Rizsből készült babákat küldenek egymásnak a japánok – Megható oka van a furcsa szokásnak

Japánt közel sem lehetne kis országnak nevezni. A csaknem 125 millió lakosú szigeten a munka miatt sokszor a legösszetartóbb családok is messze kerülnek egymástól, családalapítás esetén pedig a rokonok sokszor csak fotókról, videókról láthatják a legkisebb jövevényt.

Japánban erre az esetre egy nagyon kedves és megható hagyomány ütötte fel a fejét. Az ázsiai szigetországban a rizs mindig is a gazdagság egyik fő szimbóluma volt, a történelem során pedig olyan időszakok is voltak, mikor a gabonafélét egyfajta valutaként is használták.

A The Guardian cikke szerint a rizs még sokkal különlegesebb szerepet kezdett el betölteni a koronavírus-járvány idején. Mivel nagyon sok család – főleg a távolság miatt – kénytelen volt elszakadni egymástól, ráadásul a vírusnak köszönhetően még az utazás és a személyes találkozók lehetősége is korlátozott volt, az újdonsült szülők egy kedves ötlettel álltak elő azért, hogy a távoli rokonok is érezhessék a család legújabb tagjának eljövetelét:

személyre szabott rizses zsákokat küldenek a távoli rokonoknak.

Na de nem akármilyen zsákokról van szó! A zacskókban lévő rizs súlya az újszülött súlyával azonos.

A The Guardian írása szerint a rizsbabák ára az igazi babák méretével párhuzamosan nő, 1 gramm rizst általában 1 jenért (2,73 forintért) árulnak a rizsbabaküldő cégek, a zsákokra pedig akár a baba arcképét is rá lehet nyomtatni, sőt, pólyába is lehet őket bugyolálni.

Igaz, hogy a rizsbabák csak az elmúlt két évben lettek ilyen keresett termékek, az ötlet maga egy japán rizsbolttulajdonoshoz köthető, aki 14 évvel ezelőtt így akarta "bemutatni" távoli rokonainak újszülött csecsemőjét.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...