Rotolo di spinaci: nagyjából spenóttekercsként, spenótgurigaként lehet lefordítani az olasz kifejezést, amely a most következő tésztarecept nevéül szolgál. Ízeiben klasszikus, elkészítésében izgalmas, épp kellemes mértékű kihívást jelenthet minden olyan italofón, olaszmániás házi szakács számára, aki az utóbbi időben egy kicsit beleunt a lasagne és a cannelloni monotonitásába. Kiváló hétvégi ebéd válhat belőle, lenyűgözésre tökéletes: lássuk, hogyan is készül!
Sok információt nem találtam a fogás háttértörténetét illetően: egyedül arra találtam utalásokat, hogy a spenóttekercs nagy népszerűségnek örvendett a 80-as évek Olaszországában, így manapság retro ételként tekintenek rá.
Nem minden receptben szerepelt paradicsomszósz, és a töltelék is hol ricottás, hol ricottamentes volt, a források szinte csak egy dologban egyeztek meg: hogy a rotolo mindenképpen hétvégi, nagycsaládos ebédekre szánt étek.
Ami nem is olyan meglepő, tekintve, hogy igényel néhány előkészítő lépést a friss tojásos tészta begyúrásától kezdve, a spenótpároláson át, egészen a tekercs felcsavarásáig és konyharuhában történő megfőzéséig.
Nézd meg galériánkban az olasz spenóttekercs elkészítésének fázisait:
Azonban, miközben munkám gyümölcséből falatoztam, nem tudtam nem arra gondolni, hogy ez a különleges, nem mindennapi és, meg kell hagyni, igencsak látványos tésztaétel mégiscsak egyszerűbb volt, mint egy fárasztó lasagnerétegezés.
Hiszen a tészta nagyjából 10 percet vesz igénybe, a ricottát csak keverni kell és a spenót is átpárolódik pillanatok alatt. Ami pedig utána következik – nyújtás, töltés, csavarás, bugyolálás – úgyis szinte egyfajta szórakozásként fogjuk megélni (legalábbis remélem), aztán kettőt pislogunk, és az asztalon gőzölög az ebéd.
Készítsünk olasz spenótos tésztatekercset!
Hozzávalók a tésztához: 200 g finomliszt, 2 db tojás
Hozzávalók a töltelékhez: 500 g spenót, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olívaolaj, 250 g ricotta, 50 g grana padano (reszelt), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, szerecsendió ízlés szerint
Hozzávalók az összeállításhoz: 4 gerezd fokhagyma, 3 ek olívaolaj, 70 dkg passzírozott paradicsom, 10 levél bazsalikom, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 50 g grana padano, 50 g sajt (provolone vagy más lágy ízű olasz sajt)
A tésztához a lisztet egy deszka közepére szórjuk, a közepébe mélyedést csinálunk, amibe beleütjük a két tojást. Egy villával fokozatosan elkvezdjük felverni a tojásokat, közben pedig egyre több lisztet keverünk a masszába. Addig dolgozunk óvatosan, míg egy sűrűbb, ragacsosabb tésztát nem kapunk. Ekkor tovább dolgozzuk a kezünkkel, amíg fel nem veszi a maradék lisztet, és ruganyos, könnyen gyúrható gombóccá nem válik. A tésztát nagyjából 10 percig gyúrjuk, majd egy tállal letakarva pihenni hagyjuk legalább fél óráig.
A fokhagymát felaprítjuk, majd az olajon egy serpenyőben megdinszteljük 1-2 perc alatt. Hozzáadjuk a spenótot is, és addig pároljuk, míg össze nem esik. Ha nagyobb levelekkel dolgoztunk, a párolt spenótot késsel felaprítjuk: így könnyebb lesz elosztani a tésztán. A ricottát kikeverjük a sajttal, sóval, borssal és szerecsendióval.
A pihentetett tésztát téglalap alakúra nyújtjuk: legyen olyan vékony, hogy lássuk rajta keresztül az alátett kezünket. A kinyújtott tésztára kenjük fel először a ricottát, majd a spenótot. Minden szélen hagyjunk egy ujjnyi üres tészát.
A tésztát feltekerjük a hosszabbik oldalától, majd a két végét összenyomjuk. Tiszta (lehetőleg öblítőmentesen mosott) konyharuhába csavarjuk, a végeket pedig elkötjük spárgával. A tésztakígyót lobogó vízbe engedjük, és 20 percig főzzük. Amikor megfőtt, óvatosan kiemeljük, leszedjük róla a konyharuhát és a tekercset kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
A fokhagymát felaprítjuk, majd 1-2 perc alatt megdinszteljük az olajon. Hozzáöntjük a paradicsomot, majd fűszerezzük. Pár perc alatt összefőzzük.
Egy nagyobb sütőtál aljába kanalazzuk a szósz felét, erre fektetjük a tésztatekercs szeleteit. A maradék szószt rákanalazzuk és megszórjuk a kétféle reszelt sajttal. 200 fokos sütőben nagyjából 10-15 perc alatt összesütjük, amíg a sajt aranybarna nem lesz.
A rotolo di spinaci teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a tavaszi finomságokat is készítsd el: