Hivatalosan is az egyik legritkábbnak számító növény illetve gyümölcs a világon a brazil vagy surinam cseresznye, más néven pitanga, és bár Dél-Amerikban őshonos, nálunk is megterem, megfelelő körülmények között pedig kisebb fává cseperedik - írja a Vince.hu.

Mit kell tudni a pitanga növényről?
- alapvetően nem igényel túl sok gondozást
- szereti a meleget, tavasztól őszig napfényes helyen, a szabad ég alatt is tartható
- örökzöld trópusi növény
- virágzási ideje alatt szép, illatos hajtásokat növeszt
És mit kell tudni a pitanga apró gyümölcséről?
- nagyon apró, mindössze 2-4 cm átmérőjű gyümölcs
- hasonlít egy pici, lapos, bordázott tökre vagy csilipaprikára
- fejlődése során zöldből narancssárga, éretten pedig pirosas-sötétbarnás árnyalatú lesz
Élettani hatásai
- rendkívül egészséges, tele van C- és A-vitaminnal, antioxidánssal
- Dél-Amerikában a népi gyógyászatban régóta ismerik, mint gyulladáscsökkentőt
- gyomorbántalmak ellen is használják
- gombaölő hatású
- a benne található karotinoidoknak köszönhetően segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is

Magyarországon is megterem
Jó a tűrőképessége, így akár nálunk is megterem: hűvösebb időben hozzuk be a téli kertbe, folyosóra, de tavasszal és nyáron mehet a kertbe, teraszra. Magjait, de palántáját a legtöbb kertészetben megvásárolhatjuk.
Mire használhatjuk a pitangát?
Édeskés, egyben pikánsan savanykás ízvilágú gyümölcs, melynek 3-4 darab magját fogyasztás előtt érdemes eltávolítani. Nyersen is finom, de süteményekhez is használják, sőt, lekvárt is főznek belőle. Savanyúságként is rendkívül népszerű: ecettel kombózva húsételek párja lehet.
További érdekes cikkek itt:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!