Így süsd, főzd vagy párold tökéletesre az újkrumplid

Végre a küszöbön a nyár, jöhetnek is a friss, újburgonyás fogások – de ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki ebből a remek alapanyagból, fontos, hogy betartsunk néhány alapszabályt.

Az egyik kedvenc késő tavaszi /kora nyári alapanyagunk, mely még egészségesebb is, mint öreg társa, picike, ress, zsenge, és szinte mindenben isteni. Na de hogy lesz a legfinomabb az újkrumpli?

Ezekkel a tanácsokkal lesz a legfinomabb az újkrumpli!

Krémes, de csak ha egyben marad!

Az újkrumpli krémessége valójában konkrétan csak kóstoláskor érvényesül, hiszen ahogy ráharapunk a puha, falatnyi krumplira, egyből el is omlik a szánkban, éppen ezért sokan végtelen mennyiséget meg tudnának enni belőle. Ennek oka az, hogy az újburgonya víztartalma különösen magas, gyorsan és könnyen átfő, puha lesz.

Tudtad?

A magas víztartalom miatt teljesen alkalmatlan arra, hogy pürét készítsünk belőle, a legjobb, ha a nagyobb szemeket hasábokra, a kisebb darabokat félbe van egészben hagyva pár perc alatt puhára főzzük vagy pároljuk

– ez utóbbi még jobb megoldás is, mint a főzés, mert így minden nedvesség rögtön krémességgé alakul át a burgonyában.

Az újkrumplit nem szükséges pucolni, a vékony héj pont hogy segít abban, hogy a zöldség saját nedvességét is felhasználjuk a párolásnál.

Bár nem kötelező, mindig jó, ha adunk egy kevés zsiradékot a párolt vagy főtt krumplihoz: a megfőtt zöldségre kerülhet vaj vagy jófajta olívaolaj, átforgathatjuk serpenyőben, de anélkül is remek, és persze megszórhatjuk rengeteg zöldfűszerrel is – ez lehet petrezselyem, bazsalikom, koriander, kakukkfű, de akár menta is.

Gőzölt újkrumpli

Variáció újkrumplira. Újkrumpli, citrom, petrezselyem. Fantasztikus hármas. Egész héten tudnám ezt ebédelni. C&V receptje nyomán, ami a májusi NL Konyhában jelent meg gőzölt ...

Belül puha, kívül ropog

Az aprószemű, parázsburgonyának is hívott újkrumplit meg is süthetjük, ekkor egyáltalán nem kell előfőzni, mint az öreg krumplit, hanem nagy hőfokra előmelegített sütőbe toljuk, serpenyőben, akár szabad tűzön olajban, zsírban vagy vajban átforgatjuk – a lényeg, hogy a krumpli nedvessége szabadon tudjon távozni.

Épp ezért nem jó, ha egyszerre nagy mennyiségű burgonyát teszünk a serpenyőbe, a tepsiben is fontos, hogy jól szét tudjuk teríteni a zöldséget.

Bánjunk most bőkezűbben a zsiradékkal, így aztán a krumpliszemek vagy szeletek minden oldalukon jól át tudnak pirulni, és könnyen ropogós réteg sül köréjük.

A sütési idő legvégén szórjuk csak rá a zöldfűszereket, ha szeretnénk használni az ételben – ez az alól csak a rozmaring és a kakukkfű a kivételek, amelyeknek a nedvességtartalma nem fogja elszottyosítani a krumplit, a fűszer aromáinak viszont lesz ideje feloldódni az olajos közegben.

Sütőben sült mini krumplik

A zöldségseben megláttam ezeket az apró, diótól is kisebb krumplikat. Először az jutott eszembe, hogy ez biztosan vicc, mit lehet kezdeni ezzel? Végül vettem 1 kg-ot, és így készítettem ...

Rakottat inkább ne!

Bármennyire is ellenállhatatlan az újburgonya, van, amire tényleg nem alkalmas: ahogy krumplipürét, úgy a klasszikus rakottkrumplit, de a francia, tejszínes változatot sem nagyon lehet belőle készíteni. Mivel nagyon gyorsan átfő, a formáját pillanatok alatt elveszíti, a magas víztartalom nem tud elfőni, így sosem lesz igazán krémes a végeredmény a tejföl magas nedvességtartalma miatt, a vizes rakott krumplinál pedig kevés lehangolóbb dolog létezik a magyar konyhában.

A tejszínes rakottnál már kicsit jobb a helyzet, a tejszín zsírosságával kombinálva a burgonya víztartalmát, könnyen lehet, hogy épp egy jó állagot tudunk elérni, de az biztos, hogy kevésbé tudjuk majd olyan szépen szeleteli az ételt, mintha öregebb krumplival készült volna.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, tavaszi recept:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...