Lisztcsomós főzelékek ide, fás zöldségkockákkal tarkított híg levesek oda, hitlerszalonnás bukták amoda, a szívünk mélyén azért jobban szerettük az ovis és sulis menzát, mint amennyire trendi felnőttként szidni. Na de azt nem állítjuk, hogy nem lehetne javítani az elkészítési módokon: mutatunk egy-egy alap kedvencet és mindegyikhez egy-egy csavart, amelytől modernebb és finomabb, meg persze egészségesebb lesz.
Lássuk a menzás kedvenceket 1-1 csavarral, katt a képre!
1 retró menzás étel + 1 csavar, amitől sokkal finomabb lesz
Fasírt igényesen
Felejtsd el az ételízesítővel fűszerezett, hús helyett inkább szikkadt kenyérrel/zsömlével + tojással teletömött fasírtokat a lisztes főzelékek tetején vagy a hagymás krumpli mellett. Készíts harapnivaló fasírtot vagy egy valódi, minőségi Stefániát, de húst sem mindig kell enni, sőt: jöhet egy répafasírt, céklafasírt vagy cukkinifasírt is!
Borsófőzelék liszt nélkül
A rántások ideje lejárt: tény, hogy egy kanálka lisztbe vagy keményítőbe még senki sem halt bele, de végülis minek nehezítsük a saját életünket (és gyomrunkat), ha nem muszáj? Készüljön egy borsófőzelék, de önmagával sűrítve, az élmények fokozása végett opcionálisan kókuszkrémmel felhúzva!
Milánói helyett bolognai
Engedjük el a rendszerváltás után olasznak gondolt húsos-paradicsomos makarónit, melybe jobb híján általában gépsonka került, a tészta pedig az al dente ellentétével megegyező állagra főtt. Inkább voksoljunk egy autentikus bolognaira! Sőt, gyors és olcsó, ha a húst elhagyva egy sima paradicsomos tésztát dobunk össze.
Csokis piskóta valódi csokiöntettel
Le a felvizezett, olcsó csokipudingokkal, melyekkel anno nyakon öntötték a piskótánkat a konyhásnénik! Tény, hogy imádtuk ezt is, de így, felnőtt fejjel tessék szépen kakaóból vagy jóféle csokoládéból és tejből megfőzni azt a csokiszószt! Így.
Paradicsomleves olaszosan
Tudjuk, hogy a klasszik cukros verziót valóban mindenki szerette, kár tagadni, de érett és felelős emberek vagyunk, és figyelünk a cukorbevitelre. Főzzük meg mondjuk ezt az olaszos, zöldfűszeres, fokhagymás verziót!
Próbáljátok ki őket is:
Klasszik tojásleves
Vannak ételek, amiket újra lehet gondolni, variálni, csicsázni, és vannak azok, amik úgy jók, ahogy vannak. Ahogy megszoktuk szüleinktől, nagyszüleinktől, amikhez szép vagy kevésbe szép ...
Szilvalekváros bukta a Hawelkából
Bécs egyik legrégebbi, de minden bizonnyal legautentikusabb kávézója a Hawelka. Már régen nem jártam arra, de a két szuper sütijüket nem lehet elfeledni. Minap, amikor említésre került ...
Klasszikus paradicsomos káposzta
A paradicsomos káposzta egy igazi menzás klasszikus, ám ha felül akarjuk írni a régi (és nem biztos, hogy pozitív) élményeket, készítsük el otthon a klasszikus receptúrát ...
Még több okos tipp: