Az almát általában mindenki szereti… gyors uzsonnának, tízórainak gyakran nyúlunk érte, arról nem is beszélve, hogy a gasztronómiában is egyre kiemeltebb szerepet kap és nem csak sütemények alapanyagaként. Húsok mellé, chutney-ként is kínálják, meglepően finom és ismeretlen ízpárosításokat kapva ezáltal.
Rengeteg fajtája létezik az almának: a jonatántól az idareden át egészen a starkingig és persze a sor még folytatható, mindenkinek megvan a maga kedvence. A friss nyári, még savanykás almából nagyon finom pite készíthető: nálunk a nagyi receptje szerint az igazi csakis zsírral készül, talán ettől is lesz annyira más és feledhetetlen az íze annak, amit ők csinálnak. Most fillérekbe kerül az alma és az ára egyre csak lejjebb kúszik még, okos döntés most rétest is gyártani belőle. Jön a másik nagy kedvenc is, a máglyarakás, illetve a kompótok, ez utóbbinak még most érdemes nekiállni.