Így tárold a sajtot, hogy minél tovább friss és finom maradjon

Tévedés, hogy csak egyetlen módja van a sajt tárolásának (a hűtőbe száműzve), és most el is áruljuk, hogy melyek a legjobb módok erre.

Vettél egy darabka ínycsiklandó sajtot a piacon, de fogalmad sincsen, mit is kellene vele csinálnod, ezért egyszerűen bedobod a hűtőbe úgy, ahogy van? Van ennél jobb módja is a sajt tárolásának, amivel hosszú ideig megőrizheti eredeti textúráját és finom ízét.

Ha nincs sajtkendőd, akkor akár a sütőpapír vagy alufólia is jó lehet, de semmiképp se nyúlj műanyaghoz!

Tudtad, hogy lényegében a sajt tárolása a tej tárolásának egy másik módja? Bizony, több száz éven át a sajt funkciója az volt, hogy hosszabb ideig lehessen tárolni a tejet hideg nélkül. A sajt tárolásának pedig több módja is van, sőt, ezek nagyrészt nem sokat változtak az elmúlt száz évben – mondta Venae Watts, a Minerva Dairy ötödik generációs tulajdonosa a Marthastewart.com magazinnak.

Vonalvezetők sajttároláshoz

Hőmérséklet:

Minden sajtot a legjobb hűtőszekrényben, körülbelül 4 °C-on tárolni” – mondja Caitlin Clark, a Colorado State University élelmiszertudományi és fermentációs doktorandusza, valamint a Robust Kitchen írója.

Sóoldat:

A legrövidebb eltarthatósága a friss sajtoknak, például a mozzarellának és a fetának van. Ezeket a sajtokat néha sós lébe csomagolják, hogy növeljék eltarthatóságukat, és javítsák állagukat. Ha ilyet vettél, akkor semmiképp se öntsd ki a levet, hanem továbbra is tárold abban a sajtot, például egy dobozba átöntve, mivel ezáltal tovább marad ehető a sajt.

Állagváltozások:

Számítani lehet rá, hogy a lágy sajtok, mint például a brie vagy camembert tovább lágyulnak tárolás közben. Ezzel szemben a kemény sajtok, mint például a parmezán vagy az asiago, az öregedés előrehaladtával még keményebbé válnak.

Felhasználásig ne vágd fel:

Ha lehetséges, nagy darabokban vásárold meg, és akkor szeleteld, amikor szükség van rá. Mindig csak annyi sajtot szelj le, amennyit használni fogsz, mivel a sajt felszeletelése megnöveli a felületét, így több sajtot teszel ki az esetleges szennyeződéseknek, oxidációnak és kiszáradásnak, tehát ez lényegében lerövidíti a sajt eltarthatóságát.

A legjobb hely a sajtnak a hűtőszekrényben van:

Ami a tárolás helyét illeti, a sajtot a hűtőszekrénybe kell tenni. Azonban a szakértő nem ajánlja, hogy a hűtőszekrényed sajtfiókjába tedd, inkább a zöldségek számára készült fiókokat ajánlja erre a célra, mivel ezek a hűtő aljában vannak, ahol magasabb a páratartalom, ami előnyös a sajtnak.

Mibe csomagold a sajtot?

A szakértő sajttároláshoz a zöldségek számára készült fiókokat ajánlja a hűtőben

Ne használj műanyag fóliát!

Bár olajos étel révén szó sokan úgy gondolják, hogy a műanyag csomagolás (folpack) a legjobb a sajtok számára, mivel hajlamosak a páralecsapódásra és „izzadásra” (olajok vagy zsírok felhalmozódása a sajt felületén), ez mégsem ideális a sajt számára, mivel élő organizmusokat tartalmaz, így olyan közegben kell tárolni, amiben lehetőség van a gázcserére.

Tehát a legjobb mód a sajt becsomagolására a sajtkendő vagy speciális vastag papír, aminek oldala viasz és polietilén keverékével van bekenve.

„A bevonatos oldalt a sajt közelébe helyezik, hogy ellenálljon az izzadásnak és a páralecsapódásnak, a papírt pedig a sajt köré hajtják, és finoman leragasztják vagy megkötik. Ez lehetővé teszi, hogy a sajt a tervezett eltarthatósága alatt tovább érlelődjön, anélkül, hogy átvenné a műanyagokra jellemző fenolos mellékízeket” – mondja Clark.

Ha nincs sajtkendőd, akkor akár még a sütőpapír vagy alufólia is jó lehet, de semmiképp se nyúlj műanyaghoz!

A kéksajtok esetében érdemes őket külön tartani a lágyabb, sérülékenyebb sajtoktól. Lazán csomagold őket alufóliába, majd egy visszazárható zacskóba.

Receptajánló:

Klasszikus rántott sajt

A klasszikus rántott sajtot rendkívül egyszerűen otthonunkban is elkészíthetjük, egyre kell figyelni, hogy duplán panírozzuk, így elkerülhetjük azt a balesetet, hogy sütés közben ...

Rántott halloumi

A rántott sajt gyakorlatilag nemzeti étel nálunk, éppen ezért érdemes más országok híres sajtjait is panírba öltöztetni és kisütni. Ezúttal mi Ciprus híres tejtermékét, a a ...

Az örökéletű sajt

Ha szeretnél mindent jól csinálni, és gondoskodni róla, hogy hosszú ideig elálljon a sajt, akkor a szakértő azt tanácsolja, hogy néhány naponta csomagold ki a sajtot, majd egy kés hátát húzd végig a levágott részén. Ez az eljárás segít, hogy hosszabb életű legyen a sajt. Jó ötlet ezt elvégezni azelőtt is, hogy felszolgálnád a sajtot, különösen, ha már egy ideje be van csomagolva. Ha penészt látsz, azt is leszedheted ilyenkor.

Mi legyen a penésszel?

Ha már szóba került a penész, az ecet a barátod. Ha egy kis mennyiségű ecetet teszel a sajtkendőre vagy egy papírtörlőre, mielőtt tárolnád a sajtot, megóvhatod a penésztől, ugyanis az ecet egyfajta gátként működik, és elpusztítja a penészgombát. Ne aggódj, nem lesz ecetízű a sajtod!

Forrásunk volt.


Még több tipp és trükk itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...