Alapszabály, amit sokan nem tudnak: soha nem szabad hagyni, hogy a rizs a lefolyóba kerüljön. Ennek egyik oka, hogy a rizsszemek mérete megnő, mikor a lefolyóba kerülő vízzel érintkeznek, hiszen felszívják magukat.
Igen, ez akkor is igaz, ha a rizs már főtt állapotban kerül bele! Így tehát a rizsszemek a lefolyó csövében magukba szívják a nedvességet, tovább duzzadnak, és dugulást okozhatnak.
És ez még nem minden: mint tudjuk, a rizs kifejezetten ragacsossá tud válni. Emiatt pedig könnyen hozzá tud tapadni a csövek belsejéhez, valamint a tömítésekhez, és az egész vízvezeték-rendszerben eltömődéseket hozhat létre.
Mindezek mellett egy olyan élelmiszerről beszélünk, ami igen lassan bomlik le, hosszú ideig eláll a vízben. Ez pedig azt is jelenti, hogy több törmeléket – például más ételmaradékokat – tud felfogni, ami csak tovább ront a duguláson, makacsabbá téve az eltömődést.
Akkor mit csináljunk a rizzsel?
Nos, az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, hogy az utolsó szemig a szemetesbe dobjuk a megmaradt rizst. Azok számára, akik környezettudatosan élnek, a rizs komposztálása szintén járható út, bár ezt óvatosan kell végezni. A főtt rizs ugyanis vonzza a kártevőket, így fontos a jól kezelt komposztrendszer.
Mit tegyünk, ha mégis a lefolyóba kerül?
Ha minden igyekezetünk ellenére a rizs mégis a lefolyóba kerül, gyorsan cselekedjünk, hogy minimalizáljuk a lehetséges károkat. Ha épp csak most dobtuk ki a rizst, és még nem okozott elzáródást, öblítsük ki gyorsan a lefolyót nagy mennyiségű vízzel, hogy megpróbáljuk átnyomni a szemeket a rendszeren, mielőtt megdagadnának. Kipróbálhatjuk az ecet és a szódabikarbóna kombinációját is, amivel lebonthatjuk a rizsben lévő keményítőt. Öntsünk fél csésze szódabikarbónát, majd fél csésze ecetet a lefolyóba, és 15 perc múlva öblítsük le forró vízzel. Ha a dugulás továbbra is fennáll, vagy úgy vesszük észre, hogy lassan folyik le a víz, tanácsos szakembert hívni.
Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen: