A világ egyik legritkább, C-vitaminnal teli gyümölcse nálunk is megterem, mégsem ismerjük

Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.

Hivatalosan is az egyik legritkábbnak számító növény illetve gyümölcs a világon a brazil vagy surinam cseresznye, más néven pitanga, és bár Dél-Amerikban őshonos, nálunk is megterem, megfelelő körülmények között pedig kisebb fává cseperedik - írja a Vince.hu.

Pitangafa
Pitangafa

Mit kell tudni a pitanga növényről?

  • alapvetően nem igényel túl sok gondozást
  • szereti a meleget, tavasztól őszig napfényes helyen, a szabad ég alatt is tartható
  • örökzöld trópusi növény
  • virágzási ideje alatt szép, illatos hajtásokat növeszt

És mit kell tudni a pitanga apró gyümölcséről?

  • nagyon apró, mindössze 2-4 cm átmérőjű gyümölcs
  • hasonlít egy pici, lapos, bordázott tökre vagy csilipaprikára
  • fejlődése során zöldből narancssárga, éretten pedig pirosas-sötétbarnás árnyalatú lesz

Élettani hatásai

  • rendkívül egészséges, tele van C- és A-vitaminnal, antioxidánssal
  • Dél-Amerikában a népi gyógyászatban régóta ismerik, mint gyulladáscsökkentőt
  • gyomorbántalmak ellen is használják
  • gombaölő hatású
  • a benne található karotinoidoknak köszönhetően segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is
Pitanga tálban
Így néz ki a pitanga gyümölcse

Magyarországon is megterem

Jó a tűrőképessége, így akár nálunk is megterem: hűvösebb időben hozzuk be a téli kertbe, folyosóra, de tavasszal és nyáron mehet a kertbe, teraszra. Magjait, de palántáját a legtöbb kertészetben megvásárolhatjuk.

Mire használhatjuk a pitangát?

Édeskés, egyben pikánsan savanykás ízvilágú gyümölcs, melynek 3-4 darab magját fogyasztás előtt érdemes eltávolítani. Nyersen is finom, de süteményekhez is használják, sőt, lekvárt is főznek belőle. Savanyúságként is rendkívül népszerű: ecettel kombózva húsételek párja lehet.

Forrásunk volt.



További érdekes cikkek itt:

Legújabb receptek

Medvehagymás-túrós gnocchi

Az olasz malfatti névre hallgató házi gnocchi/gombóc ihlette az alábbi receptet. Ebbe, a kicsit magyarosabb verzióba azonban tavaszi medvehagyma és tehéntúró kerül, ettől frissebb, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!