7 retró éttermi jelenség, amitől a Kádár-kor nosztalgiája tör elő belőlünk

Mint tudjuk, előre megyünk, nem hátra, de a négy fal között azért mindannyian csináljuk. Egy kis elrévedés a múltba, akár a saját, élő élményünk volt, akár családi fotókról, filmekből ismerjük. Az idén bemutatott HBO-sorozattal, a pillanatok alatt kultikussá lett Besúgóval csak újabb jegyet váltottunk a nosztalgiavonatra, amivel mi most a vendéglátás retró világába robogunk. Ha vissza nem is vágyjuk, no ki melyik elemét szerette a szocialista éra éttermi élményeinek?

Étteremkeresztség

Hol volt akkor még a mai flancolás, az amerikanizálódás vagy az autentikus trattoriák világa és nyelvezete? Egykor megszokott volt, hogy egyszerűen csak Önkiszolgáló Étterem vagy Presszó volt a vendéglátóhely neve, és nem hatott gunyorosnak a Muskátli, a Tulipán és Rózsa Presszó, a Pacal Csárda vagy a Csülök Vendéglő elnevezés sem.

Fortuna étterem 1967-ben (Forrás: Fortepan; Bauer Sándor hagyatéka)

Bár ma már idegen nevekkel teli a város, és a Szomszédok egyik forgatási helyszíneként funkcionált Alkotás Presszó helyén ma Gringos Amigos működik az Alkotás utcában, a Melódia presszó helyén pedig a Pata Negra spanyol tapasétterem üzemel, a retró nevek most is velünk élnek – habár ma már több a burgerező és nápolyi pizzabár, mint a tisztességes kisvendéglő.

Önkiszolgáló étterem 1965-ben (forrás: Fortepan; adományozó: Bauer Sándor)

Ez a hangulatos kockás abrosz bizony PVC

A kockás abrosz egy vendéglátóhelyen köztudottan többet jelent egyszerű asztalterítőnél. Egy szimbólum, jelképe a házias konyhának, az emberközeli miliőnek. Az már pedig modernkori vívmány, hogy a paprikás szaftos foltok eltávolítására csupán egy nedves rongyot szántak, textilterítő helyett viaszos vászont használva. Ez az anyag csak a nevében vászon, valójában a korszak imádott műanyagtárgyainak egyike.

Pincérnő megkötős csizmában 1982-ben (Fotó. Fortepan/adományozó: Magyar Rendőr)

Ó, azok a pincérnők, csizmák és kötények

Hol volt akkoriban farmer-pólós személyzet? Elképzelhetetlen volt. Komolyan vették az egyenruha intézményét, az akkori, meglehetősen szűk keretek között. A felszolgálók terepét uralták a köpenyek és az emlékezetes, hosszú szárú, megkötős vászoncipők, zárt vagy nyitott orral. Persze ilyen csoda csajok is voltak a pályán, mint az alábbi felszolgáló miniszoknyában és fehér, magastalpú, magassarkú csizmában. Az a gyanúnk, hogy – ha fillérben mérve is, de – kapott rendesen borravalót.

Pincérnő köténykében, magassarkú csizmában (Fotó: Fortepan)

Függönyök: csipkétől a teátrálisig

Minden korszaknak megvan a maga meggyőződése az esztétikumról. Évtizedeken át dívott a vendéglátóhelyek díszeként a függöny. Emlékezünk a cigarettafüstös, kővel borított presszókra, amelyek magas ablaküvegei elől nem hiányozhattak a füsttől kissé megsárgult csipkefüggönyök. A nehézkes, színházszerű drapériák is sokáig az eleganciát hivatottak képviselni. Por- és szagfogónak mindenképpen jól jöttek, és a legváratlanabb helyekre is szántak látványos függönyeket, legyen az a bárpult vagy a WC. Ne feledjük a szalagfüggönyök intézményét sem.

Micsoda enteriőrelem a függöny az egykori Szelidi-tavi Tó Vendéglőben (Fotó: Fortepan/Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ)

Lambériázás mint az igényesség jele

Ma is a retró életérzést hivatott életben tartani a fővárosban a Menza Étterem, az Ibolya vagy a Táskarádió Eszpresszó. Ezek azonban már dizájnhelyek. Egy igazi '70-es évekbeli menő hely nagy eséllyel döntött a lambériázás mellett. Az igényesebb helyek fával, a kevésbé nívósak műannyaggal operáltak. Ma már igazán nyomasztóan hat ez a beltéri burkolat, amit rendszerint megkapott a bárpult is, sőt akár a mennyezetig is futhatott.

Szinte már káprázik a szemünk a lambériától az egykori Szerb Vendéglőben (Fotó: Fortepan; adományozó: Bauer Sándor)

A nyitott só-bors-paprika tartók

Készülhetett kristályüvegből és fából kis lapátkával, kint díszelgett az asztal közepén, és hát lássuk be, nem volt túl EU-komform megoldás az utósózás -borsozás ezen formája. A só rendszeresen piroslott az édesnemes pirospaprikáról, és hát úgy egyáltalán. Került bele egy kis ez meg az, aminek nem kellett volna.

A cifra hidegtálak mint a fine cuisine előhírnökei

A MÁV Utasellátó Vállalatának pincérei és hidegkonyhai szakácsai egy vetélkedő alkalmával 1962-ben. (Forrás: Fortepan/adományozó: Bauer Sándor)

Évtizedeken át a szakácsteljesítmény egyfajta csúcsát jelentették az épített, hidegkonyhai tálak: sok-sok aszpik, étkezési keményítő, töltött és csavart remekművek, tormakrémkupolák és roládok, szoborszerűen faragott zöldségek. Ma már megmosolyogtató látványt nyújtanak eme alkotások, de persze ki tudja. Talán a mai csúcsgasztronómia tányérjai épp ilyen komikusnak hatnak pár évtized múlva? Meglátjuk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pásztor Rozina


Ezeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...