Ropogós szőlőből könnyű bor

Valószínűsíthetően Burgundiából indult hódító útjára a chardonnay, és magának a szőlőfajtának a különlegessége, hogy az eredeti, Champagne pezsgő is ebből készül.

A chardonnay név nem véletlenül cseng ismerősen talán mindenkinek: az egyik legelterjedtebb fajta, a világ összes szőlő- és bortermelő vidékén ismerik és szeretik. Szőlőszemei kicsik, gömbölyűek, ropogósak és lédúsak, zöldes-fehéres színűek. Korán fakad és virágzik, magas cukor- és magas, de még pont kellemes savtartalom jellemzi. Stílusa mondható semlegesnek, így az, milyen jellegű bor vagy pezsgő készül belőle, függ az adott táj jellegzetességeitől, borászati stílusától. Leginkább a vulkáni talajt kedveli, így nem is meglepő, hogy a Badacsonyi Borvidék kiváló chardonnay-borokkal büszkélkedhet.

A chardonnay, bár évszaktól függetlenül kitűnő választás, mégis a nyárhoz illik legjobban. Többféle ízt is képes felidézni, klímától függően: a melegebb tájakon termelt chardonnay trópusi gyümölcsös, mangós, míg a hűvösebb tájakról származókat zöldalmára és citrusokra emlékeztető íz jellemzi.

A szüretelés idejétől is függ az íze: a korábbi szedés ásványosabb, fás ízt, míg a későbbi szüretelés vaníliás, vajas aromát eredményez. Egyszerre tűnhet dominánsnak és könnyednek, elegáns stílusú, mégis, még a testesebb chardonnay is könnyed és laza.

A frissebb, fiatalabb chardonnay-k legjobban a „franciásan mediterrán” ételekkel alkotnak nyerő párost: halakhoz, tenger gyümölcseihez, fehér húsokhoz, előételekhez illenek kiválóan, mint a különböző pástétomok, a bruschetta vagy a padlizsánkrém.

Padlizsánkrém télire

Így csempészhetünk egy kis nyarat a szürke, téli napokra. Fogyasztáskor ízesítsük, tetszés szerint (pl. hagymával, joghurttal, vagy szardellafilével, kapribogyóval). Egy új sütési ...

Padlizsánkrém 1.

Padlizsánkrém, avagy mit csináljunk a kamrában sorsára váró, egyetlen tojásgyümölccsel? Nem halogathattam tovább, (frissesség tekintetében) az utolsó előtti pillanatban nyúltam ...

A fűszeresebb, testesebb chardonnay borjúhúsból készült ételekhez és sertéssülthöz illik remekül, míg savasabb, ásványi anyagokban gazdag változatai csodás kiegészítői lehetnek edami, trappista és ementáli sajttálaknak, illetve tejszínes, olaszos tésztáknak. Felmerül a kérdés, mihez nem illik a chardonnay? Nos, ilyen étel gyakorlatilag nincs is, hiszen, mint írtuk, rengeteg különböző aromájú változata ismert, így szinte minden ételnek lehet „saját chardonnay-ja”.

Sertéssült pékné módra

Vásárláskor többféle húst is választhatunk ehhez az ételhez. A tarja zsírosabb, zamatosabb hús, míg ha soványabb húst szeretnénk, válasszunk karajt.

A BOR+ júniusi pincészete, az Orbán Pincészet. Honlapjukon „igazi charmeur”-ként említik Kőtenger chardonnay-jukat, és valóban illik rá e megnevezés, hiszen úriember a borok között. Persze ez korántsem jelenti azt, hogy csak férfiakhoz illene. Sőt a kifinomult, szinte bájosan légies, aranysárga nedű kiválóan mutat hölgyek kezében is, például egy gazdag, színes ízvilágú vacsora mellett.

Palackba zárt indiánnyár >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...