Vettél egy darabka ínycsiklandó sajtot a piacon, de fogalmad sincsen, mit is kellene vele csinálnod, ezért egyszerűen bedobod a hűtőbe úgy, ahogy van? Van ennél jobb módja is a sajt tárolásának, amivel hosszú ideig megőrizheti eredeti textúráját és finom ízét.
Tudtad, hogy lényegében a sajt tárolása a tej tárolásának egy másik módja? Bizony, több száz éven át a sajt funkciója az volt, hogy hosszabb ideig lehessen tárolni a tejet hideg nélkül. A sajt tárolásának pedig több módja is van, sőt, ezek nagyrészt nem sokat változtak az elmúlt száz évben – mondta Venae Watts, a Minerva Dairy ötödik generációs tulajdonosa a Marthastewart.com magazinnak.
Vonalvezetők sajttároláshoz
Hőmérséklet:
Minden sajtot a legjobb hűtőszekrényben, körülbelül 4 °C-on tárolni” – mondja Caitlin Clark, a Colorado State University élelmiszertudományi és fermentációs doktorandusza, valamint a Robust Kitchen írója.
Sóoldat:
A legrövidebb eltarthatósága a friss sajtoknak, például a mozzarellának és a fetának van. Ezeket a sajtokat néha sós lébe csomagolják, hogy növeljék eltarthatóságukat, és javítsák állagukat. Ha ilyet vettél, akkor semmiképp se öntsd ki a levet, hanem továbbra is tárold abban a sajtot, például egy dobozba átöntve, mivel ezáltal tovább marad ehető a sajt.
Állagváltozások:
Számítani lehet rá, hogy a lágy sajtok, mint például a brie vagy camembert tovább lágyulnak tárolás közben. Ezzel szemben a kemény sajtok, mint például a parmezán vagy az asiago, az öregedés előrehaladtával még keményebbé válnak.
Felhasználásig ne vágd fel:
Ha lehetséges, nagy darabokban vásárold meg, és akkor szeleteld, amikor szükség van rá. Mindig csak annyi sajtot szelj le, amennyit használni fogsz, mivel a sajt felszeletelése megnöveli a felületét, így több sajtot teszel ki az esetleges szennyeződéseknek, oxidációnak és kiszáradásnak, tehát ez lényegében lerövidíti a sajt eltarthatóságát.
A legjobb hely a sajtnak a hűtőszekrényben van:
Ami a tárolás helyét illeti, a sajtot a hűtőszekrénybe kell tenni. Azonban a szakértő nem ajánlja, hogy a hűtőszekrényed sajtfiókjába tedd, inkább a zöldségek számára készült fiókokat ajánlja erre a célra, mivel ezek a hűtő aljában vannak, ahol magasabb a páratartalom, ami előnyös a sajtnak.
Mibe csomagold a sajtot?
Ne használj műanyag fóliát!
Bár olajos étel révén szó sokan úgy gondolják, hogy a műanyag csomagolás (folpack) a legjobb a sajtok számára, mivel hajlamosak a páralecsapódásra és „izzadásra” (olajok vagy zsírok felhalmozódása a sajt felületén), ez mégsem ideális a sajt számára, mivel élő organizmusokat tartalmaz, így olyan közegben kell tárolni, amiben lehetőség van a gázcserére.
Tehát a legjobb mód a sajt becsomagolására a sajtkendő vagy speciális vastag papír, aminek oldala viasz és polietilén keverékével van bekenve.
„A bevonatos oldalt a sajt közelébe helyezik, hogy ellenálljon az izzadásnak és a páralecsapódásnak, a papírt pedig a sajt köré hajtják, és finoman leragasztják vagy megkötik. Ez lehetővé teszi, hogy a sajt a tervezett eltarthatósága alatt tovább érlelődjön, anélkül, hogy átvenné a műanyagokra jellemző fenolos mellékízeket” – mondja Clark.
Ha nincs sajtkendőd, akkor akár még a sütőpapír vagy alufólia is jó lehet, de semmiképp se nyúlj műanyaghoz!
A kéksajtok esetében érdemes őket külön tartani a lágyabb, sérülékenyebb sajtoktól. Lazán csomagold őket alufóliába, majd egy visszazárható zacskóba.
Receptajánló:
Az örökéletű sajt
Ha szeretnél mindent jól csinálni, és gondoskodni róla, hogy hosszú ideig elálljon a sajt, akkor a szakértő azt tanácsolja, hogy néhány naponta csomagold ki a sajtot, majd egy kés hátát húzd végig a levágott részén. Ez az eljárás segít, hogy hosszabb életű legyen a sajt. Jó ötlet ezt elvégezni azelőtt is, hogy felszolgálnád a sajtot, különösen, ha már egy ideje be van csomagolva. Ha penészt látsz, azt is leszedheted ilyenkor.
Mi legyen a penésszel?
Ha már szóba került a penész, az ecet a barátod. Ha egy kis mennyiségű ecetet teszel a sajtkendőre vagy egy papírtörlőre, mielőtt tárolnád a sajtot, megóvhatod a penésztől, ugyanis az ecet egyfajta gátként működik, és elpusztítja a penészgombát. Ne aggódj, nem lesz ecetízű a sajtod!
Még több tipp és trükk itt: