A svájci Pringy egy üzemében már fémkarok fordítják meg az ország legismertebb sajtjának, a Gruyère-nek korongjait – írja a 24.hu az Atlas Obscura cikke nyomán.
A La Maison du Gruyère híres gyára már 1115 óta üzemel, tehát több, mint 900 éve készülnek náluk a minőségi, eredetvédett sajtok. Míg a legtöbb sajtgyárban féltve őrzik ezeknek a receptjeit, és igyekeznek mindenki elől elrejteni az alapanyagok listáját és a készítési procedúrát, ebben a gyárban még egy múzeum is működik, sőt, akár az érlelőt épp elhagyó végeredményt is megkóstolhatjuk.
A hatalmas korongsajtokat egy igencsak korszerű üzemben gyártják, és az érlelési folyamatok sem egy hagyományos pincében történnek, hanem egy jórészt földalatti teremben, ahol robotok mozognak, szenzoraikkal ellenőrizve az értékes darabok minőségét, sőt, ha kell, akár meg is fordítják őket, hogy egyenletesen érjenek.
Ezt a feladatot egyébként hozzáértő szakemberek szokták elvégezni, azonban úgy tűnik, már ezt is képesek a gépek véghezvinni, és nincs szükség emberi közreműködésre. Szomorú, igaz?
Még több aktualitás: