A retró puncstorta duplán piskótás, rumos, rózsaszín, és a miénk

A magyar cukrászdák sokszínű kínálatát nehéz lenne elképzelni egy bizonyos rikítóan rózsaszín, leplezetlenül cukros, és szinte részegítően rumos szelet nélkül. Mindegy, hogy hányassal kezdődik a születési évünk, a puncstorta mindannyiunk számára egy megkerülhetetlen, békebeli sütemény.

Az évtizedek jönnek mennek, különféle rendszerek váltják egymást, generációk cserélődnek, egyszóval minden változik. Csak egy valami örök: a magyar retró cukrászdák kínálata. Ha 50 évvel ezelőtt beléptünk volna egy ilyen egységbe, biztosan találtunk volna az üveg mögött jó margarinos, meggyet spórolós lúdlábbal, légies-tornyos krémessel és rózsaszín, rumaromás retró puncstortával. Ez utóbbi tényleg kirobbanthatatlan az édesipari kínálatból: talán azért, mert oly közkedvelt, esetleg a költségbarát maradékmentése végett? Ki tudja, de még inkább: ki akarja tudni? A lényeg, hogy ha nagyon megkívánunk egy cukros, rumos, rózsaszín süteményre, akkor a retró puncstortára mindig aggodalom nélkül számíthatunk. Most már akár otthon is.

A békebeli puncstorta receptjéért kattints a képre!

Piskótába zárt piskóta

A puncsszelet már csak azért is kiemelkedik az átlagos torták közül, mert a piskótalapjai közé helyezett tölteléke nem valamilyen krém, hanem még több piskóta. Igen, az a kellemesen rumos, kakaós és mazsolás massza, amit a cukrászdákban olyan nehéz beazonosítani, valójában piskótából készül.

Ehhez persze süthetünk friss tésztát is, de felhasználhatunk hozzá bármilyen kamrában vagy fagyasztóban árválkodó maradékot is.

Sziruposan-kakaósan-rumosan

A töltelék esetében a hangsúly amúgy sem kifejezetten a piskótán, hanem annak ízesítésén van. A darabokra szedett, majd rumos-narancsos szirupba áztatott tészta fele kakaóporral, a másik fele pedig csupaszon kerül vissza a formába.

A békebeli puncstorta receptjéért kattints a képre!

Ide jönnek még a szintén rumba áztatott mazsolák, amelyek a puncstorta elengedhetetlen részei. A sütemény egybenmaradásáról egy alapos, súlyozott pihentetés gondoskodik, ettől lesz olyan masszív és tömzsi az édesség.

A rózsaszín cukormáz rejtelmei

Ami talán egy kicsit elriaszthat minket a házi puncstorta elkészítésétől, az a rózsaszín cukormáz. Pedig ez sem végtelenül bonyolult, csupán egy kis odafigyelést igényel. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk vele, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat:

  • kenjük végig a csupasz tortát barackelekvárral: ez meggátolja, hogy a máz repedezett legyen vagy beszívódjon a tésztába
  • használjunk konyhai hőmérőt, hogy pontosan lássuk a szükséges hőfokokat
  • ha nincs hőmérünk, vessük be a receptben leírt trükköket
  • dolgozzunk vele gyorsan a bevonásnál, és egyengessük el, hogy mindenhova jusson belőle
A békebeli puncstorta receptjéért kattints a képre!

Süssünk békebeli puncstortát!

Hozzávalók a piskótához:

6 db tojás (L-es), 6 púpozott ek cukor, 6 púpozott ek finomliszt, 1 csomag vanillincukor, 1 csipet só, 1 csipet sütőpor (opcionális)

Hozzávalók a sziruphoz:

200 g cukor, 250 ml víz, 1 narancsból nyert narancshéj, 1 narancsból nyert narancslé, 25 ml rumaroma (ízlés szerint), 2 csepp ételfesték (piros vagy pink)

Hozzávalók a töltelékhez:

4 ek cukrozatlan kakaópor, 2 marék mazsola, 20 ml rumaroma, 100 ml víz (langyos), 6 ek sárgabaracklekvár

Hozzávalók a fondant-hoz:

500 g cukor, 175 ml víz, 1 teáskanál ecet (20%), 2 csepp ételfesték (piros vagy rózsaszín)

A puncstorta elkészítéséhez első körben megsütjük a piskótákat. Ehhez a sütőt előmelegítjük 170 fokra, és két 16 cm-es sütőforma alját kibélelünk sütőpapírral.

A békebeli puncstorta receptjéért kattints a képre!

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukor felével és 1 vaníliás cukorral kézi robotgéppel habosra keverjük. A tojásfehérjéből és a cukorból habot verünk. A sárgájás keveréket és a fehérjehabot óvatosan összeforgatjuk spatulával. Majd apránként, óvatos, de határozott mozdulatokkal belekeverjük az átszitált lisztet és egy csipet sót (1 mokkáskanál sütőpor is mehet bele opcionálisan).

A két sütőformába halmozzuk a tésztát úgy, hogy az egyiket csak a forma kb. feléig töltjük meg (ez lesz a töltelék piskótája). Elsimítjuk a tetejüket, és mehet a meleg sütőbe 20-25 percre. Miután kisültek, kicsomagolás előtt hagyjuk teljesen kihűlni őket. A magas piskótát kettévágjuk, ez lesz az alja és a teteje a tortának. A tölteléknek valót pedig összetépkedjük falatnyi darabokra.

A sziruphoz egy kis lábosban összemelegítjük a cukrot a vízzel, a rummal, hozzáreszeljük egy narancs héját, és belefacsarjuk a levét is, a végén pedig hozzáadjuk az ételfestéket, és nem túl sűrűre főzzük. Végül leszűrjük egy tálkába.

A békebeli puncstorta receptjéért kattints a képre!

A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk a rumos meleg vízbe. Két tálba elosztjuk a piskótadarabokat, és egyenletesen meglocsoljuk őket a sziruppal, majd az egyik tálba szitálunk kevés kakaóport, és elkeverjük a piskótával. Vigyázzunk, ne ázzanak nagyon szét!

A piskóta alját visszahelyezzük a sütőformába, és vékonyan megkenjük a sziruppal, majd felváltva belerétegezzük a kétféle piskótát és az áztatott mazsolát. Miután elfogyott a töltelék, rátesszük a torta tetejének szánt tésztalapot, és lesúlyozva egy éjszakára hűtőbe tesszük.

A pihentetés után vékonyan körbekenjük a tortát forró baracklekvárral, hogy ne szívja be a piskóta a fondant-t, és hogy ne repedezzen meg.

A cukrot és a vizet tiszta edényben tegyük fel a tűzhelyre melegedni, miután felforrt, a rajta keletkező habot kis szűrővel szedjük le. Tegyük bele az ecetet, ezzel invertáljuk a cukrot (így nem fog visszakristályosodni). Majd forraljuk tovább, míg eléri a 115 C-fokot.

Ha nincs hőmérőnk, akkor két ujjunk között próbáljunk szálat húzni a cukorból. Ha sikerül, kész az alap. Öntsük ki sima, hideg felületre (vagy egy nagy fém keverőtálba) és hagyjuk kicsit hűlni (40-50 fokra). Ezután egy habkártyával addig mozgassuk, amíg besűrűsödik (szinte megdermed), és kifehéredik.

A békebeli puncstorta receptjéért kattints a képre!

A fondant-t gőz fölött újra folyékonyra olvasztjuk, ügyeljünk rá, hogy ne legyen 50 foknál melegebb. Piros vagy pink színezővel színezzük rózsaszínre. Tegyünk félre egy keveset a fondant-ból, és töltsük bele egy kisebb habzsákba.

A tortát rácsra téve öntsük le a többi langyos fondant-nal, kenőkéssel gyorsan húzzuk le a felesleget, és egyengessük el az oldalain is. A habzsába töltött fondant-nal pedig hagyományosan rácsozzuk be a torta tetejét.

Pillanatok alatt kidermed. A torta alját díszíthetjük kis rózsaszín cukorgyöngyökkel, vagy be is panírozhatjuk csokiforgáccsal. Egy kis pihentetés után tálalhatjuk is!

A békebeli puncstorta receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra


Még több recept Flórától:

Címlapról ajánljuk