Robotok vehetik el a te munkádat is - Derítsd ki, mekkora rá az esély!

Csak egy szót kell beírnod, és máris megtudhatod, hogy az adott foglalkozás mekkora eséllyel tűnik el nemsokára - helyesebben veszik át a helyét robotok. Kétségbeejtő számok!

Egy amerikai kutatópáros, Carl Benedikt Frey and Michael A. Osborne készített pár éve egy felmérést, ebből pedig később lett egy weboldalas kereső is, a wilrobotstakemyjob.com, ami az amerikai társadalomra lebontva mondja meg százalékban, mekkora eséllyel fog egy adott foglalkozást felváltani egy robot munkája.

E szerint a teljes amerikai munkaerő 47%-a veszélyben van - érdekes átgondolni, ez más országokban hogy alakul majd...és nem titok, hogy nyilván hasonlóan.

A kereső bármilyen foglalkozásnévvel működik, mi azonban most csak a gasztros vonatkozású munkahelyeket emeltük ki, és meg is lepődtünk.

A legegyszerűbb levonható tanulság az, hogy minél specifikusabb tudást igényel egy adott foglalkozás, annál kevéssé sanszos, hogy "eltűnik" a porondról, vagyis robotok váltják fel.

Nézzük a százalékokat:

SÉF: 10%

Ez elég alacsony százalék, mivel a valóban szakképzett munkaerőt robot nem tudja úgy pótolni, mint egy betanított munkást. Képzelj csak el Gordon Ramsay helyett egy robotot az étteremben...

PINCÉR: 94%

Logikus, sajnos - tálalni, ételt asztalra helyezni és rendelést felvenni valószínűleg képes lesz egy robot is.

HENTES: 93%

Jó magas a százalék itt is - és ha belegondolunk, már egy hússzeletelő gép is robot valahol, innen már csak egy lépés az egész folyamat gépi helyettesítése.

PÉK, CUKRÁSZ: 89%

Ezeket a program egybe vette - jogos nem jogos, ez elég magas érték ahhoz, hogy aggódjunk.

Dietetikus, táplálkozásszakértő: 0,39%

Ez nagyon alacsony szám, ez jó hír, mindenki tanulja ki a szakmát gyorsan! (viccelünk)

Ok: lásd a séfnél.

Ételkiszállító: 69%

Kocsit/motort vezetni sajnos már most tudnak helyettünk a robotok - lásd pl.: vezető nélküli metro. A pizza házhoz kézbesítése már más tészta, de vélhetően hamar megoldják azt is :(

Barista: 96%

A kávészakértőkre nem vár jó sors a jövőben, úgy fest.

Gyorséttermi, konyhai dolgozók: 92%

Szomorú, szomorú, de így van.

Étterem manager: 8,3%

Itt is áll a képlet: navigálni, döntéseket hozni, embereket és éttermet managelni, specifikus tudást igénylő feladatokat ellátni egy hús-vér ember tud leginkább.

...ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...