Rengeteg olyan alapanyag akad a konyhában, amit eldobunk anélkül, hogy belegondolnánk azok hasznosságába. Sőt, a legtöbbször ezeket haza sem visszük: annyiszor láttam már az élelmiszerboltokban tornyosuló karalábélevél-kupacokat vagy a piacról rekeszekben kitolt retek- és répazöldeket. Tapasztalatom, hogy az eladói kérdésre legtöbben a „felesleges” zöldek eltávolítását kérik, valószínűleg annak a tudásnak hiányában, hogy ezek a zöldségrészek mind bátran fogyaszthatók, sőt, finomak.

Tulajdonképpen ingyen zöldség
Ráadásul, mivel ezeket a zöldségeket (retek, csomós répa, karalábé, zsenge cékla) nem kilóra, hanem darabárban vesszük, nem tesszük olcsóbbá az adagokat a levelek eltávolításával, sőt, magunkat károsítjuk meg.
Az ingyen zöldségek felhasználása igen sokszínűen történhet a konyhában: készíthetünk belőlük pestót, szószokat és mártogatósokat. levesekbe, krémlevesekbe főzhetjük őket, de akár salátákban is landolhatnak.

A hónap olcsó receptje sorozat most egy igazán egyszerű, közismert és szerethető módját mutatja meg a maradék reteklevelek felhasználásnak. Az egész évben szezonális zöldség ilyenkor tavasszal tér vissza teljes erőbedobással, a zsenge, bokros csokrok megjelenése pedig egybeesik a húsvéttal is, amelynek táján gyakorta készítünk tojásos nokedlit.
Nézd meg videón, hogyan készül a reteklevélkrémes tojásos nokedli:
Nincs is más dolgunk hát, mint a retekleveleket némi tojással leturmixolva hozzáadni a kifőtt nokedlihez, így friss, zöldséges ízt és harsány, tavaszias külsőt adva az amúgy szerény fogásnak.
A zöld maradékok előkészítése
Persze a leveleket nem csak úgy, nyersen dolgozzuk fel: érdemes használat előtt blansírozni, tehát leforrázni a csokrot. Ettől kezelhetőbbé válik, könnyebb lesz turmixolni és kellemesebb elfogyasztani. A retek levele még zsengébb zöldnek számít, azonban az olyan fásabb részeknél, mint a cékla- vagy karalábélevél akár hosszabb hőkezelésre is szükség lehet.
FONTOS: A zöldekről mindig távolítsuk el a sárgás vagy rohadt részeket, illetve blansírozás előtt alaposan mossuk őket át, hogy ne maradjon rajtuk homok, kosz, szennyeződés.

Miután a leveleket letéptük, a retkekből készíthetünk gyors savanyúságot, ami az ecetes saláta helyett egészíti majd ki a tojásos nokedlit. A végeredmény így tényleg lélegzetelállítóan színes lesz: olcsó, maradékmentő fogás sosem nézett ki még ilyen pazarul.
Itt a reteklevélkrémes tojásos nokedli teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
A hónap gyors és olcsó receptje sorozatunk folytatódik! Kövesd figyelemmel a Nosalty honlapját és közösségi oldalait a minden hónapban frissen megjelenő receptekért!
Fotók, recept és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!