Római vakáció

Múlt héten Észak-Olaszországba hívtunk titeket egy kulináris kalandra, most nézzük meg, milyen kincseket kínál a toszkán, a római, az abruzzói és az umbriai konyha!

Az olasz csizma középső részének konyhája sokban eltér az északitól. Négy-öt tartomány, melynek főzési szokásai és ízei merőben mások. Ahhoz, hogy mindet végigkóstoljuk, egy életre van szükségünk (de jó 10 évre minimum). Megpróbáltuk összegyűjteni nektek azokat a fogásokat, amelyek a leghíresebbek, és amelyeket mindenképpen meg kell kóstolnotok! Ez az a vidék, ahol a vajat fokozatosan kiszorítja az olívaolaj, a parmezánból pecorino lesz, a borjúhúst pedig felváltja a juh és a kecske, és a paradicsom is egyre gyakoribb vendég a tányéron!

Ízkalandok Észak-Olaszországban >>

Észak felől haladva az első tartomány Toscana. Bár előző cikkünkben kijelentettük, hogy nincs egységes olasz konyha, ha valaki az olasz konyha esszenciáját akarja megragadni, mindenképpen itt keresse. A toszkán háziasszonyok a helyi alapanyagok és friss fűszerek használói, az egyszerű receptek, letisztult és rusztikus ízek mesterei.

Olaszországon belül talán itt a legnagyobb a kenyérkultusz. Nagyon kis pénzű utazóknak is igazi gasztroélményben lesz részük még akkor is, ha egy héten keresztül csak pékségről pékségre járnak. Érdemes kipróbálni azokat a specialitásokat, amelyek kenyérrel készültek, mint a panzanellát, vagyis kenyérsalátát, valamint a pappa al pomodorót, a sűrű paradicsomlevest. Toscana a legészakibb tartomány, ahol a vaj helyett az olívaolajat preferálják – a természeti adottságoknak köszönhetően isteni olívaolajokat készítenek. Jellemzően sok hüvelyest használnak – a csicseriborsó és a bab fontos szerepet játszott a szegények étkezésben is. Mai napig az egyik legnépszerűbb leves a ribollita, a sűrű, zöldséges paradicsomos bableves.

Egyél úgy, ahogy a görögök! >>

Schiacciata

Egyszerű toszkán kenyérlepény, mégis csodás az ízvilága. Kitűnő borkorcsolya, de gyerekek is nagy örömmel majszolgatják. Nagyon finom hozzá mindenféle sajt, sonka és zöldsaláta. ...

Acquacotta

A nyári gasztromagazinok csak úgy hemzsegnek a jobbnál jobb receptektől. Az alábbi toszkán zöldségleves a Stahl magazin mediterrán különszámában jelent meg, és első átlapozás után ...

Toszkán csokoládétorta

Ez a recept osztatlan örömet okozott mindkét Országunkban :), gyerekek és felnőttek között egyaránt.  Eredetileg a kapott receptem 30 dkg cukrot és 6 tojást ír. De mi nem rajongunk ...

Umbria, Marche és Abruzzo körbeölelik a főváros tartományát, Laziót. A három tartomány közül egyedül Umbria nem büszkélkedhet tengerparttal, konyhája azonban sokban hasonlít a toszkán konyhára. Rengeteg gombát, köztük szarvasgombát termesztenek, a legtipikusabb fogások a gombák köré szerveződnek. Hidegtálakban verhetetlenek – mese nincs, Umbriában szalámit, sajtot, kolbászt és helyi kenyereket kell enni! Mivel a tartomány nem olyan híres, kevesebb a turista, így az árak is alacsonyabbak, ugyanakkor – szerintem legalábbis – még szebb is, mint mézillatú északi szomszédja. Marchen a halevők paradicsoma – tengerparttal, plusz a magasban fakadó hegyi folyókkal és tavakkal, így a tenger gyümölcsei mellett bőven jut az asztalra az édesvízi halakból is. Talán az utolsó tartomány dél felé, ahol még a marhahús van többségben a juhhússal szemben. Abruzzo már közel van a déli területekhez – itt átkerül a tésztára a hangsúly. Rendeljünk bármi egyszerűt, amit tésztával szolgálnak fel, és élvezzük a szósz és a házi tészta tökéletes kombinációját! Egyébként itt található Amartice is, az a kisváros, ahonnan az egyszerű paradicsomos-csípős paprikás tészta, az amatriciana származik.

Kedvencünk, a görög konyha >>

Kagylóleves

Mediterrán ízre vágytam, így hát kipróbáltam ezt a receptet. Az általam oly gyakran említett Prima Konyha magazinban találtam, ünnepi levesek címszó alatt. Nálam ez inkább az egy ...

Spaghetti alla amatriciana

Kedvenc főnökömtől karácsonyra kaptam egy szuper szakácskönyvet, az olasz ételek bibliáját, a The Silver Spoont. Azzal a nem titkolt szándékkal került a céges fa alá, hogy ebből majd ...

Gnocchi- petrezselyemmel, lila hagymával

 Már rég óta meg akartam próbálni a gnocchit. Mikor készen lett, megállapítottam, hogy ez bizony olyan mint a nudli. Lehet hogy valamit rosszul csináltam? Végül is nem ez a lényeg, hanem ...

Grillezett makréla

Kedves kollégám már többször mesélte, mennyire szereti a makrélát grillezve. Mivel még sohasem kóstoltam ezt a halat, azonnal erős késztetést éreztem egy próbára. Nekem elnyerte a ...

Ha végigettük mindhárom tartományt, akkor jöhet, ahol Gregory Peck és Audrey Hepburn vakációznak, az örök város, Róma! Róma konyhája annyira különleges, hogy könyvet lehetne róla írni (Lénárt Sándor meg is tette). Az több ezer éves városból, a gazdag egyházi méltóságok és nincstelen koldusok hazájából, rengeteg világhírű fogás érkezett. Pénztárcánktól függ, hogy egy egyszerű tésztát, például puttanescát, esetleg a szénégetők carbonaját vagy borsosabb árú, borjúból készült ételt eszünk, mint a saltimboca. Rómában különösen kedvelik a belsőségeket, ha Milánó és Firenze környékén nem kóstoltuk a pacalt, itt megtehetjük! Édességért itt sem kell a szomszédba menni! A közismerten franciának titulált Szent Honoré tortát a bősz fővárosiak például rómainak titulálják – Honorius püspök ugyanis Róma szülöttje.

A svéd, a finn, a dán és a norvég >>

Saltimbocca

Klasszikus olasz (tradicionálisan) borjúból készült étel, melynek már elnevezése is sokat ígérő (jelentése: ugorj a számba!). Olasz étel lévén, számos változata létezik: készítik ...

Spagetti alla puttanesca

Spagetti örömlány módra. Vitatott, hogy honnan az elnevezés: egyesek szerint a szósz fűszerességére, csípősségére való utalás a tészta megnevezése, mások úgy tartják, hogy a ...

Malacrolád római módra

Olaszországban Lazio, Toscana és Umbria tartomány híres malacroládjairól, igaz az ottaniak kicsivel nagyobbak, mivel egész, csontozott süldő malacból készítik. Ez a recept a legkisebb, ...

Gnocchi alla romana

Az egyetlen gnocchi, amely nem burgonyás tésztából készül, és a formáját tekintve is igencsak eltér a megszokottól. Elkészítése pedig jóval egyszerűbb. Sokféleképpen tálalhatjuk: ...

Spaghetti alla carbonara

Spagetti szénégetőné módra. A tészta elnevezésének eredete vitatott, egyesek szerint a szénégetők készítették először, míg mások úgy gondolják, hogy faszén grill felett készült ...

Akármennyit is ettünk, tartsunk egy kis pihenőt, mert jövő héten a spagetti és a pizza hazájába, délre látogatunk, és ha már ott vagyunk, megnézzük, milyen ínyencségeket rejt a szicíliai konyha!

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...