Most elsőként azokhoz szólunk, akik szeretik a műfajt, a tepsiben készülő, ollóval vágott, ropogósabb pizzát, amiből egyszerre több ízkombósat is lehet kóstolni, hiszen 2-3 szeletet simán meg lehet enni belőle. A Pannónia utcában megnyitott a Biga, kiemelkedő minőséggel, odafigyeléssel, kedvességgel. A római iskolát viszik, és annyira könnyed pizzát csinálnak, hogy esélyünk sincs a kajakómára. A visszatérésre viszont annál több, kóstolás után nehéz kiverni a fejből.
Az újlipótvárosi Pannónia utcára nem éppen a gasztronómiai választék a jellemző, hiszen szinte minden ház aljában szépségszalont, fodrászatot találni, beékelődő street foodosok nélkül. Kicsit arrébb a Pozsonyi úton úgyis minden ízlésnek eleget tesznek. A közelben természetesen van több pizzéria, szeletbár is, még hasonló műfajból is, de a Bigára érdemes lesz odafigyelni. Mi is belefutottunk, és örömmel próbáltuk ki.
Biga = Előtészta
Először is, vizsgáljuk meg a nevet, ami itt nem a kedves gyerekmondókás csigás becézgetés: ez a szó az olasz pizzaiolók nyelvén az előtésztát jelenti. Egy hamis kovászról beszélünk, ami azért hamis, mert tartalmaz minimális élesztőt is. A hagyományos olasz kenyerekhez használnak bigát, ami nem folyós, hanem inkább szárazabb konzisztenciájú előtészta. Miért jó? Rengeteget dob a pizza állagán, az ízén és még azon is, hogy elfogyasztva hogyan emésztjük meg, mennyire “viseli meg” a kelt tészta a gyomrunkat. Megsúgjuk: semennyire. A bigával készülő kenyerek és pizzák nem nyomnak el, nem blokkolják a napunkat, ha az ebédet/vacsorát belőlük oldjuk meg.
A Biga Budapest kellemes kialakítású, nincsen túlspilázva: az egyik falfelületen olasz utcakép, az előtérben Vespán robogó Audrey Hepburn-nel és Gregory Peckkel a Római vakációból, szemben a pultban várakoznak a pizzák, focacciák. Adott még a jó kávé és egy menő habzó- és borsor, főleg olasz tételekkel, néhány magyarral megtűzdelve. Klassz proseccókat poharaznak, a pizzához sokkal jobban passzol, mint mondjuk a sör.
A pultban sorakoznak a pizzák, a kedvelt tégla alakú tepsiben, fölöttük többféle gazdag focaccia is megtalálható, hamar rendelünk is, bekerülnek a szeletek a sütőbe, kisvártatva pedig gőzölögve kijönnek, néhányra rukkola- vagy bazsalikomlevelecskék fekszenek, és mehet is a kóstolás.
Szeletekre vonatkozik az árazás, ugye a megszokott olasz “al taglio” súlyra mérés helyett… bár nem véletlen ez, hiszen kézbe fogva egy szeletet, abszolút érezhető már, hogy mire várhatunk a harapásnál.
Könnyedségre, pontosan tökéletes tészta-feltét arányra, és amikor beleharapunk… csodás ropogásra és persze puhaságra is ott, ahol kell. Napízű paradicsomok és olívabogyók pihentek a focacciában, de kipróbáltuk a Margherita 2.0, a Salame piccante és a Cotto pizzákat is. Mindhárom hibátlan volt, szuper húsokkal és fior di lattéval, nagyon jó minőségű olívaolajjal, kövér bazsalikomlevelekkel és ugye ezzel az abbahagyhatatlan tésztával. Három szelet szinte meg sem kottyant, olyannyira légies, valószínűleg éppen a profi bigának köszönhetően.
Mivel későn érkeztünk, a focaccia szendvicseket már nem tudtuk megkóstolni, de szarvasgombás szalámis és porchettás-lilahagymás változat is készül a Bigában: biztosan ezek lesznek a következő versenyzők, amiket megízlelünk.
A római típusú pizzák óriási előnye a nápolyi rokonokhoz képest, hogy szállítva, otthon a sütőben rámelegítve is élményszerűek, ezért két szeletet magunkkal is vittünk, hogy meglássuk, működnek-e. Meg is kaptuk az ukázt: előmelegítve, légkeverés nélkül, alsó-felső álláson, 230 fokon, pontosan 4 percet kell pirongatni a Biga pizzákat, hogy otthon is ugyanaz legyen a tapasztalat. És láss csodát, működik, és már indulnánk is vissza…!
Pannónia utca 13. Budapest, 1136.
Címlapfotó: Pákozdi Nóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: