Rigó Jancsi női szíveket tört össze, mégis egy sütit neveztek el róla

Rigó János jókor volt jó helyen: meglátták benne a fantáziát. Egy remekül sikerült reklámfogás eredménye, mintha ma elneveznénk egy proteinszeletet Pumped Gaboról. 

A 19. századi celeb

Rigó János 1858-ban született Pákozdon, és 5 évesen már hegedűt vett a kezébe. Elég tehetségesnek bizonyult, így viszonylag gyorsan híres cigányprímás lett belőle. Bár Rigó nem volt jóképű fiatalember, és kackiás bajsza sem tette azzá, viszont szenvedélyes, virtuóz játékától sok hölgy olvadozott.

A történet egy párizsi hotelben zajlott, ahol Rigó zenekarával játszott, ezen az estén jelen volt a belga herceg és fiatal felesége, egy amerikai milliárdos lánya, Clara Ward. Itt ismerkedtek meg, és rögtön egymásba szerettek, a legenda szerint még aznap este meg is szöktek.

Rigó János és Clara Ward

Mindketten házasok voltak, így a válásaik nagy port kavartak akkoriban. A történetük szenzációnak számított. Költemények, karikatúrák készültek róluk, a Mikszáth Kálmán által szerkesztett Országos Hírlap még tudósított is Rigó válásáról.Alakjuk még a híres festőt, Toulouse Lautrec-et is megihlette.

A kapcsolatuk idővel megromlott, és később Clara elszökött egy olasz pincérrel vagy portással - erre a források különbözőképpen hivatkoznak.

Csinálj te is Rigó Jancsit!

Rigó Jancsi Iluska konyhájából

Elsőnek férjem születésnapjára leptem őt meg Rigó Jancsival. Először azt hitte, vásároltam, hiszen olyan lett. Ha valaki kevésnek gondolja a fehér habot a tetején, akkor bátran ...

Bolondos Rigó János

Gyermekkorom Rigó Jancsija ez a sütemény, én így ismertem, s bizony mikor megismertem a "klasszikus" Rigó Jancsit, kissé csalódtam. Az igazi miatt nem hívhatom így, de valójában igazán ...

Emlékőrző falat

A szerelmi történetüket mégis a gasztronómia őrzi leginkább. Rigó Jancsi mégsem a hegedűjátékáról vagy épp csábításairól vált híressé, hanem egy süteményről, amit ráadásul nem is ő készített.Egy pesti kávézóban Jancsi egy csokoládés habos süteményt rendelt szerelmének, a cukrász pedig meglátta az ebben rejlő lehetőségeset, és úgy döntött, róla nevezi el azt.

A sütemény hamar népszerű vált, ma már világszerte ismert, 2011-ben pedig hungarikumnak is megválasztották.

Ezeket olvastad már?

források: Origo | Vaol | Wikipédia

Bolondos Rigó János

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...