Emlékszem, kiskoromban voltak olyan napok, (amik általában, hogy, hogy nem, a hó végével is erősen összekapcsolódtak), amikor valahogy sose azt találtam a hűtőben EBÉD címszóval, amire vártam.
Amikor anyunak nem volt ideje nagyot alkotni, nyoma sem volt a kedvenc brassóinak vagy nyírségi gombóclevesnek, de volt helyette megúszós kaja gyanánt tojáspörkölt vagy kifőzött spagetti, a fazékra celluxozott cetlivel: "Tegyetek rá tejfölt meg sajtot, puszi."
Na de ki is róná fel nekik, hogy nem volt mindig kedvük vagy érkezésük kitalálni a másnapi ebédet? Utólag senki, de akkor sokszor vágytunk ácsingózva valami egészen másra, leginkább persze rántott húsra.
Szóval akkor mik is voltak ezek a tipikusan gyorsan összedobott megúszós kaják?
Lássuk a galériát!
Retró megúszós kaják gyerekkorunkból, a tojáspörkölttől a mirelit bélszínrolóig
Tojáspörkölt
Hús helyett főtt tojás, mellé pörköltalap, tejföl, összerottyant, főtt rizsre rápakol. Szívből utáltam, bevallom, pedig minden összetevője simán szerethető, de valahogy összekapcsolódott bennem azzal az életérzéssel, amikor anyukámnak épp nem a főzés volt a szíve csücske + általában fizu előtt volt a család.
Recept itt!
Sajtos-sonkás-tejfölös tészta
Alap, ebben mindenki egyetértett a szerkesztőségben. Anya kifőzte a tésztát, hiszen ezt a műveletet még nem bírtuk egyedül abszolválni bátyámmal, mellé tette a doboz tejfölt és a sajtot, jobb napokon gépsonkát, (nem ritkán előre lereszelve, befóliázva), és voilá. DIY-ebéd!
Ajánljuk helyette mondjuk ezt a gyors mac and cheese-t!
Tonhalas tészta
Ugyanaz pepitában, modernebb időkre - a mai anyák megmentője. Sűrített paradicsom, kis zöldfűszer, és bele egy tonhalkonzerv. Vagy ugyanez tejszínnel, nagyon rohanósban pedig a hal tetejére kanalazott tejföllel, nulla hőkezeléssel.
Tonhalas receptek itt!
Dejós (!) vagy mákos tészta nagyon sok porcukorral
És a harmadik tésztaverzió, édesre ácsingózóknak. Itt tényleg csak a tésztát kell kifőzni, és összekeverni porcukorral a diót, mákot vagy a legretróbb feltétet a világon, a DEJÓT!!! Életem felfedezése volt, hogy napraforgóból készül, kiskoromban valahogy sose gondoltam bele. Még kapható, és többen máig rajongják.
Zacskós leves
Már a '80-as évek végefele bejött a két nagy instantmárka - ki ne örült volna anno egy tányér májgombóclevesnek a rizses hús előtt, és ki foglalkozott volna akkoriban az adalékanyagokkal? Tíz perc és megvolt vele anya, sőt, ezt még ránk is ránk merte bízni, és ha két tányért ettünk, simán kibírtuk vacsoráig. Az ázsiai tésztás levesekért meg a fél karunkat adtuk volna...
Még több emlék: