A ribizlifélék családja igen népes, a világ szinte minden táján megtalálható gyümölcsöt, a ribizlit pedig rengetegféle változatban termesztik, színe az egészen sötét, szinte feketétől az áttetszően világos, fehérig terjed. A világos, sárga változatok íze édesebb, kevésbé savas, míg a piros, sötét ribizlik íze éretten is egészen savanyú. Bár a gyümölcs 80%-a víz, mégis rengeteg vitamin található benne:
a csipkebogyó után a ribizliben található a mérsékelt égövi gyümölcsök közül a legtöbb C-vitamin.
Emellett magas a vas, foszfor, kálium és magnéziumtartalma, pektintartalma révén tisztítja az érfalat és szabályozza a vércukorszintet. Emésztést segítő, méregtelenítő hatású, a népi gyógyászatban évszázadok óta használják.
Hogyan ismerjük fel a legfinomabb szemeket?
Bár kényes gyümölcsről van szó, nem kell annyira óvatosan bánni vele, mint például a málnával. Mindenképp a kemény, fényes szemeket keressük, minél érettebb a gyümölcs, annál sötétebb a színe, a fehér ribizli például egészen éretten sárgás színben pompázik. A legjobb, ha szárával együtt vásároljuk, úgy a legtovább eltartható – hűtőben több napig is eláll.
Mi készüljön frissen belőle?
Ha kibírjuk, hogy ne rögtön, csak úgy magában befaljuk az egészet, akkor egyrészt a reggeli joghurtunk, müzlink remek kísérője lehet, délutáni könnyű uzsonnához, granolákhoz fogyaszthatjuk. Vannak, akik magában túl savanyúnak találják, és porcukorral hintik, de ha elropogtatunk hozzá egy pár darabka, kevésbé édes vagy épp cukormentes kekszet, nem igényli az édesítést.
Adhatjuk pudingok, krémes torták mellé, remekül mutat pohárkrémeken, de engedjük el a fantáziánkat, és ne csak édes ételekben használjuk.
Salátába, húsokhoz
Ahogy a legtöbb gyümölcs, a ribizli is remekül szerepel különféle salátákban, ahol fanyar, savanykás ízével csodás párost alkothat a sós alkotóelemekkel. De bátran kínáljuk sült, grillezett húsok vagy épp zöldségek mellé.
Főzzük – ne főzzük?
Bár nyersen a legfinomabb, készülhet belőle gyümölcsleves is, de az egyik legfinomabb bogyós lekváralapanyagunk is, ezért ha egy nagyobb mennyiséghez jutunk, tegyünk el belőle pár üveggel. Magas pektintartalma miatt gyorsan elkészül belőle az az édes-fanyar lekvár, amit aztán palacsintába, süteményekbe vagy csak kenyérre, kalácsra kenve annyira szeretünk.
Sütemények végtelen sora
A ribizli számos nagyszerű tulajdonsága között az egyik az, hogy remekül fagyasztható, ezért aztán egész évben használhatjuk például süteményekben. Tehetjük kevert tésztákba, tojásos, lágy habokba, készülhet belőle tejszínes krém, amit aztán piskótába töltünk, a legegyszerűbb muffin- vagy piskótatésztát is feldobja. Pár perc alatt főzhető belőle finom, savanykás mártás, amit aztán sütemények mellé, krémekhez, pudingokhoz, tortákra öntve, fagylalt kísérőjeként is remekül használhatunk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
További zöldségek és gyümölcsök: