A pihentető alváshoz rengeteg mindennek teljesülnie kell, többek között fontos, hogy megfelelő legyen a matracunk, nyugodt környezetben hajtsuk álomra a fejünket, és megfelelő ételeket fogyasszunk. Az utóbbi például rengeteget ronthat alvásunk minőségén, így tényleg érdemes átgondolni, hogy a lefekvés előtti órákban mit eszünk.
Érlelt sajtot ne!
Persze azzal sokan tisztában vannak, hogy este már nem szabad nehéz ételeket enni, de mi a helyzet az olyan finomságokkal, mint a sajt? Néhány kutatásban résztvevő arról számolt be, hogy amikor nehezebb, érlelt sajtot (például a cheddar) fogyasztottak elalvás előtt, akkor emésztési nehézségeikkel küzdöttek, és zavaros, groteszk vagy kifejezetten rémisztő álmaik voltak az éjszaka folyamán.
Bár a sajt tartalmaz tejsavót, kazeint és alfa-laktalbumint, azaz olyan aminosavakat, amelyek hozzájárulnak egyes, az alvást elősegítő vegyi anyagok előállításához, kutatások kimutatták, hogy az érlelt sajtok nagy mennyiségben tartalmaznak egy másik aminosavat, tiramint is.
Ez az aminosav éberségre készteti fogyasztóját – azáltal, hogy a mellékveséket stresszhormonok termelésére sarkallja.
Érdemes tehát elkerülni az érlelt sajtokat lefekvés előtt. Ha mindenképpen befalnál egy kis sajtot alvás előtt, akkor válasz valamilyen alacsony zsírtartalmú, frissebb verziót, mint például a mozzarella vagy a cottage cheese.
Még többet olvashatsz az alvásról itt: