Saját ízesítésű fűszerolaj

Kedvenc fűszereink felhasználásával magunk is készíthetünk fűszeres olajat, amivel a finom salátákat is ízesíthetjük. Akár többféle zöldfűszerből is összeállítható keverékkel – egyéni ízléstől függően – még változatosabbá tehetjük házi olajkínálatunkat.

Ha sikerül szép formájú üvegeket szereznünk, akár ajándékozáshoz is kitűnő ötlet. Igaz, még messze a karácsony, de addig kutakodhatunk mutatósabb darabok után, és arra is van idő, hogy kikísérletezzük és kipróbáljuk a magunk készítette keveréket.Néhány ötlet a fűszerkeverékre: bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, oregánó, majoránna. Lehet hozzátenni még fokhagymát, babérlevelet, de készíthetjük tárkonnyal is. Esetleg borsikafű helyett szemes borsot, ha keleties ízt szeretnénk, currylevelet, szerecsendió-virágot. A csípőset szeretők chilivel egészítsék ki.Azt, hogy miből mennyit használjunk, már nehezebb meghatározni, mert az egyéni ízléstől is függ. Ha azt szeretnénk, hogy valamelyik összetevő domináljon, abból természetesen többet tegyünk bele. Egy lehetséges összeállítást azért megadunk mint alapot, aztán kinek-kinek a fantáziájára van bízva a végeredmény.Fél liter olajhoz (jó minőségű olívaolajat célszerű használni) öt-hat ág bazsalikomról leszedett levél, négy ág borsikafű levele, körülbelül ugyanennyi (lehet kevesebb is, mert intenzív az illata) kakukkfűlevél, oregánóból is ugyanennyi, a majoránnából körülbelül fele mennyiség. (Egy-egy ágról ne szedjük le a leveleket, azt a végén díszként beletehetjük a már kész, szép formájú üvegbe betöltött olajba.)A zöld növényeket mossuk meg, majd alaposan itassuk fel a rajtuk maradt vizet.A még említett fűszerekből öt-hat babérlevél, ugyanennyi fokhagymagerezd, a tárkonyból, ha csak azzal szeretnénk ízesíteni az olajat, egy nagyobb, hosszabb ág leveleit szedjük le, ha mással is keverjük, akkor körülbelül annyit használjunk, mint a majoránnából vagy esetleg azt helyettesíthetjük is vele. Abban az esetben, ha száraz fűszereket is adunk hozzá (bors, szerecsendió vagy virágja, szekfűbors, fahéj, koriander, mustármag stb.), gézbe, tüllbe csomagoljuk be, a mennyiség pedig itt is egyéni ízléstől függ, de körülbelül egy-egy kávéskanálnyi szükséges belőlük.A további munkamenet egyszerű: széles szájú, tiszta, steril üvegbe tesszük a fűszereket, ráöntjük az olajat, tetejét jól lezárjuk és állni hagyjuk két hétig. (Célszerűbb hűvös helyen tárolni, kevésbé avasodik.) Utána áttölthető csinosabb üvegbe, ami jól mutat a konyhapolcon. Négy-öt hónapig áll el – ha addig el nem fogy.vm

Fetás lencsesaláta paradicsommal

Kisfiam egyik kedvence a lencse. A mi nagy kedvencünk a feta. Ebben az ízletes salátában, zöldségekkel gazdagítva, találkozik az ízlésvilágunk, így mindenkinek tudok vele kedvezni, ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...