Repülővel utaznál? Mutatjuk mi az a reptéren, ami még a WC-nél is piszkosabb

Nyilván mindannyian kezet mosunk a reptéri mosdó használata után, de vajon eszünkbe jut-e a biztonsági ellenőrzés után is ugyanezt megtenni?

Egy finn kutatás arra kereste a választ, hogy vajon a reptéren az utazók által érintett területek közül melyek a legkoszosabbak. Kiderült, hogy az átvilágítás során használt műanyag tárolók, amelyekbe a személyes holmikat és egyéb ingóságokat rakjuk, messze vezetik a listát. A BMC Infectious Diseases tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók 10 légúti betegséget okozó vírustörzset találtak a dobozokon, sokkal többet, mint akár a reptéri mosdó lehúzópaneljén.

A kutatók a 2015-2016-os influenzajárvány idején vizsgálták, hogy mennyire szennyezett a Helsinki-Vantaa repülőtér átvilágítója, WC-lehúzója, check-in gépe és liftgombja, valamint egyéb olyan területei, amelyeket az utasok használhatnak. A kutatók a reggeli, a déli és az esti csúcsidőben végeztek méréseket.

A vírusok, amelyeket a műanyagtartályokban találtak, akár influenzát vagy hörghurutot is okozhatnak, ami már csak azért is kellemetlen, mert az átvilágító rendszert általában akkor használjuk, ha utazni indulunk, ezek a fertőzések pedig könnyen tönkretehetik a régóta tervezett nyaralásunkat. A szakemberek szerint pedig azért sokkal koszosabbak ezek a dobozok, mint akár a mellékhelyiség lehúzója, mert - utóbbival ellentétben - ezeket egyáltalán nem takarítják, cserébe mindenki hozzájuk ér.

Balinéz kacsaleves

Imádom az indonéz konyhát, viszont sajnos nagyon ritkán lehet étteremben ezekhez a finom fogásokhoz hozzájutni. Leginkább csak kínai vagy thai éttermek nyílnak. Így hát kénytelen voltam ...

A kutatók szerint a megoldás teljesen egyszerű lenne: a megelőzés érdekében rendszeresen fertőtleníteni kellene a tárolókat. A finn és angol kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy ez csupán egyetlen reptérről készült tanulmány, könnyen lehet, hogy máshol nem ilyen kétségbeejtő a helyzet.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

címlapfotó: 123rf

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...