A lepkék és a méhecskék is szomjasak...így itasd meg őket!

Az emberek, kutyák, a macskák, sőt, a madarak is több vizet vesznek magukhoz nyáron, amikor kánikula tombol. Na de mi a helyzet a (hasznos) rovarokkal? Rajtuk is tudunk segíteni, méghozzá úgy, hogy megitatjuk őket!

Minél melegebb van, annál több folyadékra van szükségünk, ez közhely, sőt, a kutyák/cicák vizestálját is gyakrabban töltjük tele. Na de gondoltunk már arra, hogy ugyanez igaz a rovarokra, kisebb élőlényekre is?

A lepkék és a méhecskék is szomjasak…így itasd meg őket!

Szerencsére sok gondoskodó kerttulajdonos még a madaraknak is kirakja az itatókat nyáron, de, akár hisszük, akár nem, a rovaroknak is több vízre van szükségük. Figyeljük, mennyire csapadékos az adott időszak, vannak-e pocsolyák, tavacskák, természetes vízforrások a közelben, és ha nincs, cselekedjünk.

Ha van rá lehetőségünk, a beporzók, darazsak, méhek, lepkék és más rovarok számára is tegyünk ki itatót, de gondolhatunk a sünökre is! 

– írja a Sokszínűvidék.

Hogy miért kiemelten fontos nekik a víz?

  • a méhek és darazsak úgy hűtik a fészket vagy a kaptárt, hogy vizet párologtatnak
  • több vadméhnek is nedves agyag az építőanyaga, amivel lezárja a fészket
  • a lepkék a nedves talajból nyomelemekhez jutnak, sőt ásványi anyagokat szívnak fel.
Fontos, hogy kövek, ágak lógjanak ki az itatóból!

Mit tegyünk?

Egy sekély tálat rakjunk ki a kertbe, erkélyre, és tegyünk bele köveket, kavicsokat, fadarabokat, a tál szélére meg mehet némi moha, mielőtt feltöltjük vízzel. Fontos, hogy a kövek, ágak kilógjanak, hogy a rovarok fel tudjanak rájuk kapaszkodni!

A vizet cseréljük rendszeresen, hogy megakadályozzuk az algásodást és a kórokozók felszaporodását!

Forrásunk volt.


Nyári gasztrotippek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...