Ősszel a rizskoch is sütőtökös lesz, mindenki nagy örömére

Néha úgy tűnik, mintha ősszel minden étel sütőtökössé válna: a kávék, a krémlevesek, a tésztaételek, a sütemények és még sorolhatnánk. Tegyük a rizskochot is ennek a tökös társaságnak a részévé, isteni lesz!

A rizskoch egy egész éves desszert, nincs kifejezetten szezonhoz kötve, azonban ez nem jelenti, hogy ne tehetnénk szezonálissá. Az őszi ízekkel nemcsak nagyszerű, de egyszerű is játszani: megannyi különböző ételbe belecsempészhetjük az évszak legjavát. Most a rizskoch kapott egy sütőtökös csavart, a végeredményt pedig inkább hagyjuk magáért beszélni.

A sütőtökös rizskoch receptjéért kattints a képre!

Sütőtökpürét mindenkinek!

A sütőtököt legegyszerűbben úgy helyezhetjük el desszertekben, ha megsütjük, majd a húsát leturmixoljuk, és az így kapott narancssárga pürét adminisztráljuk a masszába, tésztába vagy krémbe.

Ennél a rizskochnál is megtehetjük ezt: a tejberizses alaphoz keverhetjük a tököt, a tojásokkal együtt.

Mivel a sült tök jelentős extra mennyiséget jelent a tésztában, ezért csökkentenünk kell a tojássárgáják számát, nehogy túl lágy masszát kapjunk. Fehérjéből azonban több kell, mert az biztosítja a légies, könnyed állagot.

Fűszeresen az igazi

Vannak fűszerek, amelyek mindig együtt járnak a sütőtökkel: ezek nemcsak felhangosítják az aromáját, de kellemes, őszi hangulatot is adnak az egész édességnek, így kár lenne kihagyni őket. Használjunk fahéj, szegfűszeg és szerecsendió szentháromságát.

A sütőtökös rizskoch receptjéért kattints a képre!

Tejszínhabbal koronázva

Klasszikus formájában a rizskoch valamilyen lekvárral és porcukorral érkezne elénk a tányérra, azonban jelen esetben ez nem a legtalálóbb tálalási lehetőség. Helyette inkább kanalazzunk fahéjas tejszínhabot a kockákra, ezzel még tovább fokozva az élvezeteket.

Készítsünk sütőtökös rizskochot!

Hozzávalók a rizskochhoz:

200 g rizs, 800 ml tej, 200 ml víz, 1 tk vanília, 5 db tojásfehérje, 3 db tojássárgája, 300 g sütőtökpüré, 50 g porcukor, 2 tk fahéj, 0.5 tk szegfűszeg, 0.5 tk szerecsendió, 1 ek vaj, 2 ek zsemlemorzsa

Hozzávalók a tejszínhabhoz:

300 ml habtejszín, 1 ek porcukor, 2 tk fahéj

A sütőtökös rizskoch receptjéért kattints a képre!

A rizst főzzük teljesen puhára a tej és a víz keverékében. A főzés elején adjuk hozzá a vaníliát is, hogy alaposan átjárja az íze a rizst. Ha kész, a tejberizst vegyük le a tűzről, és hagyjuk a fedő alatt, konyharuhával letakarva állni 5 percet, hogy jobban megszívja magát.

Közben válasszuk szét a tojásokat, és a sárgájákat keverjük simára a hideg sütőtökpürével, porcukorral és a fűszerekkel. A fehérjéket verjük kemény habbá egy csipet sóval.

A kissé kihűlt tejberizst keverjük el a tökös keverékkel, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot is. Öntsük kivajazott, morzsázott sütőedénybe, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig. Ha nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával.

A sütőtökös rizskoch receptjéért kattints a képre!

A tálaláshoz verjük fel a tejszínt a porcukorral és a fahéjjal. Kanalazzunk belőle a langyos rizskochra, így tálaljuk.

A sütőtökös rizskoch teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az őszi finomságokat is készítsd el otthon:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...