Saját ízesítésű fűszerolaj

Kedvenc fűszereink felhasználásával magunk is készíthetünk fűszeres olajat, amivel a finom salátákat is ízesíthetjük. Akár többféle zöldfűszerből is összeállítható keverékkel – egyéni ízléstől függően – még változatosabbá tehetjük házi olajkínálatunkat.

Ha sikerül szép formájú üvegeket szereznünk, akár ajándékozáshoz is kitűnő ötlet. Igaz, még messze a karácsony, de addig kutakodhatunk mutatósabb darabok után, és arra is van idő, hogy kikísérletezzük és kipróbáljuk a magunk készítette keveréket.Néhány ötlet a fűszerkeverékre: bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, oregánó, majoránna. Lehet hozzátenni még fokhagymát, babérlevelet, de készíthetjük tárkonnyal is. Esetleg borsikafű helyett szemes borsot, ha keleties ízt szeretnénk, currylevelet, szerecsendió-virágot. A csípőset szeretők chilivel egészítsék ki.Azt, hogy miből mennyit használjunk, már nehezebb meghatározni, mert az egyéni ízléstől is függ. Ha azt szeretnénk, hogy valamelyik összetevő domináljon, abból természetesen többet tegyünk bele. Egy lehetséges összeállítást azért megadunk mint alapot, aztán kinek-kinek a fantáziájára van bízva a végeredmény.Fél liter olajhoz (jó minőségű olívaolajat célszerű használni) öt-hat ág bazsalikomról leszedett levél, négy ág borsikafű levele, körülbelül ugyanennyi (lehet kevesebb is, mert intenzív az illata) kakukkfűlevél, oregánóból is ugyanennyi, a majoránnából körülbelül fele mennyiség. (Egy-egy ágról ne szedjük le a leveleket, azt a végén díszként beletehetjük a már kész, szép formájú üvegbe betöltött olajba.)A zöld növényeket mossuk meg, majd alaposan itassuk fel a rajtuk maradt vizet.A még említett fűszerekből öt-hat babérlevél, ugyanennyi fokhagymagerezd, a tárkonyból, ha csak azzal szeretnénk ízesíteni az olajat, egy nagyobb, hosszabb ág leveleit szedjük le, ha mással is keverjük, akkor körülbelül annyit használjunk, mint a majoránnából vagy esetleg azt helyettesíthetjük is vele. Abban az esetben, ha száraz fűszereket is adunk hozzá (bors, szerecsendió vagy virágja, szekfűbors, fahéj, koriander, mustármag stb.), gézbe, tüllbe csomagoljuk be, a mennyiség pedig itt is egyéni ízléstől függ, de körülbelül egy-egy kávéskanálnyi szükséges belőlük.A további munkamenet egyszerű: széles szájú, tiszta, steril üvegbe tesszük a fűszereket, ráöntjük az olajat, tetejét jól lezárjuk és állni hagyjuk két hétig. (Célszerűbb hűvös helyen tárolni, kevésbé avasodik.) Utána áttölthető csinosabb üvegbe, ami jól mutat a konyhapolcon. Négy-öt hónapig áll el – ha addig el nem fogy.vm

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek