4 jel, hogy nem eszel elég rostot

Ahhoz, hogy emésztőrendszerünk megfelelően működjön, muszáj, hogy figyeljünk a rostbevitelünkre. Bár a székrekedés az egyik legbiztosabb jele, hogy nem eszünk elég rostot, sok egyéb tünete is van, lássuk, melyek ezek.

A megfelelő rostbevitel az emésztés mellett fontos szerepet játszik az egészséges testsúly fenntartásában, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, sőt, bizonyos fajta rákos megbetegedésekét is. Ezért is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy elérjük legalább a minimum szintet a rostbevitelünkben. Továbbá fontos, hogy folyamatosan figyeljünk testünk jelzéseire, hiszen szervezetünk rögtön jelzi, ha valami nem működik megfelelően, így azt is, ha nem fogyasztunk elég rostban gazdag ételt.

A leggyakoribb tünet: nem mész wc-re

Ha minimum napi egyszer nem látogatjuk meg a wc-t, akkor bizony gyanakodhatunk arra, hogy rosthiányban szenvedünk, bár ezt sokan tudják. Arra is érdemes odafigyelni, milyen állagú és formájú a székletünk. Ha például szokatlan formájú, túl apró, kemény, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy meg kell emelnünk a napi rostbevitelünket. Az egészséges széklet általában hengeres formájú, és egyenes, esetleg C-alakú.

Evés után nem sokkal újra megéhezel

A rostok nagy helyet foglalnak el az emésztőrendszerben, így biztosítva a teltségérzetet, de ha már egy főétkezés után egy órával úgy érezzük, hogy ismét ennünk kellene, az azt jelzi, hogy rostban szegény ételt ettünk. Igyekezzünk az ebéd és a vacsora előtt/közben is megenni egy kisebb tányér salátát vagy zöldséglevest - ezzel nemcsak a megfelelő rostbevitelt biztosítjuk, az alacsonyabb kalóriabevitel is garantált.

Magas koleszterin

A koleszterin és a bevitt rost mennyisége fordítottan arányosan ugyan, de szoros kapcsolatban áll egymással: minél több rostot fogyasztasz, a koleszterinszinted annál alacsonyabb lesz. A bevitt rosttal együtt a koleszterin könnyen távozik a szervezetedből, ha nem fogyasztasz belőle eleget, a koleszterin megreked a testedben, és egyre magasabb értékeket fog mutatni.

Rendszeres puffadás

Köleslepény

Valamelyik reggel a édesapám a konyhában egy egészen borzasztó színű és állagú, meghatározhatatlan ételszerűséget kanalazott nagy serényen. Te mit csinálsz?-kérdeztem. Lúgosítok! - ...

Bizony ez is rosthiány egyik tünete lehet, bár jó, ha tudjuk, hogy a felfúvódás és gázképződés a rostos táplálékok „túladagolásánál” is jellemző lehet. Az mindenesetre bizonyos, hogy elegendő rost nélkül lelassul az emésztés, bizonyos anyagok tovább maradnak a tápcsatornában, mint kellene, és ettől felfújódik a hasunk.

A megfelelő rostbevitel elengedhetetlen!

Az egészséges napi rostbevitel 25-30 gramm. Ha tehetjük, fogyasszunk minél több teljes kiőrlésű gabonát, olajos magokat, babot, gyümölcsöket és zöldségeket. A rosttartalmú táplálékkiegészítőkkel pedig óvatosan, mert nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást, ráadásul egyesekre extrán puffasztó hatással lehetnek.


Még több az egészséges életmódról:

Forrásaink voltak.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...