Itt a szezon: így használd fel a RIBIZLIT, a pici savanykás bogyót

Íze egyszerre fanyar és üdítő, annyiféle vitamin és ásványi anyag található benne, hogy szuperélelmiszernek is tartják, könnyen fagyasztható, rengetegféleképp felhasználható, fogyasztása valódi öröm – ez a ribizli, amiből ilyenkor kaphatjuk a legfinomabb, itthoni terméseket.

A ribizlifélék családja igen népes, a világ szinte minden táján megtalálható gyümölcsöt, a ribizlit pedig rengetegféle változatban termesztik, színe az egészen sötét, szinte feketétől az áttetszően világos, fehérig terjed. A világos, sárga változatok íze édesebb, kevésbé savas, míg a piros, sötét ribizlik íze éretten is egészen savanyú. Bár a gyümölcs 80%-a víz, mégis rengeteg vitamin található benne:

a csipkebogyó után a ribizliben található a mérsékelt égövi gyümölcsök közül a legtöbb C-vitamin.

Emellett magas a vas, foszfor, kálium és magnéziumtartalma, pektintartalma révén tisztítja az érfalat és szabályozza a vércukorszintet. Emésztést segítő, méregtelenítő hatású, a népi gyógyászatban évszázadok óta használják.

Ribizke, a piros kedvenc

Hogyan ismerjük fel a legfinomabb szemeket?

Bár kényes gyümölcsről van szó, nem kell annyira óvatosan bánni vele, mint például a málnával. Mindenképp a kemény, fényes szemeket keressük, minél érettebb a gyümölcs, annál sötétebb a színe, a fehér ribizli például egészen éretten sárgás színben pompázik. A legjobb, ha szárával együtt vásároljuk, úgy a legtovább eltartható – hűtőben több napig is eláll.

Mi készüljön frissen belőle?

Ha kibírjuk, hogy ne rögtön, csak úgy magában befaljuk az egészet, akkor egyrészt a reggeli joghurtunk, müzlink remek kísérője lehet, délutáni könnyű uzsonnához, granolákhoz fogyaszthatjuk. Vannak, akik magában túl savanyúnak találják, és porcukorral hintik, de ha elropogtatunk hozzá egy pár darabka, kevésbé édes vagy épp cukormentes kekszet, nem igényli az édesítést.

Adhatjuk pudingok, krémes torták mellé, remekül mutat pohárkrémeken, de engedjük el a fantáziánkat, és ne csak édes ételekben használjuk.

Salátába, húsokhoz

Ahogy a legtöbb gyümölcs, a ribizli is remekül szerepel különféle salátákban, ahol fanyar, savanykás ízével csodás párost alkothat a sós alkotóelemekkel. De bátran kínáljuk sült, grillezett húsok vagy épp zöldségek mellé.

Frissítő gyümölcsleves

Betört a meleg, ellenállhatatlan vágyat érzetem egy nagy tányér jéghideg gyümölcsleves iránt. Kevésbé édesen szeretem, inkább savanykásan, erről a meggy és a ribizli mellett a lime ...

Főzzük – ne főzzük?

Bár nyersen a legfinomabb, készülhet belőle gyümölcsleves is, de az egyik legfinomabb bogyós lekváralapanyagunk is, ezért ha egy nagyobb mennyiséghez jutunk, tegyünk el belőle pár üveggel. Magas pektintartalma miatt gyorsan elkészül belőle az az édes-fanyar lekvár, amit aztán palacsintába, süteményekbe vagy csak kenyérre, kalácsra kenve annyira szeretünk.

Bögrés-kefires ribizlis süti

Egyik kedves kolléganőmtől származik a recept. Jó pár éve egy munkahelyi bulira készítette, ahol igen nagy sikere volt. Akkor meggy volt benne, de azt hiszem ez az a sütitészta, amihez ...

Sütemények végtelen sora

A ribizli számos nagyszerű tulajdonsága között az egyik az, hogy remekül fagyasztható, ezért aztán egész évben használhatjuk például süteményekben. Tehetjük kevert tésztákba, tojásos, lágy habokba, készülhet belőle tejszínes krém, amit aztán piskótába töltünk, a legegyszerűbb muffin- vagy piskótatésztát is feldobja. Pár perc alatt főzhető belőle finom, savanykás mártás, amit aztán sütemények mellé, krémekhez, pudingokhoz, tortákra öntve, fagylalt kísérőjeként is remekül használhatunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További zöldségek és gyümölcsök:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...