnek a tejfehérjéknek.
Az így előállított, sokkal költséghatékonyabb, fenntarthatóbb növényi sajt úgy nyúlna és olvadna, emellett olyan ízélményt is biztosítana, mint állati eredetű társa, helyettesítve a teheneket, a tejüzemeket és a drága berendezéseket.
További friss és érdekes hírek: