Elhoztuk a retró hambi receptjét, nem kell érte a strandig menned

Biztosan mindenkinek van egy szép emléke a strandbüfék retró hamburgeréről. Ez az édes bucis, csalamádés, szószban úszó költemény elengedhetetlen részét képezte oly sok boldog nyaralásnak, nem csoda hát, ha ilyen mély nyomot hagyott a kollektív magyar tudaton. Jöjjön most a klasszikus szendvics receptje, amivel minden otthon töltött nap is nyaralássá válhat.

Érdekes, hogyan alakítja a saját képére a magyar a nagyvilág nemzetközi fogásait. Vajon mit gondolt a furfangos vendéglátós, aki a 80-as években megálmodta a klasszikus amerikai szendvics ungarische wirtschaft-tal megspékelt változatát? Erre azóta sem derült fény, persze valahol mindegy is, hiszen a retró hamburger sikere megkérdőjelezhetetlen – napjainkban is minden nyáron több millió burger kerül átadásra megkopott büfépultok felett, éhes szájak harapják az édes, puha bucit, maszatos kezek próbálják egyben tartani a csalamádétól csöpögő, toronymagas szendvicseket.

Ha pedig nem utaznánk egészen a Balatonig csak azért, hogy hódoljunk ennek a tagadhatatlanul magyar élvezetnek, készítsük el otthon a retró hamburgert, receptet alant találunk hozzá.

A retró hamburger receptjéért kattints a képre!

Strandon – otthon

A strandos változatot annak ellenére szeretjük, hogy nem tökéletes. Vagy pont amiatt? A húspogácsa kicsit vékony, kicsit túlsült, de a miénk – és ugyanez a mentalitás kiterjed a végtelen mennyiségben használt szószokra, a fényes, gombóccá gyúrható bucira vagy az elengedhetetlen csalamádéra.

Persze, ha odahaza készítjük, tehetünk a saját szendvicsünkbe vastagabb húst, süthetjük frissen, és úgy alapvetően mindenből használhatunk egy fokkal jobb minőségű alapanyagot. Megérdemeljük.

A retró hamburger receptjéért kattints a képre!

Készítsünk retró hamburgert!

Hozzávalók:

400 g darált marhahús (4 pogácsa), 2 db hamburger zsemle (az a retro, fényes), 1 közepes db fehér hagyma, 1 nagy db paradicsom, 4 db fejessaláta, 3 ek ketchup (ízlés szerint), 3 ek mustár (ízlés szerint), 3 ek majonéz (ízlés szerint), 5 dkg vegyes savanyúság (1 marék csalamádé), 50 g ementáli sajt (4 szelet)

A darált marhahúst egy tálba tesszük, megsózzuk, összegyúrjuk, és 4 vagy 2 nagy kupacra osztjuk, amikből golyókat készítünk. Ezután húspogácsákat formálunk belőlük. Érdemes akkora nagyságú pogácsákat készíteni, amekkora a bucik átmérője.

Egy serpenyőt kissé megolajozunk és felforrósítunk, majd a húspogácsák mindkét oldalát kb. 3-4 perc alatt megsütjük. A sütés végefele ráteszünk két szelet sajtot, és hagyjuk ráolvadni. Már ne süssük tovább ez idő alatt! A húsokat tegyük ki egy tányérra, és jöhet az összeállítás.

A retró hamburger receptjéért kattints a képre!

A puffancsokat kettévágjuk (serpenyőben megpiríthatjuk), megkenjük mustárral, ketchuppal és majonézzel (opcionális). Ráteszünk pár levél salátát, két karika hagymát, majd a húst. Erre jöhet két karika paradicsom és egy kis marék csalamádé. Végül ráhelyezzük a szószokkal megkent bucitetőket, és meleg sütőben pár percig rámelegítünk az egészre.

A retró hamburger teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több zamatos, nyári recept itt vár:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...