Kiderült, miért alszunk rosszabbul a nyáron

Rengeteg oka lehet annak, hogy a nyáron kicsit nehezebb jókat aludni, szerencsére van pár trükk, amivel javíthatunk ezen.

A szélsőséges meleg kifejezetten nehezíti az alvást, és úgy tűnik, idén ebből jócskán kijut majd nekünk. Emellett a megnövekedett világos órák hatnak a cirkadián ritmusunkra, vagyis a test belső órájának a közvetítésével az alvás-ébrenlét változásaira. Minél tovább érzékeljük a fényt, a szabályozó belső óránk annál tovább jelzi, hogy még nem érkezett el az alvás ideje. Amint azonban sötétedik, a melatonin, az alvásunkért felelős hormonok jelzik: ideje aludni – figyelmezettet a Magyar Alvás Szövetség.

Kiderült, miért alszunk rosszabbul a nyáron

Nyáron a melatonin szekréciójának ideje rövidebb, ez csökkentheti a nappali fittséget, növelheti a fáradtságot, éjszaka gyakrabban felébredünk, az alvásunk töredezetté válhat.

Mit tehetünk? Szakértő válaszol!

A megfelelő alváshigiénés szabályok, mindenekelőtt a lefekvési és ébredési idő következetes betartásával, az alvási körülmények gondos kialakításával, és a napi pszichés terhek csökkentésével mi magunk is sokat tehetünk a jó alvásunkért

– hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Nem lehetetlen tehát nyáron is jókat aludni, csak igyekezni kell betartani bizonyos szabályokat.

Forrásunk volt.


Még több az alvásról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...