Rossz hírek a magyar kenyérről, változások jöhetnek ősztől

Kevesebb malmi minőségű búzát sikerült előállítania idén a termelőknek, ezért ősztől drágulhat a kenyér is. 

Drágulni fog ősztől a kenyér- derül ki a Népszava.hu cikkéből. Bár hiányra nem kell számítani, hiszen az évi ellátáshoz szükséges 1,2 millió tonna malmi minőségű búza a termelők és a pékek rendelkezésére áll, a hazai piacon még így is 6-8 százalékos áremelkedés várható.

A drágulás okai között szerepel többek között a búza, így a liszt drágulása, de a munkabér és az energiaár is növeli a pékek önköltségét, valamint az, hogy több adalékanyagot külföldről, importból szereznek be az üzemek.

A szakemberek szerint a pékek vagy árat emelnek, vagy veszteséggel termelnek. Az ágazatban ugyanis már az 1-2 százalékos nyereség is elfogadhatónak számít, ez viszont nem nyújt elegendő fedezetet a nagyobb fejlesztésekre. A Napi.hu összefoglalója szerint a kormány egyelőre elzárkózott a kenyér áfájának 5 százalékra mérséklésétől, így az maradt az amúgy kedvezményesnek számító 18 százalékos körben.
Idén a szeszélyes, szélsőséges időjárás sem segítette a gabonatermelő gazdákat. Míg tavaly átlagosan 44-45 ezer forint között árulták a búza tonnáját, addig idén 50-55, de akár 60 ezer forintot is elkérhetnek a termelők ugyanannyi alapanyagért.
Ez is érdekelhet:
Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek