Egy jó káposztás rétest?

Még hogy rétestésztát házilag? Kinek van arra ideje? Nem mondom, hogy összedobálós leírás következik, de a házilag gyúrt rétestészta mindent visz!

Házi káposztás rétes

Nem tudtam, mire vállalkozom, amikor eldöntöttem, hogy megsütöm a Főzősuli egyik cikkeként a házi rétest. Igen-igen, saját kezűleg gyúrt és nyújtott tésztáról beszélek, igaz, annyira azért nem autentikus, hogy asztalnagyságúra nyújtsam, de így is drága nagymamám ősi, mesés receptjének elkészítését céloztam meg. Nem mondom, a misszió nem kevés munkát igényelt, a felénél elgondolkodtam, hogy mennyire volt épelméjű ötlet ilyesmibe fognom, mert nagyon hosszú, nettó két és fél órás előkészületet vett igénybe a rétes. Töltelék gyanánt csak a párolt káposztában gondolkodtam, elvégre az nagyon őszies, és így azt is elmondhatom majd magamról, hogy készítettem már rétestésztát házilag.

Első ránézésre nem bonyolult a kivitelezés, de a tészta gyúrása közben a víz mennyiségével hadakoztam, míg végül megszületett a tökéletes arány. Zsiradék gyanánt libazsírt használtam, gondoltam a vajra is, de nagyi receptje a zsírról szólt és anyu telefonos tanácsai is ezt a választást erősítették meg. Jó tudni, hogy miután rajztábla nagyságúra nyújtottuk (ezt az arányt írja az eredeti recept is), és megkentük a lisztes zsírral, hagyni kell állni egy keveset a tésztát, hogy a zsiradék megdermedhessen rajta valamelyest, különben feltekeréskor az egész ki fog folyni. Jó 20-25 perc után göngyölíthetjük, majd részekre osztjuk, nekem öt kisebb, négyzet alakú tészta jött ki szeletelés után.

Ebből most csak kettőt sütöttem ki, a maradék ment a fagyasztóba, hogy legközelebb már tényleg csak előkapni kelljen - persze a hajszálvékonyra nyújtást akkor sem úszom meg. Jó tudni! ízHuszár kolléga megfogalmazásában akkor jó a rétestésza, ha átlátunk rajta, a konyhában közös erővel teszteltük, jelentjük, sikerült a terv. Amíg a tésztám állt, addig lereszeltem a fejeskáposztát, két kisebb rúdhoz hetven dekányit, majd három evőkanál zsíron cukrot karamellizáltam és összeforgattam a káposztával, amit ezután meg is pároltam alacsony hőmérsékleten. 180 foknál több nem kell neki a sütőben, illetve 17-20 percnyi sütési idő, figyeljük folyamatosan, ha barnulni kezd a teteje, már nyert ügyünk van.

Még több rétes receptje

Az még nagyon fontos, hogy mivel a tésztát öt részre osztottam, így viszonylag vékony réteseket kaptam, aki ezt kevésbé kedveli, persze nyújthat nagyobb adag tésztákat is. Hosszadalmas, és fárasztó folyamat a réteskészítés házilag, nem mondom - de a végeredmény tényleg annyira jó, ráadásul garantáltan adalékanyag-mentes. Aki szereti a kihívásokat, annak ez tökéletes szombat délutáni program!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...