Ritka betegség miatt nem hajlandó zöldséget és gyümölcsöt enni ez a nő

Hiába szeretné ezeket is fogyasztani, egyszerűen képtelen rá, ezért szinte csak tésztát, pizzát és csirke nuggetset eszik.

A 25 éves brit Jade Youngman egy nagyon különleges betegségben, az ún.ARFID-ban (Avoidant-Restrictive Food Intake Disorder)szenved. Ez lényegében egy korlátozó táplálkozási zavar, a válogatósságnak egy extrémebb változata. Ez a rendellenesség különféle ételek utálatával jelentkezik, ez Jade esetében a zöldségekre és a gyümölcsökre korlátozódik, egyszerűen képtelen megenni ezeket az élelmiszereket - és ez már 22 éve tart nála. Jadeszeretne küzdeni a betegsége ellen, de egyszerűen képtelen rá. Elmondása szerint, olyan az ízük számára, mint a kutyaguminak.

Jade egyébként 3 éves kora óta él ezzel a betegséggel, addig teljesen normális volt az étkezése és szívesen evett gyümölcsöt és zöldséget is. „Az agyam egyszerűen nem engedi. Ha a balkezemmel a számhoz emelem az ételt, a jobb még az előtt megállítja, mielőtt elérné a számat. Tudom, hogy nem fog megölni az étel, és biztos finom is, de egyszerűen nem megy.”

Jade gyerekkorában rengeteg orvosnál járt szüleivel, akik egyszerűen csaknagyon válogatósnak titulálták a kislányt,mondván "Majd kinövi!" - de ez azóta sem történt meg.

A nő életét teljesen megkeseríti a betegsége, hiszen nem szokott reggelezni és ebédelni sem rendesen, általában napközben pár szelet pizzát szokott enni. Ezen kívül még néha eszik csirkét, valamilyen tésztát vagy sült krumplit.

Jade aggódik amiatt, hogy ennyire egyoldalú a táplálkozása, különösen azóta, mióta kiderült, hogy egy 17 éves fiú, azért vakult meg, mert csak sült krumplit evett. Igaz, nála még semmilyen mellékhatás nem jelentkezett, ennek ellenére nagyon kétségbe van esve, mivel elmondása szerint a kapcsolataira is hatással van a betegsége. Szerinte az emberek nem hiszik el, hogy ez egy létező egészségügyi probléma, a legtöbben inkább ítélkeznek, amiért Jade csak az egészségtelenebb ételeket hajlandó megenni.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: iStock

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...