A májad érdekében mindenképpen fogyassz ilyen élelmiszereket

Egy új tanulmány olyan élelmiszereket azonosított, amelyek segíthetnek elkerülni a potenciálisan súlyos májbetegséget.

Bármilyen meglepő, az alkohol nem a leggyakoribb oka a májbetegségnek – sokkal nagyobb károkat teszünk ezzel a létfontosságú szervünkkel akkor, ha rossz az étrendünk. A Journal of Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha nem teszünk valamit az étrendünk megváltoztatásáért, komoly májproblémáink is lehetnek.

A rostban gazdag táplálkozás a májadnak is jót tesz

A nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek, végső soron májzsugor is kialakulhat.

Amerikai kutatók a fent említett tanulmányban olyan élelmiszereket kerestek, amelyeknek szerepelniük kellene az étrendben ahhoz, hogy a májbetegséget megelőzzük.

A kutatók 1682 fő 60 és 77 év közötti férfi és női önkéntest kértek fel, hogy töltsenek ki egy kérdőívet étkezési szokásaikról. Külön figyeltek arra, hogy a résztvevők különböző háttérrel rendelkezzenek, mivel az etnikumokat általában az ilyen kutatásokból kihagyják. A tanulmány szerint az alanyok között volt afroamerikai, japán-amerikai, latin, natív hawaii és fehér. A résztvevőknek a májuk zsírtartalmát és az átlagos testzsírszázalékukat is megmérték.

A kutatók arról számoltak be, hogy a májzsír százalékos aránya átlagosan magasabb volt azoknál az egyéneknél, akik a legtöbb zsírt, közte inkább telített zsírt, koleszterint, vörös és feldolgozott húst, valamint kávét fogyasztottak.

Ezzel szemben a májzsír százalékos aránya alacsonyabb volt azoknál a résztvevőknél, akik magasabb C-vitamin, E-vitamin és élelmirost-bevitelről számoltak be.

A szakértők szerint a rost egyébként is segít kipucolni a szervekből a méreganyagokat, de a magas rosttartalmú ételek egyébként is egészségesebbek, zsírszegények, és gyulladáscsökkentő hatásuk is lehet – ezzel magyarázzák a tanulmányban leírt eredményeket.

Forrásunk volt.


Még több a rostokról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...