Itt a szezon: így használd fel a RIBIZLIT, a pici savanykás bogyót

Íze egyszerre fanyar és üdítő, annyiféle vitamin és ásványi anyag található benne, hogy szuperélelmiszernek is tartják, könnyen fagyasztható, rengetegféleképp felhasználható, fogyasztása valódi öröm – ez a ribizli, amiből ilyenkor kaphatjuk a legfinomabb, itthoni terméseket.

A ribizlifélék családja igen népes, a világ szinte minden táján megtalálható gyümölcsöt, a ribizlit pedig rengetegféle változatban termesztik, színe az egészen sötét, szinte feketétől az áttetszően világos, fehérig terjed. A világos, sárga változatok íze édesebb, kevésbé savas, míg a piros, sötét ribizlik íze éretten is egészen savanyú. Bár a gyümölcs 80%-a víz, mégis rengeteg vitamin található benne:

a csipkebogyó után a ribizliben található a mérsékelt égövi gyümölcsök közül a legtöbb C-vitamin.

Emellett magas a vas, foszfor, kálium és magnéziumtartalma, pektintartalma révén tisztítja az érfalat és szabályozza a vércukorszintet. Emésztést segítő, méregtelenítő hatású, a népi gyógyászatban évszázadok óta használják.

Ribizke, a piros kedvenc

Hogyan ismerjük fel a legfinomabb szemeket?

Bár kényes gyümölcsről van szó, nem kell annyira óvatosan bánni vele, mint például a málnával. Mindenképp a kemény, fényes szemeket keressük, minél érettebb a gyümölcs, annál sötétebb a színe, a fehér ribizli például egészen éretten sárgás színben pompázik. A legjobb, ha szárával együtt vásároljuk, úgy a legtovább eltartható – hűtőben több napig is eláll.

Mi készüljön frissen belőle?

Ha kibírjuk, hogy ne rögtön, csak úgy magában befaljuk az egészet, akkor egyrészt a reggeli joghurtunk, müzlink remek kísérője lehet, délutáni könnyű uzsonnához, granolákhoz fogyaszthatjuk. Vannak, akik magában túl savanyúnak találják, és porcukorral hintik, de ha elropogtatunk hozzá egy pár darabka, kevésbé édes vagy épp cukormentes kekszet, nem igényli az édesítést.

Adhatjuk pudingok, krémes torták mellé, remekül mutat pohárkrémeken, de engedjük el a fantáziánkat, és ne csak édes ételekben használjuk.

Salátába, húsokhoz

Ahogy a legtöbb gyümölcs, a ribizli is remekül szerepel különféle salátákban, ahol fanyar, savanykás ízével csodás párost alkothat a sós alkotóelemekkel. De bátran kínáljuk sült, grillezett húsok vagy épp zöldségek mellé.

Frissítő gyümölcsleves

Betört a meleg, ellenállhatatlan vágyat érzetem egy nagy tányér jéghideg gyümölcsleves iránt. Kevésbé édesen szeretem, inkább savanykásan, erről a meggy és a ribizli mellett a lime ...

Főzzük – ne főzzük?

Bár nyersen a legfinomabb, készülhet belőle gyümölcsleves is, de az egyik legfinomabb bogyós lekváralapanyagunk is, ezért ha egy nagyobb mennyiséghez jutunk, tegyünk el belőle pár üveggel. Magas pektintartalma miatt gyorsan elkészül belőle az az édes-fanyar lekvár, amit aztán palacsintába, süteményekbe vagy csak kenyérre, kalácsra kenve annyira szeretünk.

Bögrés-kefires ribizlis süti

Egyik kedves kolléganőmtől származik a recept. Jó pár éve egy munkahelyi bulira készítette, ahol igen nagy sikere volt. Akkor meggy volt benne, de azt hiszem ez az a sütitészta, amihez ...

Sütemények végtelen sora

A ribizli számos nagyszerű tulajdonsága között az egyik az, hogy remekül fagyasztható, ezért aztán egész évben használhatjuk például süteményekben. Tehetjük kevert tésztákba, tojásos, lágy habokba, készülhet belőle tejszínes krém, amit aztán piskótába töltünk, a legegyszerűbb muffin- vagy piskótatésztát is feldobja. Pár perc alatt főzhető belőle finom, savanykás mártás, amit aztán sütemények mellé, krémekhez, pudingokhoz, tortákra öntve, fagylalt kísérőjeként is remekül használhatunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További zöldségek és gyümölcsök:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...