Ruhaválogatás és mosás kezdőknek és haladóknak - kinek van igaza?

Hogyan kell ruhátválogatni? Hogyan kell mosni? A kérdések egyszerűnek tűnnek, de vannak vitás kérdések. Lehet, hogy te sem csinálod jól, nézd csak!

Nagyon szeretek mosni. Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy ez az egyik kedvenc házimunkám. Az elejétől a végéig szép az egész. Koszosból egyszerűen, a gép segítségével tiszta lesz, miközben csomó lehetőség van a mosószer- és öblítőválasztásra, és ezernyi praktikát próbálhatunk ki különböző foltok és szennyződések minél hatékonyabb eltávolítására.

A világ legegyszerűbb házimunkájának tűnik, mégsem az. A bonyodalmak a ruhák kiválogatásakor kezdődnek. És persze ez is az ahány ház, annyi szokás elve szerint működik. Kerestünk, kutattunk, kérdezősködtunk, hogy megtaláljuk a legjobb módszert a mosáshoz és az ezt megelőző ruhaválogatáshoz.

Ez a 7 dolgod a legmocskosabb!

Ezt láttad?

via GIPHY

Válogatás

Első szelekciókor két dologra kell nagyon figyelni: a ruha színére és a ruha anyagára. Válogassuk szét a sötét és világos holmikat. Világosnak számít a hófehér és a krémszín is, sötétnek pedig a sötétkék, a fekete, sőt még a szürke is. Ügyeljünk rá, hogy az új ruhákat különválasszuk a régiektől, hiszen az első mosáskor ereszthetik a színüket. A szennyes anyagának vizsgálatakor érdemes megérzések és sejtések helyett a ruhacimkék utasításaira hagyatkozni, hiszen ezeken nem csak anyagösszetétel, hanem javasolt kezelési útmutató is van.

De milyen hőfokon?

Nem tudom, mennyire ördögtől való a gondolat, de én a fehérmenűket és a törölközőket is szeretem magasabb hőfokon mosni, hogy ne csak tiszták, hanem fertőtlenítettek is legyenek. Kivételek persze vannak, de most az általános dolgokról beszélünk.

via GIPHY

A víz hőfokának kiválasztásakor a nagy könyv szerint – már ha van ilyen - a következő szerint kell cselekednünk: a szennyezett, világosabb ruhákhoz magasabb hőfok javasolt, a sötét és pamut ruhákhoz pedig hidegvíz. A hidegvíz megakadályozza – vagy legalábbis késlelteti - a sötét ruhák kifakulását. A pamutruháknál pedig azért szerencsés a hidegvíz, hogy megtartsák formájukat és ne nyúljanak ki, vagy menjenek össze.

Erre is jó a szódabikarbóna!

Ezt is nézd meg:

Minél inkább tudom, a nagykönyv szerint hogyan kellene mosni, annál inkább vagyok meggyőződve róla, hogy a való élet a mosásban is felülírja a papíron lefektetett szabályokat. Persze, figyeljünk mindenre, engedelmeskedjünk a használati útmutatóknak és kezelési javaslatoknak, de azért végül úgyis csak úgy fogunk mosni (is), ahogyan jónak látjuk és/vagy megszoktuk.

via GIPHY

Arról nem beszélve, hogy az ember a saját hibáiból is tanul, még akkor is, ha lassan. Én már sajnos nem egyszer ajándékoztam el könnyek között a gyerekméretűre összement gyapjúpulcsim, de megtanultam a leckét. Mondjuk azóta kevesebb a gyapjúpulcsim is.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Ne mosd a csirkét!

"Öblítsük le a húst, és egy papírtörölközővel töröljük szárazra!"... vagy inkább NE! Olvass tovább, megmagyarázzuk miért.

Coook
Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...