Július végén gyakori látvány az út szélén lehullott, széttaposott ringló. A gyerekeken kívül, akik előszeretettel esznek néhány szemet az édes termésből, kevesen értékelik igazán ezt a sokszínű gyümölcsöt. Magyarországon a ringlószilva őshonos növény, terméséért azonban nem igazán termesztik, sok helyen vadon nő, vagy díszfának ültetik el. Bár sokan még gyerekként kóstolták utoljára az útszéli ringlót, érdemes idén nyáron adni neki egy esélyt, mert rengetegféleképpen fel lehet használni az ezernevű, mindenhol termő gyümölcsöt.
Nagymama szilva Tatinja Lakatos Márktól
Számos költözésem, ki-be pakolásom áldozatai sokszor a Nagymama papírfecnire firkantott receptjei. Nemrég boldogan gyűjtöttem őket össze egy helyre, és azóta – saját ízlésemre ...
Tápiókapuding pirított mandulával és ringlóval
Egy vietnámi főzőkurzuson kóstoltam először a tápiókapudingot, és bevallom, eleinte kicsit húzódtam tőle, de azonnal kedvenccé vált. A tápióka is megosztó, van, aki nem bírja ezt a ...
Zabkása fahéjas ringlóval
Ez a finomság kiváló reggelire vagy akár uzsonnára. Nagyon gyorsan elkészíthető, és rengeteg rostot tartalmaz, ami kiváló az emésztés szempontjából. Akik diétáznak, ők a cukrot ...
Kattintsatok a képre, és nyíik a ringlógaléria!
4 tipp, mire használd az út széli ringlót, azaz a lotyószilvát
Tedd lekvárba
Ahogy a legtöbb csonthéjas gyümölcsből, úgy a ringlóból is ízletes lekvárt főzhetünk. A ringlónak nincs markáns íze, de kimondottan édes, így más lekvárokhoz is tehetjük, hogy ezzel édesítsük vagy növeljük a dzsem térfogatát. Persze önmagában is elkészíthetjük, egy kis reszelt citromhéjjal vagy fahéjjal könnyen fel tudjuk dobni a lekvárunkat.
Rakd el télire
Nyáron sokat sürgölődünk a konyhában azért, hogy télen is tele legyen a kamrapolc. A lekvár mellett ízletes befőttet is készíthetünk a ringlóból. Szegfűszeggel és fahéjjal ízesítsük a kompótot és, ha szeretnénk, akár rummal is feldobhatjuk az egyszerű befőtett. A rumos ringló épp olyan fincsi alkoholos finomság, mint a rumos meggy.
Készíts ringlós pitét
Természetesen süteményekbe is jól illik a ringló, egy egyszerű pite vagy morzsasüti jó választás a gyümölcshöz. Csak magozzuk ki a mosott termést, és már készülhet is a ringlós pite vagy a gyümölcsös lepény - felhasználásában olyan, mint a szilva.
Próbálj ki valami különlegeset
Hazánktól keletebbre is igen gyakori növény a ringló, egyes ázsiai országokban a gasztronómia fontos részét képezi a gyümölcs. Indiában például igen népszerű a ringlóból készített fűszeres szósz, a ringlós chutney. A chutney alapja a cukor, a hagyma és az ecet, ezt főzzük össze az apróra vágott gyümölccsel, majd adjunk hozzá fűszereket ízlés szerint. A ringlós chutneyhoz jól illik a babérlevél, a koriandermag és az édeskömény is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További nyári ötletért kattints ide: