Érdekes, hogyan alakítja a saját képére a magyar a nagyvilág nemzetközi fogásait. Vajon mit gondolt a furfangos vendéglátós, aki a 80-as években megálmodta a klasszikus amerikai szendvics ungarische wirtschaft-tal megspékelt változatát? Erre azóta sem derült fény, persze valahol mindegy is, hiszen a retró hamburger sikere megkérdőjelezhetetlen – napjainkban is minden nyáron több millió burger kerül átadásra megkopott büfépultok felett, éhes szájak harapják az édes, puha bucit, maszatos kezek próbálják egyben tartani a csalamádétól csöpögő, toronymagas szendvicseket.
Ha pedig nem utaznánk egészen a Balatonig csak azért, hogy hódoljunk ennek a tagadhatatlanul magyar élvezetnek, készítsük el otthon a retró hamburgert, receptet alant találunk hozzá.
Strandon – otthon
A strandos változatot annak ellenére szeretjük, hogy nem tökéletes. Vagy pont amiatt? A húspogácsa kicsit vékony, kicsit túlsült, de a miénk – és ugyanez a mentalitás kiterjed a végtelen mennyiségben használt szószokra, a fényes, gombóccá gyúrható bucira vagy az elengedhetetlen csalamádéra.
Persze, ha odahaza készítjük, tehetünk a saját szendvicsünkbe vastagabb húst, süthetjük frissen, és úgy alapvetően mindenből használhatunk egy fokkal jobb minőségű alapanyagot. Megérdemeljük.
Készítsünk retró hamburgert!
Hozzávalók:
400 g darált marhahús (4 pogácsa), 2 db hamburger zsemle (az a retro, fényes), 1 közepes db fehér hagyma, 1 nagy db paradicsom, 4 db fejessaláta, 3 ek ketchup (ízlés szerint), 3 ek mustár (ízlés szerint), 3 ek majonéz (ízlés szerint), 5 dkg vegyes savanyúság (1 marék csalamádé), 50 g ementáli sajt (4 szelet)
A darált marhahúst egy tálba tesszük, megsózzuk, összegyúrjuk, és 4 vagy 2 nagy kupacra osztjuk, amikből golyókat készítünk. Ezután húspogácsákat formálunk belőlük. Érdemes akkora nagyságú pogácsákat készíteni, amekkora a bucik átmérője.
Egy serpenyőt kissé megolajozunk és felforrósítunk, majd a húspogácsák mindkét oldalát kb. 3-4 perc alatt megsütjük. A sütés végefele ráteszünk két szelet sajtot, és hagyjuk ráolvadni. Már ne süssük tovább ez idő alatt! A húsokat tegyük ki egy tányérra, és jöhet az összeállítás.
A puffancsokat kettévágjuk (serpenyőben megpiríthatjuk), megkenjük mustárral, ketchuppal és majonézzel (opcionális). Ráteszünk pár levél salátát, két karika hagymát, majd a húst. Erre jöhet két karika paradicsom és egy kis marék csalamádé. Végül ráhelyezzük a szószokkal megkent bucitetőket, és meleg sütőben pár percig rámelegítünk az egészre.
A retró hamburger teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több zamatos, nyári recept itt vár: