Könnyed, isteni római pizzák Újlipótvárosban: itt a Biga!

Új pizzázót kapott Újlipótváros, és ezt most nem a Pozsonyi úton kell keresni, hanem a Pannónia utcában. Megnéztük a Bigát, és rögvest meg is kedveltük.

Most elsőként azokhoz szólunk, akik szeretik a műfajt, a tepsiben készülő, ollóval vágott, ropogósabb pizzát, amiből egyszerre több ízkombósat is lehet kóstolni, hiszen 2-3 szeletet simán meg lehet enni belőle. A Pannónia utcában megnyitott a Biga, kiemelkedő minőséggel, odafigyeléssel, kedvességgel. A római iskolát viszik, és annyira könnyed pizzát csinálnak, hogy esélyünk sincs a kajakómára. A visszatérésre viszont annál több, kóstolás után nehéz kiverni a fejből.

A Pannónia utcában megnyitott a Biga! / Fotó: Pákozdi Nóra

Az újlipótvárosi Pannónia utcára nem éppen a gasztronómiai választék a jellemző, hiszen szinte minden ház aljában szépségszalont, fodrászatot találni, beékelődő street foodosok nélkül. Kicsit arrébb a Pozsonyi úton úgyis minden ízlésnek eleget tesznek. A közelben természetesen van több pizzéria, szeletbár is, még hasonló műfajból is, de a Bigára érdemes lesz odafigyelni. Mi is belefutottunk, és örömmel próbáltuk ki.

Biga = Előtészta

Először is, vizsgáljuk meg a nevet, ami itt nem a kedves gyerekmondókás csigás becézgetés: ez a szó az olasz pizzaiolók nyelvén az előtésztát jelenti. Egy hamis kovászról beszélünk, ami azért hamis, mert tartalmaz minimális élesztőt is. A hagyományos olasz kenyerekhez használnak bigát, ami nem folyós, hanem inkább szárazabb konzisztenciájú előtészta. Miért jó? Rengeteget dob a pizza állagán, az ízén és még azon is, hogy elfogyasztva hogyan emésztjük meg, mennyire “viseli meg” a kelt tészta a gyomrunkat. Megsúgjuk: semennyire. A bigával készülő kenyerek és pizzák nem nyomnak el, nem blokkolják a napunkat, ha az ebédet/vacsorát belőlük oldjuk meg.

A biga, azaz előtészta rengeteget dob a pizza állagán, ízén, emészthetőségén! / Fotó: Pákozdi Nóra

A Biga Budapest kellemes kialakítású, nincsen túlspilázva: az egyik falfelületen olasz utcakép, az előtérben Vespán robogó Audrey Hepburn-nel és Gregory Peckkel a Római vakációból, szemben a pultban várakoznak a pizzák, focacciák. Adott még a jó kávé és egy menő habzó- és borsor, főleg olasz tételekkel, néhány magyarral megtűzdelve. Klassz proseccókat poharaznak, a pizzához sokkal jobban passzol, mint mondjuk a sör.

A pultban sorakoznak a pizzák, a kedvelt tégla alakú tepsiben, fölöttük többféle gazdag focaccia is megtalálható, hamar rendelünk is, bekerülnek a szeletek a sütőbe, kisvártatva pedig gőzölögve kijönnek, néhányra rukkola- vagy bazsalikomlevelecskék fekszenek, és mehet is a kóstolás.

Szeletekre vonatkozik az árazás, ugye a megszokott olasz “al taglio” súlyra mérés helyett… bár nem véletlen ez, hiszen kézbe fogva egy szeletet, abszolút érezhető már, hogy mire várhatunk a harapásnál.

Könnyedségre, pontosan tökéletes tészta-feltét arányra, és amikor beleharapunk… csodás ropogásra és persze puhaságra is ott, ahol kell. Napízű paradicsomok és olívabogyók pihentek a focacciában, de kipróbáltuk a Margherita 2.0, a Salame piccante és a Cotto pizzákat is. Mindhárom hibátlan volt, szuper húsokkal és fior di lattéval, nagyon jó minőségű olívaolajjal, kövér bazsalikomlevelekkel és ugye ezzel az abbahagyhatatlan tésztával. Három szelet szinte meg sem kottyant, olyannyira légies, valószínűleg éppen a profi bigának köszönhetően.

Három szelet szinte meg sem kottyant, olyannyira légies! / Fotó: Pákozdi Nóra

Mivel későn érkeztünk, a focaccia szendvicseket már nem tudtuk megkóstolni, de szarvasgombás szalámis és porchettás-lilahagymás változat is készül a Bigában: biztosan ezek lesznek a következő versenyzők, amiket megízlelünk.

A római típusú pizzák óriási előnye a nápolyi rokonokhoz képest, hogy szállítva, otthon a sütőben rámelegítve is élményszerűek, ezért két szeletet magunkkal is vittünk, hogy meglássuk, működnek-e. Meg is kaptuk az ukázt: előmelegítve, légkeverés nélkül, alsó-felső álláson, 230 fokon, pontosan 4 percet kell pirongatni a Biga pizzákat, hogy otthon is ugyanaz legyen a tapasztalat. És láss csodát, működik, és már indulnánk is vissza…!

Biga Budapest

Pannónia utca 13. Budapest, 1136.

Címlapfotó: Pákozdi Nóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!