RIBIZLI: érik a kedvenc mini piros bogyósunk! Ezért ajánljuk, hogy ribiszkét egyél

Érik a ribizli, ez a miniatűr, édesen fanyar, sötét rózsaszín nyári gyümölcs – mibe használjuk, miért olyan egészséges, és miben jeleskedik fekete társa? Kiderül!

Nálunk már szinte tökéletesre érlelte a tavaszi Nap a ribizlit, napról napra édesebbek és sötétebb színűek a szemek – mondjuk is, miért jó, ha fogyasztod, mibe tedd, illetve jöjjön pár tudnivaló a termesztéséről is!

Bálint gazda szerint a ribiszkéből ajánlatos magastörzsű fácskát nevelni, már csak azért is, mert erről könnyebben és gyorsabban megy a termés betakarítása, ami ilyenkor, június eleje fele esedékes.

Ha összepödört, elszíneződött, pirosas leveleket látunk a bokron, levéltetvekre gyanakodhatunk, amelyek mostanában tömegesen elszaporodtak a veteményesekben, és sajnos a permet a legjobb megoldás ellenük.

Okosság:

Ribizliből nemcsak piros, de fekete és fehér is létezik. A feketeribiszke élettanilag a legegészségesebb, neki a legmagasabb a C-vitamin-tartalma a bogyós gyümölcsök közül, emellett nagyobb mennyiségben van benne E-és B-vitamin, karotin és antioxidánsok is. A pirosból pedig szuper sütemény, szörp és lekvár készülhet!

Bögrés-kefires ribizlis süti

Egyik kedves kolléganőmtől származik a recept. Jó pár éve egy munkahelyi bulira készítette, ahol igen nagy sikere volt. Akkor meggy volt benne, de azt hiszem ez az a sütitészta, amihez ...

A bogyós gyümölcsök (pl. szeder, málna, ribizli) szuper tulajdonságairól:

  • magas vitamin- és csodálatos élénk színükért is felelős flavonoidtartalmuknak köszönhető a szervezetünkben jelenlévő szabadgyököket megkötő antioxidáns hatásúak
  • jótékony élettani hatásuknak hála, fogyasztásuksegíthetegyes hazánkban népbetegségeknek számító krónikus betegségek, mint például szív- és érrendszeri vagy gyulladással járó betegségek kialakulásának megelőzésében

Ribizlis sült túrótorta

Egy régi receptgyűjteményben találtam meg újból. Nálunk nagy sikere van. A ribizli savanyúságával kellemesen harmonizál a túró és a kakaós piskóta világához.

Mibe tegyük a ribizlinket?

Süteményekbe, lekvárokba, de fogyasztható önállóan vagy gyümölcssalátában, isteni smoothie-ban vagy turmixban, házi gyümölcsjoghurtban, fagyiban is. Ha nem kedveljük az apró magvakat, turmixoljuk le a gyümölcsöket, majd passzírozzuk át őket szűrőn vagy paradicsompasszírozón.

Feketeribizlis-sajttorta

Megérett a fekete ribizli is a kertben. Selymes mascarponekrém, fanyar ribizlizselé, édes-sós alapon... Igazi nyári finomság :)

Gyümölcsös mini kosárkák

Már régóta vágyakoztam ilyen sütőformák után, így habozás nélkül meg is vettem, amikor a bolhapiacon turkálva a kezembe akadt. Ez a recept pedig igazából egy madeleine recept, de annak ...

Szuper krémhabok, levesek készíthetőek belőle, de akár dobálhatjuk zöldségalapú salátákba is. Antioxidánstartalmának egy részét lekvár és szörp formájában is megőrzi, így bátran tegyünk el belőle az ínséges téli hónapokra, akár fagyasztva is.

Feketeribizli torta

Hétvégén egy kedves, Balaton-felvidéki étteremben járva, a séf megosztotta velünk vacsora után legkedvesebb nyári tortájának receptjét. Már nem csak az ő kedvence:-)... Mielőtt ...

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...