A toszkán parasztok kenyérmentő egytálja téged is átmelegít, ha kéred

Az igazán hideg időben mind megkívánjuk a laktatóbb, tartalmasabb, 'komfortételnek' aposztrofált leveseket, egytálakat és ragukat. A most következő olasz receptet még akár ki is kiálthatnánk e fogások királyának, ha nem az oly' gyakran emlegetett itáliai „szegénykonyha” megkerülhetetlen eleme lenne.

Az olasz konyha talán egyik legszimpatikusabb jellemzője, hogy minden eleganciája és kifinomultsága ellenére, alapjait tekintve talán az egyik legszegényebb főzési iskolának mondható. Természetesen abban az értelemben, hogy gyökerei a szegény, paraszti háztartások leleményességében kapaszkodnak, az olyan emberekében, akik akkor is tudtak finom és tartalmas ételeket főzni, ha a kamra szinte üres volt. A cucina povera (szegények konyhája) tehát egyáltalán nem szegényes ételeket tartalmaz, ahogy azt az alábbi babos-keles egytál is bizonyítani fog: a ribollita, ez a toszkán komfortos csoda egy pillanatig sem érezteti a kóstolóval, hogy neki olyan rosszul menne a sora.

Maga az elnevezés, ribollita, olaszul annyit tesz: újraforralt, újrafőzött. És tényleg ez is történik az elkészítés során: egy zöldséges ragut/sűrű levest kell száraz kenyérrel rétegeznünk, majd pár óráig pihentetnünk, végül újramelegítenünk.

Eredettörténete középkori: a gazdag urak és nemesek, miután végeztek a saját bőséges lakomáikkal, a megmaradt kenyereket a szolgáknak adták tovább. Persze gyakran ez a pékáru már nem volt a legjobb állapotban, a szegények ezért beleaprították a szeleteket egy zöldséges raguba, így sokkal tartalmasabbá téve azt.

Az már csak a sors iróniája, hogy a receptben gyakran használt „szegényes” zöldek (pl. fodros kel, mángold, egyéb levelek) ma már abszolút különleges, drága alapanyagnak számítanak és beszerzésük is bonyolultabb. (És akkor azt már tényleg csak zárójelben jegyzem meg, hogy a recept elkészítéséhez direkt meg kellett szárítanom egy fél vekni kenyeret.) Szép új világ...

Less el galériánkból pár hasznos tippet a ribollita elkészítéséhez!

Nézd meg videón is, hogyan készül a ribollita:

A ribollita leves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az egyszerű recepteket is próbáld ki, kóstold meg:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...