Szakértők árulták el, hogy melyik a legegészségesebb sajt

A sajtok népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, az azonban, hogy egészséges-e a fogyasztásuk, már kevésbé egyértelmű.

A sajt egy változatos élelmiszer, aminek magas a fehérje-, kalcium-, vitamin- és esszenciális aminosav-tartalma. Emellett azonban sok lehet benne a zsír, valamint a nátrium is, így kalóriadús alapanyagnak számít. Lourdes Castro Mortillaro dietetikus szerint ha szeretjük a sajtot, akkor bátran fogyaszthatjuk, mivel remek fehérjeforrás.

A húsokra is kiváló alternatíva: mivel állati eredetű, tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amire a szervezetnek szüksége van, ám önmagában nem tud szintetizálni. Ugyanakkor a fogyasztását nem érdemes túlzásba vinni, mert könnyen túlléphetjük a napi kalóriaszükségletünket. A lényeg, mint minden más táplálkozási kérdés kapcsán is, az egyensúly és a mértékletesség.

Szakértők árulták el, hogy melyik a legegészségesebb sajt

Melyik sajt a legegészségesebb?

A ricotta!

Mortillaro szerint a válasz alapvetően mindenkinek a saját szervezetétől és táplálkozási szükségleteitől függ, de általánosan elmondható, hogy az egészség tekintetében a ricotta lehet a győztes.

Citromos-ricottás sajttorta

A receptet a Women's Weekly sajttortás könyvében (Cheesecakes) találtam és apró módosítással, a könyv beszerzése után pár nappal el is készítettem (sajttorta rajongóknak nagyon ...

Lasagne tészta nélkül

Lehet, hogy csak nekem tűnik macerásnak a lasagne tészta főzés, de amikor csak tehetem kerülöm. Pedig van már olyan is, amit nem kell főzni, sőt úgy tudom, hogy kicsit levesesebb szósszal ...

A ricotta neve lefordítva annyit tesz, hogy „újrafőzve”, ami az előállítás módjára utal: a tejet – például juhtejet – addig melegítik, míg a túró és a tejsavó szétválik. Ezután a túróból olyan sajtokat készítenek, mint például a mozzarella, miközben a tejsavó újramelegítése nedves és finom szemcséket eredményez – ez a ricotta alapja.

Milyen előnyei vannak?

A ricottában tehát magas a tejsavófehérje koncentrációja, ami könnyen felszívódik a szervezetben, és ami nagyon sokféle aminosavat tartalmaz. Emiatt egyébként remek választás azok számára is, akiknek a célja az izomépítés, miközben a zsírégetést is szem előtt tartják.

Emellett nem felejthetjük el a fenntarthatóság szempontjait sem: ha belegondolunk, a ricotta által tulajdonképpen a sajtkészítés során keletkező mellékterméket hasznosítják, kifejezetten tudatos választás.

Mit érdemes még fogyasztani?

A dietetikus hozzáteszi, hogy a keményebb sajtok, például a parmigiano, a pecorino vagy a gouda is számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, különösen, ha mértékkel fogyasztjuk azokat.

Mivel kevesebb vizet tartalmaznak és koncentráltabbak, a kemény sajtokban több a kalcium, és valószínűleg kisebb mennyiséggel is jóllakunk, így nem esszük magunkat túl ezekből

– magyarázza Mortillaro. Ugyanakkor a nátriumtartalmuk magasabb lehet, mint a lágyabb sajtoké, így ha magas a vérnyomásunk, vagy veseproblémákkal küzdünk, nem ezek lesznek számunkra a legjobb választások.

Akik pedig a testsúlyukra figyelnek oda fokozottan, ők az alacsony zsírtartalmú, fehérjében gazdag típusok mellett döntsenek. Ennek meghatározásában az 1:10-es szabály segíthet: minden kalóriaértékhez legalább 10 gramm fehérje tartozzon. Ha ez az arány fennáll egy adott sajt esetében, fogyasszuk bátran – de mértékkel! Ilyen szempontból jól döntés a világos cheddar és a már említett ricotta is.

Forrásunk volt.


Még több a sajtokról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...