Így kell majd jelölni a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket

Ha valaki nem szeretne rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket fogyasztani, akkor ezt a jelzést érdemes figyelnie a termékeken.

Nemrég írtunk arról, hogy, bár a legtöbben irtóznak attól, hogy olyan ételt fogyasszanak, amikben rovarfehérje található, mégis sok olyan kedvenc ételünk akad már most is, ami ilyen összetevőt tartalmaz. Annak érdekében, hogy minden vásárló megfelelően tájékoztatva legyen a rovarfehérjéket tartalmazó termékekről, kedden megjelent a kormányzati honlapon az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló kormányrendelet rovarfehérje-tartalmú élelmiszerekhez kapcsolódó módosítása – számolt be a hírről a Telex oldala.

„Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” kifejezést kell használni az érintett termékeken

A jogszabály egyelőre még nem lépett életbe, ugyanis jelenleg a „társadalmi egyeztetés” fázisában van, vagyis az emberek a tarsadalmiegyeztetes@am.gov.hu email címen oszthatják meg véleményüket a tervezetről.

A tervezett rendelet szövegében az áll, hogy minden rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” kifejezést. Az áruházláncoknak továbbá jól elkülönített módon kell elhelyezniük a rovarfehérjét tartalmazó termékeket a boltok polcain.

Az említett új szabályok a nem előrecsomagolt, boltban megvásárolható élelmiszerekre; az online beszerezhető, illetve boltban kínált előrecsomagolt termékekre is vonatkoznak.

A jogszabály megalkotását azzal indokolták, hogy az Európai Bizottság nemrég több olyan új élelmiszert is engedélyezett, amik lehetővé teszik rovar vagy annak lárvája élelmiszerekben való felhasználását. Az EU azonban azt is előírta, hogy a tájékoztatásnak „pontosnak, egyértelműnek és a fogyasztók számára könnyen érthetőnek” kell lennie.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...