Könnyed, isteni római pizzák Újlipótvárosban: itt a Biga!

Új pizzázót kapott Újlipótváros, és ezt most nem a Pozsonyi úton kell keresni, hanem a Pannónia utcában. Megnéztük a Bigát, és rögvest meg is kedveltük.

Most elsőként azokhoz szólunk, akik szeretik a műfajt, a tepsiben készülő, ollóval vágott, ropogósabb pizzát, amiből egyszerre több ízkombósat is lehet kóstolni, hiszen 2-3 szeletet simán meg lehet enni belőle. A Pannónia utcában megnyitott a Biga, kiemelkedő minőséggel, odafigyeléssel, kedvességgel. A római iskolát viszik, és annyira könnyed pizzát csinálnak, hogy esélyünk sincs a kajakómára. A visszatérésre viszont annál több, kóstolás után nehéz kiverni a fejből.

A Pannónia utcában megnyitott a Biga! / Fotó: Pákozdi Nóra

Az újlipótvárosi Pannónia utcára nem éppen a gasztronómiai választék a jellemző, hiszen szinte minden ház aljában szépségszalont, fodrászatot találni, beékelődő street foodosok nélkül. Kicsit arrébb a Pozsonyi úton úgyis minden ízlésnek eleget tesznek. A közelben természetesen van több pizzéria, szeletbár is, még hasonló műfajból is, de a Bigára érdemes lesz odafigyelni. Mi is belefutottunk, és örömmel próbáltuk ki.

Biga = Előtészta

Először is, vizsgáljuk meg a nevet, ami itt nem a kedves gyerekmondókás csigás becézgetés: ez a szó az olasz pizzaiolók nyelvén az előtésztát jelenti. Egy hamis kovászról beszélünk, ami azért hamis, mert tartalmaz minimális élesztőt is. A hagyományos olasz kenyerekhez használnak bigát, ami nem folyós, hanem inkább szárazabb konzisztenciájú előtészta. Miért jó? Rengeteget dob a pizza állagán, az ízén és még azon is, hogy elfogyasztva hogyan emésztjük meg, mennyire “viseli meg” a kelt tészta a gyomrunkat. Megsúgjuk: semennyire. A bigával készülő kenyerek és pizzák nem nyomnak el, nem blokkolják a napunkat, ha az ebédet/vacsorát belőlük oldjuk meg.

A biga, azaz előtészta rengeteget dob a pizza állagán, ízén, emészthetőségén! / Fotó: Pákozdi Nóra

A Biga Budapest kellemes kialakítású, nincsen túlspilázva: az egyik falfelületen olasz utcakép, az előtérben Vespán robogó Audrey Hepburn-nel és Gregory Peckkel a Római vakációból, szemben a pultban várakoznak a pizzák, focacciák. Adott még a jó kávé és egy menő habzó- és borsor, főleg olasz tételekkel, néhány magyarral megtűzdelve. Klassz proseccókat poharaznak, a pizzához sokkal jobban passzol, mint mondjuk a sör.

A pultban sorakoznak a pizzák, a kedvelt tégla alakú tepsiben, fölöttük többféle gazdag focaccia is megtalálható, hamar rendelünk is, bekerülnek a szeletek a sütőbe, kisvártatva pedig gőzölögve kijönnek, néhányra rukkola- vagy bazsalikomlevelecskék fekszenek, és mehet is a kóstolás.

Szeletekre vonatkozik az árazás, ugye a megszokott olasz “al taglio” súlyra mérés helyett… bár nem véletlen ez, hiszen kézbe fogva egy szeletet, abszolút érezhető már, hogy mire várhatunk a harapásnál.

Könnyedségre, pontosan tökéletes tészta-feltét arányra, és amikor beleharapunk… csodás ropogásra és persze puhaságra is ott, ahol kell. Napízű paradicsomok és olívabogyók pihentek a focacciában, de kipróbáltuk a Margherita 2.0, a Salame piccante és a Cotto pizzákat is. Mindhárom hibátlan volt, szuper húsokkal és fior di lattéval, nagyon jó minőségű olívaolajjal, kövér bazsalikomlevelekkel és ugye ezzel az abbahagyhatatlan tésztával. Három szelet szinte meg sem kottyant, olyannyira légies, valószínűleg éppen a profi bigának köszönhetően.

Három szelet szinte meg sem kottyant, olyannyira légies! / Fotó: Pákozdi Nóra

Mivel későn érkeztünk, a focaccia szendvicseket már nem tudtuk megkóstolni, de szarvasgombás szalámis és porchettás-lilahagymás változat is készül a Bigában: biztosan ezek lesznek a következő versenyzők, amiket megízlelünk.

A római típusú pizzák óriási előnye a nápolyi rokonokhoz képest, hogy szállítva, otthon a sütőben rámelegítve is élményszerűek, ezért két szeletet magunkkal is vittünk, hogy meglássuk, működnek-e. Meg is kaptuk az ukázt: előmelegítve, légkeverés nélkül, alsó-felső álláson, 230 fokon, pontosan 4 percet kell pirongatni a Biga pizzákat, hogy otthon is ugyanaz legyen a tapasztalat. És láss csodát, működik, és már indulnánk is vissza…!

Biga Budapest

Pannónia utca 13. Budapest, 1136.

Címlapfotó: Pákozdi Nóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...