Rossz hír a diétázóknak: hamarabb halhatnak meg, akik kevés szénhidrátot esznek

Azt mindannyian tudjuk, hogy a túl sok szénhidrát nem tesz jót az egészségünknek, de most már az is kiderült, hogy a túl kevés se jó.

Mondhatjuk, hogy évtizedek óta tartják magukat - elsősorban a fogyni vágyók körében - a porondon ilyen-olyan formában a szénhidrátmegvonáson alapuló diéták: ilyen volt többek között az Atkins-, a Dukan-, és az elválasztódiéta, de ide tartozik a paleoétrend vagy a legújabb őrület, a ketogén diéta is. Ezeknek a diétáknak a fő alapelve, hogy fennhangon hirdetik: a szénhidrátok rosszak, és ha eredményeket akarunk elérni vagy akár csak egészségesen élni, akkor le kell mondanunk róluk.

Ez persze így kimondva nettó butaság, és általában súlyosbítja a helyzetet, hogy ugyan szénhidrátokról beszélnek, de teljesen következetlenül, az alapvető kémiai ismereteket figyelmen kívül hagyva. Lehetőleg örökre eltiltanak minket a cukortól és a cukros élelmiszerektől, ételektől, a kenyértől, tésztától, krumplitól. Arról azonban kevés szót ejtenek, hogy milyen más alapanyagokban található még szénhidrát.

Gyors szénhidrátkisokos

Szénhidrátokat tartalmaznak: a gabonaalapú élelmiszerek: pl. pelyhek, sütőipari készítmények, kenyérfélék, rizsfélék, tésztafélék, de a bulgur és a kuszkusz is; a gyümölcsök, a zöldségek (igen, a zöldségek), ideértve a szárazhüvelyeseket is, egyes tejtermékek és valóban mindenféle cukor és minden olyan élelmiszer és ital, amely ezeket tartalmazza. Ebből a körből érdemes természetesen az élettani hatás tekintetében szelektálni, fogyasszunk gyakrabban ún. összetett szénhidrátokat, amelyek lassabban szívódnak fel és így lassabban emelik meg a vércukorszintet, és fogyasszunk ritkábban ill. bizonyos feltételekkel egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátokat. Ezekről bővebben korábbi cikkünkben olvashattok.

Ennyi bevezető után térjünk a lényegre!

Teljes kiőrlésű zsemle

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó zsemle, ami a mélyhűtést is kiválóan bírja.

Spenótos zabtöret

Tegnap is találtam a boltban egy érdekes gabonát - zabtöret. Ránézésre hasonlít a bulgurhoz, hasonló az íze is :) Benéztem a mélyhűtőbe, és a fagyasztott spenót ott mosolygott rám. ...

A túl kevés szénhidrát is veszélyes

Szakemberként alapvetően tisztában vagyunk azzal, hogy egészségünk érdekében szükségünk van a szénhidrátokra, és hogy a túl alacsony szénhidrátbevitel, ami a szénhidrátmegvonásos diéták során jellemző lehet, káros az egészségünkre.

Egy friss amerikai kutatás megerősíti ezt az ajánlást: ha a napi szénhidrátbevitel energiatartalma kevesebb a napi energiabevitel 40%-ánál (pl. egy 2000 kcal-os normál étrendnél kevesebb, mint 195 (!) g, vagy egy 1500 kcal-os fogyókúrás étrendnél kevesebb, mint 146 g), akkor megnő a halálozás kockázata. Ez a megállapítás igaz akkor, ha az így kieső kalóriákat - ahogy azt a legtöbb divatdiétában hirdetik - állati eredetű fehérjékkel és zsírokkal (pl. hússal, húskészítményekkel) pótolják. Ha növényi eredetű fehérjékkel, -zsírokkal pl. olajos magvakkal, diófélékkel, hüvelyesekkel pótolják, akkor a halálozási kockázat csökken.

A kutatás fő eleme egy több mint 15 000 (45-64 éves) személy részvételével, több mint 25 éven átívelő felmérés adatain alapul, amelyet kiegészítettek még 7 releváns korábbi, nemzetközi kutatás metaanalízisével (ezekkel együtt összesen több mint 430 ezer ember adatait elemezték).

Ezek a hatalmas felmérések természetesen sok mindent vizsgáltak a résztvevők életmódjára, egészségügyi állapotára vonatkozóan. A jelenlegi kutatás a szénhidrátbevitel és a halálozás kapcsolatára koncentrált, és megállapították, hogy amellet, hogy a napi 40 energiaszázaléknál alacsonyabb szénhidrátbevitel nagyobb kockázatot jelent a halálozásra, ugyanez igaz, ha szénhidrátbevitelünk meghaladja a napi energiabevitel 70%-át, a legkisebb halálozási kockázattal az 50-55 energiaszázalékos napi szinhidrátbevitel jár.

Ezek az értékek elsősorban az észak-amerikai és az európai lakosságra jellemzőek, a nemzetközi kutatások metaanalízise során arra jutottak, hogy az ázsiai országokban magasabb a felső határ. A kutatás eredményei alapján úgy becsülték, hogy egy 50 éves férfi, akinek a napi energiabevitele 50-55%-a származik szénhidrátokból 4 évvel él tovább, mint akinek kevesebb, mind 30%, és 1 évvel él tovább, mint akinek több mint 65%.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via The Lancet

címlapfotó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...