Raskó György agrárközgazdász nemrég a Magyar Hangnak adott interjújában nyilatkozott úgy, hogy ha kivezetnék az árstopot, akkor a 2,8 százalékos tejről a fogyasztók visszatérnének a másfél százalékos zsírtartalmú tej vásárlására. Így több tejzsír maradna, vagyis az ebből készített élelmiszerek (például vaj, sajt) ára az árstop kivezetését követő 2-3 héten belül mérséklődne – olvasható a Pénzcentrum oldalán.
Az agrárközgazdász számításai alapján a trappista sajt kilónkénti ára akár ezer forinttal is csökkenhetne.
Raskó György az árstop egyéb negatív hatásairól is szót ejtett az említett interjúban. Véleménye szerint egy évi hárommilliárdos bevételű, hat üzletet üzemeltető dunántúli kisvállalkozónak az ársapkák miatt májusban kétmillió, szeptemberben hatmillió, decemberben pedig tízmillió forintos havi veszteséggel kellett szembenéznie. Mindeközben a beszerzési árak egyre jobban eltávolodnak a hatósági áraktól.
Ezek a hírek is érdekelhetnek: