Lássuk be, nem minden nemzetközi recept magyarítása sült el jól (lásd, milánói sertésborda, strandos hamburger vagy tejszínes carbonara spaghetti), de néha azért mi is tudunk nagyot alkotni, ha nagyon akarunk. A rongyos kifli például megtévesztésig hasonlít távoli rokonára, a francia croissant-ra, annak ellenére, hogy a belefektetett munkát és a tésztába pakolt vaj mennyiségét tizedére csökkentettük. De épp ez a rongyos kifli szépsége: kicsit tömörebb, kicsit igénytelenebb, de ha odafigyeléssel sütjük, pont ugyanannyi vajas élvezetet nyújt, mint a fifikás, fárasztó és költséges francia péksütemény. Nézzük, hogyan készül!
Mitől lesz rongyos egy kifli?
Technikáját tekintve a rongyos kifli és a klasszikus croissant megegyezik: ugyanazzal az elvvel érik el végső állagukat. A különbség csak annyi, hogy a magyar recept felhasználóbarátabb, nem igényel annyi macerát, mint az eredeti elkészítési módszer.
Mindkét kifli attól lesz ilyen szép foszlós, „hálós”, fátyolos a belső szerkezete, mert nagyobb mennyiségű vajat hajtogatunk egy egyszerű tészta rétegei közé.
Amikor a megformázott kiflik a sütőbe kerülnek, a hő hatására olvadni kezd a vaj, amelynek következtében gőz keletkezik, ami felnyomja az egyes vékony tésztarétegeket. Erre az egészre rásegít valamennyit az élesztő is, és voilà: megszületik a jól ismert és imádott péksütemény.
Megspórolunk pár hajtogatást
Persze nem lenne túlságosan megúszós a rongyos kifli receptje, ha ugyanúgy készítenénk, mint a croissant-t. A klasszikus recept többfázisú hajtogatásai és köztes hűtős pihentetéseiből a magyar változatban mindössze egy fázis rétegezés és némi kelesztés marad.
Az alaptészta magasabb élesztőtartalma hozzájárul, hogy így is légiesebb, felfújtabb kifliket kapjunk, míg a csökkentett vajtartalom (ez is soknak tűnhet, de higgyük el, a franciák tényleg nem szerénykednek a zsiradék használatával) kívülről ropogóssá és aranybarnává teszi őket, valamint isteni vajas aromát ad a süteményeknek.
Tippek a tészta rétegezéséhez és formázásához
Ugyan könnyebb a dolgunk ezzel a recepttel, nem kell túlságosan aggódni miatta, nem árt, ha egy-két dolgot így is szem előtt tartunk a siker érdekében:
- A tésztát alaposan dolgozzuk ki, hogy szép ruganyos és feszes legyen a felülete. Az erős gluténszerkezet fontos alap, amelyre felépülhet a kiflik rongyos szerkezete.
- A kelesztést hűtőben végezzük, ugyanis a magasabb élesztőtartalom miatt a szobahőmérsékleten vagy melegebb helyen hagyott tészták nagyon könnyen túlkelhetnek.
- Miközben kel a tészta, a vajtömböt tegyük be a fagyasztóba: így könnyebben tudjuk majd a rétegek közé reszelni.
- A nyolc részre osztott tészta kis gombócait nagyjából egy méretűre nyújtsuk ki, hogy egyenletes tésztalapot kapjunk majd a rétegezés után.
- Nyújtsuk jó vékonyra a vajjal rétegezett tésztát, hogy a kiflik ne legyenek túl dundik, és szépen megkeljenek.
- Jó szorosan csavarjuk a kifliket, így fog kialakulni a szép, foszlós belső szerkezet.
Nézd meg videón is a rongyos kifli elkészítését:
Kívül ropogós, belül foszlós kiflik
Miután szépen másodkelesztettük a kifliket, kenjük le őket tojással: ez a lépés pluszban rásegít a péksütemények külső színére. A vajtól is barnulnak majd valamennyit, de így biztosan elérhetjük a kívánt hatást.
Továbbá figyeljünk a sütési időre és hőfokra is: inkább alacsonyabb Celsius-fokot válasszunk (a 170 épp ideális), hogy a kiflik lassan süljenek, ne égjenek meg kívül, és belül se maradjanak nyersek.
Illetve adjunk nekik némi pihenési időt a sütés után is – álljuk meg, hogy azonnal beleharapjunk az isteni illatú süteményekbe, és még bírjunk ki 15-20 percet, mert ilyenkor fejeződnek be a sülési folyamatok (belül a kiflik akkor is „sülnek” a visszamaradó hőben és gőzben, ha mér kivettük őket, ilyenkor alakul ki végső szerkezetük). Ez a kis idő arra pont jó lesz, hogy készítsünk egy nagy adag kakaót, karamellt vagy más forró italt a kiflik mellé.
Itt az egyszerű rongyos kifli teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, recept és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasonlóan praktikus és ízletes receptekért kattints ide: