Az olasz spenótos tésztatekercs, ami mellett a lasagne elbújhat

Aki paradicsomos, sajtos, zöldséges, rakott olasz tésztára vágyik, de kivételesen kitörne a lasagne bűvköréből, annak van egy pont ilyen receptem – ráadásul nem is olyan sok macerával...na, jó, ez utóbbi nézőpont kérdése.

Rotolo di spinaci: nagyjából spenóttekercsként, spenótgurigaként lehet lefordítani az olasz kifejezést, amely a most következő tésztarecept nevéül szolgál. Ízeiben klasszikus, elkészítésében izgalmas, épp kellemes mértékű kihívást jelenthet minden olyan italofón, olaszmániás házi szakács számára, aki az utóbbi időben egy kicsit beleunt a lasagne és a cannelloni monotonitásába. Kiváló hétvégi ebéd válhat belőle, lenyűgözésre tökéletes: lássuk, hogyan is készül!

Az olasz spenótos tésztatekercs receptjéért kattints a képre!

Sok információt nem találtam a fogás háttértörténetét illetően: egyedül arra találtam utalásokat, hogy a spenóttekercs nagy népszerűségnek örvendett a 80-as évek Olaszországában, így manapság retro ételként tekintenek rá.

Nem minden receptben szerepelt paradicsomszósz, és a töltelék is hol ricottás, hol ricottamentes volt, a források szinte csak egy dologban egyeztek meg: hogy a rotolo mindenképpen hétvégi, nagycsaládos ebédekre szánt étek.

Ami nem is olyan meglepő, tekintve, hogy igényel néhány előkészítő lépést a friss tojásos tészta begyúrásától kezdve, a spenótpároláson át, egészen a tekercs felcsavarásáig és konyharuhában történő megfőzéséig.

Nézd meg galériánkban az olasz spenóttekercs elkészítésének fázisait:

Azonban, miközben munkám gyümölcséből falatoztam, nem tudtam nem arra gondolni, hogy ez a különleges, nem mindennapi és, meg kell hagyni, igencsak látványos tésztaétel mégiscsak egyszerűbb volt, mint egy fárasztó lasagnerétegezés.

Hiszen a tészta nagyjából 10 percet vesz igénybe, a ricottát csak keverni kell és a spenót is átpárolódik pillanatok alatt. Ami pedig utána következik – nyújtás, töltés, csavarás, bugyolálás – úgyis szinte egyfajta szórakozásként fogjuk megélni (legalábbis remélem), aztán kettőt pislogunk, és az asztalon gőzölög az ebéd.

Készítsünk olasz spenótos tésztatekercset!

Hozzávalók a tésztához: 200 g finomliszt, 2 db tojás

Hozzávalók a töltelékhez: 500 g spenót, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olívaolaj, 250 g ricotta, 50 g grana padano (reszelt), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, szerecsendió ízlés szerint

Hozzávalók az összeállításhoz: 4 gerezd fokhagyma, 3 ek olívaolaj, 70 dkg passzírozott paradicsom, 10 levél bazsalikom, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 50 g grana padano, 50 g sajt (provolone vagy más lágy ízű olasz sajt)

A tésztához a lisztet egy deszka közepére szórjuk, a közepébe mélyedést csinálunk, amibe beleütjük a két tojást. Egy villával fokozatosan elkvezdjük felverni a tojásokat, közben pedig egyre több lisztet keverünk a masszába. Addig dolgozunk óvatosan, míg egy sűrűbb, ragacsosabb tésztát nem kapunk. Ekkor tovább dolgozzuk a kezünkkel, amíg fel nem veszi a maradék lisztet, és ruganyos, könnyen gyúrható gombóccá nem válik. A tésztát nagyjából 10 percig gyúrjuk, majd egy tállal letakarva pihenni hagyjuk legalább fél óráig.

Az olasz spenótos tésztatekercs receptjéért kattints a képre!

A fokhagymát felaprítjuk, majd az olajon egy serpenyőben megdinszteljük 1-2 perc alatt. Hozzáadjuk a spenótot is, és addig pároljuk, míg össze nem esik. Ha nagyobb levelekkel dolgoztunk, a párolt spenótot késsel felaprítjuk: így könnyebb lesz elosztani a tésztán. A ricottát kikeverjük a sajttal, sóval, borssal és szerecsendióval.

A pihentetett tésztát téglalap alakúra nyújtjuk: legyen olyan vékony, hogy lássuk rajta keresztül az alátett kezünket. A kinyújtott tésztára kenjük fel először a ricottát, majd a spenótot. Minden szélen hagyjunk egy ujjnyi üres tészát.

A tésztát feltekerjük a hosszabbik oldalától, majd a két végét összenyomjuk. Tiszta (lehetőleg öblítőmentesen mosott) konyharuhába csavarjuk, a végeket pedig elkötjük spárgával. A tésztakígyót lobogó vízbe engedjük, és 20 percig főzzük. Amikor megfőtt, óvatosan kiemeljük, leszedjük róla a konyharuhát és a tekercset kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Az olasz spenótos tésztatekercs receptjéért kattints a képre!

A fokhagymát felaprítjuk, majd 1-2 perc alatt megdinszteljük az olajon. Hozzáöntjük a paradicsomot, majd fűszerezzük. Pár perc alatt összefőzzük.

Egy nagyobb sütőtál aljába kanalazzuk a szósz felét, erre fektetjük a tésztatekercs szeleteit. A maradék szószt rákanalazzuk és megszórjuk a kétféle reszelt sajttal. 200 fokos sütőben nagyjából 10-15 perc alatt összesütjük, amíg a sajt aranybarna nem lesz.

Az olasz spenótos tésztatekercs receptjéért kattints a képre!

A rotolo di spinaci teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a tavaszi finomságokat is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...