Ez a három rovarféle hamarosan a boltok polcaira kerülhet

Akármennyire is távol áll még az európai emberek többségétől a rovarfogyasztás, a világszerte magának egyre nagyobb teret nyerő élelmiszercsoport számos problémára jelenthet megoldást a jövőben.

Idén februárban már a harmadik rovarféle fogyasztását engedélyezte az Európai Bizottság. Alig másfél évvel ezelőtt a közönséges lisztbogár lárvájának fogyasztását hagyta jóvá az EU, tavaly novemberben pedig a keleti vándorsáska került fel az Unió országainak élelmiszertérképére. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) most egy újabb rovarfaj fogyasztását találta teljesen biztonságosnak és ajánlottnak, így a jövőben az előbbi két rovarféle mellett a házi tücsök is hamarosan megjelenhet a boltok polcain – derül ki a Napi.hu cikkéből.

A sáska és a lisztkukac után újabb rovar fogyasztását ajánlja az EFSA

Bár a Földnek ezen részén nincs kultúrája a rovarevésnek, jelenleg több mint 1900 fogyasztásra alkalmas rovart tartanak számon a világban. Kínában, Vietnamban, Afrikában vagy éppen Mexikóban bevett szokás a rovarok fogyasztása, az EFSA értékelése szerint pedig a házi tücsök élelmiszerként való forgalmazása a meghatározott tenyésztési és elkészítési feltételek betartása mellett nem csak biztonságos, de egészséges is, ráadásul környezetkímélő.

A házi tücskök tenyésztése nem terheli a környezetet annyira, mint a nagyobb testű haszonállatok tenyésztése, kevesebb helyet és takarmányt valamint vizet igényelnek, a rovarnak pedig magas a fehérjetartalma is.

A házi tücsök többféle kiszerelésben is kapható lesz az EU-ban, fagyasztva, egészben, szárítva és por formájában is elérhető lesz majd a vásárlók számára, az új élelmiszert tartalmazó termékeket pedig a megfelelő címkékkel kell majd ellátni, amelyek felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra.

Itt éppen egy adag tücsköt mosnak át fogyasztás előtt

A Napi.hu cikke szerint az Európai Unió élelmiszer-stratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, mely támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre való áttérését. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti azok magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalma miatt.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...