Ezért nem szabadna soha hagyni, hogy rizs kerüljön a lefolyóba

Gyakori hiba, hogy a mosogatás során hagyjuk, hogy az edényekben és tányérokban maradt rizsszemek a lefolyóba kerüljenek. Ilyenkor olyan problémák alakulhatnak ki, amelyek miatt lehet, hogy szerelőt kell hívnunk.

Alapszabály, amit sokan nem tudnak: soha nem szabad hagyni, hogy a rizs a lefolyóba kerüljön. Ennek egyik oka, hogy a rizsszemek mérete megnő, mikor a lefolyóba kerülő vízzel érintkeznek, hiszen felszívják magukat.

Ezért nem szabadna soha hagyni, hogy rizs kerüljön a lefolyóba

Igen, ez akkor is igaz, ha a rizs már főtt állapotban kerül bele! Így tehát a rizsszemek a lefolyó csövében magukba szívják a nedvességet, tovább duzzadnak, és dugulást okozhatnak.

És ez még nem minden: mint tudjuk, a rizs kifejezetten ragacsossá tud válni. Emiatt pedig könnyen hozzá tud tapadni a csövek belsejéhez, valamint a tömítésekhez, és az egész vízvezeték-rendszerben eltömődéseket hozhat létre.

Mindezek mellett egy olyan élelmiszerről beszélünk, ami igen lassan bomlik le, hosszú ideig eláll a vízben. Ez pedig azt is jelenti, hogy több törmeléket – például más ételmaradékokat – tud felfogni, ami csak tovább ront a duguláson, makacsabbá téve az eltömődést.

Akkor mit csináljunk a rizzsel?

Nos, az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, hogy az utolsó szemig a szemetesbe dobjuk a megmaradt rizst. Azok számára, akik környezettudatosan élnek, a rizs komposztálása szintén járható út, bár ezt óvatosan kell végezni. A főtt rizs ugyanis vonzza a kártevőket, így fontos a jól kezelt komposztrendszer.

Rizsfelfújt, ahogy Vicikó készíti

Nagyon kedveljük a rizskoch-ot, amolyan gyerekkori emlék - eledel ez is. Pedig az óvodai, iskolai variációk, emlékszem mindig szárazak voltak, olykor még kemény is volt benne a rizs..., de ...

Egyszerű bácskai rizses hús

Rizseshús-variációból legalább van annyi kis túlzással, mint égen a csillag, de most a bácskai rizses hús receptjéről rántjuk le a leplet. Próbáljátok ki, mert rendkívül finom, és ...

Mit tegyünk, ha mégis a lefolyóba kerül?

Ha minden igyekezetünk ellenére a rizs mégis a lefolyóba kerül, gyorsan cselekedjünk, hogy minimalizáljuk a lehetséges károkat. Ha épp csak most dobtuk ki a rizst, és még nem okozott elzáródást, öblítsük ki gyorsan a lefolyót nagy mennyiségű vízzel, hogy megpróbáljuk átnyomni a szemeket a rendszeren, mielőtt megdagadnának. Kipróbálhatjuk az ecet és a szódabikarbóna kombinációját is, amivel lebonthatjuk a rizsben lévő keményítőt. Öntsünk fél csésze szódabikarbónát, majd fél csésze ecetet a lefolyóba, és 15 perc múlva öblítsük le forró vízzel. Ha a dugulás továbbra is fennáll, vagy úgy vesszük észre, hogy lassan folyik le a víz, tanácsos szakembert hívni.

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...