Hóvégi ötlet: a kuka helyett ebbe az olcsó tojásos nokedlibe tedd a retkek levelét

Ugyan sokan a télre gondolnak alapvetően olcsó évszakként, a kikelet időszakában, tavasszal is könnyedén találhatunk olyan alapanyagokat, amelyekből alacsony költségű ebédeket hozhatunk ki. A márciusi hónap olcsó receptje is ezt teszi, mégpedig reteklevéllel.

Rengeteg olyan alapanyag akad a konyhában, amit eldobunk anélkül, hogy belegondolnánk azok hasznosságába. Sőt, a legtöbbször ezeket haza sem visszük: annyiszor láttam már az élelmiszerboltokban tornyosuló karalábélevél-kupacokat vagy a piacról rekeszekben kitolt retek- és répazöldeket. Tapasztalatom, hogy az eladói kérdésre legtöbben a „felesleges” zöldek eltávolítását kérik, valószínűleg annak a tudásnak hiányában, hogy ezek a zöldségrészek mind bátran fogyaszthatók, sőt, finomak.

Reteklevélkrémes tojásos nokedli buggyantott tojással és savanyított retekkel tálalva
A reteklevélkrémes tojásos nokedli receptjéért kattints a képre!

Tulajdonképpen ingyen zöldség

Ráadásul, mivel ezeket a zöldségeket (retek, csomós répa, karalábé, zsenge cékla) nem kilóra, hanem darabárban vesszük, nem tesszük olcsóbbá az adagokat a levelek eltávolításával, sőt, magunkat károsítjuk meg.

Az ingyen zöldségek felhasználása igen sokszínűen történhet a konyhában: készíthetünk belőlük pestót, szószokat és mártogatósokat. levesekbe, krémlevesekbe főzhetjük őket, de akár salátákban is landolhatnak.

Reteklevélkrémes tojásos nokedli buggyantott tojással és savanyított retekkel tálalva
A reteklevélkrémes tojásos nokedli receptjéért kattints a képre!

A hónap olcsó receptje sorozat most egy igazán egyszerű, közismert és szerethető módját mutatja meg a maradék reteklevelek felhasználásnak. Az egész évben szezonális zöldség ilyenkor tavasszal tér vissza teljes erőbedobással, a zsenge, bokros csokrok megjelenése pedig egybeesik a húsvéttal is, amelynek táján gyakorta készítünk tojásos nokedlit.

Nézd meg videón, hogyan készül a reteklevélkrémes tojásos nokedli:

Nincs is más dolgunk hát, mint a retekleveleket némi tojással leturmixolva hozzáadni a kifőtt nokedlihez, így friss, zöldséges ízt és harsány, tavaszias külsőt adva az amúgy szerény fogásnak.

A zöld maradékok előkészítése

Persze a leveleket nem csak úgy, nyersen dolgozzuk fel: érdemes használat előtt blansírozni, tehát leforrázni a csokrot. Ettől kezelhetőbbé válik, könnyebb lesz turmixolni és kellemesebb elfogyasztani. A retek levele még zsengébb zöldnek számít, azonban az olyan fásabb részeknél, mint a cékla- vagy karalábélevél akár hosszabb hőkezelésre is szükség lehet.

FONTOS: A zöldekről mindig távolítsuk el a sárgás vagy rohadt részeket, illetve blansírozás előtt alaposan mossuk őket át, hogy ne maradjon rajtuk homok, kosz, szennyeződés.

Reteklevélkrémes tojásos nokedli buggyantott tojással és savanyított retekkel tálalva
A reteklevélkrémes tojásos nokedli receptjéért kattints a képre!

Miután a leveleket letéptük, a retkekből készíthetünk gyors savanyúságot, ami az ecetes saláta helyett egészíti majd ki a tojásos nokedlit. A végeredmény így tényleg lélegzetelállítóan színes lesz: olcsó, maradékmentő fogás sosem nézett ki még ilyen pazarul.

Itt a reteklevélkrémes tojásos nokedli teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A hónap gyors és olcsó receptje sorozatunk folytatódik! Kövesd figyelemmel a Nosalty honlapját és közösségi oldalait a minden hónapban frissen megjelenő receptekért!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!