Repülővel utaznál? Mutatjuk mi az a reptéren, ami még a WC-nél is piszkosabb

Nyilván mindannyian kezet mosunk a reptéri mosdó használata után, de vajon eszünkbe jut-e a biztonsági ellenőrzés után is ugyanezt megtenni?

Egy finn kutatás arra kereste a választ, hogy vajon a reptéren az utazók által érintett területek közül melyek a legkoszosabbak. Kiderült, hogy az átvilágítás során használt műanyag tárolók, amelyekbe a személyes holmikat és egyéb ingóságokat rakjuk, messze vezetik a listát. A BMC Infectious Diseases tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók 10 légúti betegséget okozó vírustörzset találtak a dobozokon, sokkal többet, mint akár a reptéri mosdó lehúzópaneljén.

A kutatók a 2015-2016-os influenzajárvány idején vizsgálták, hogy mennyire szennyezett a Helsinki-Vantaa repülőtér átvilágítója, WC-lehúzója, check-in gépe és liftgombja, valamint egyéb olyan területei, amelyeket az utasok használhatnak. A kutatók a reggeli, a déli és az esti csúcsidőben végeztek méréseket.

A vírusok, amelyeket a műanyagtartályokban találtak, akár influenzát vagy hörghurutot is okozhatnak, ami már csak azért is kellemetlen, mert az átvilágító rendszert általában akkor használjuk, ha utazni indulunk, ezek a fertőzések pedig könnyen tönkretehetik a régóta tervezett nyaralásunkat. A szakemberek szerint pedig azért sokkal koszosabbak ezek a dobozok, mint akár a mellékhelyiség lehúzója, mert - utóbbival ellentétben - ezeket egyáltalán nem takarítják, cserébe mindenki hozzájuk ér.

Balinéz kacsaleves

Imádom az indonéz konyhát, viszont sajnos nagyon ritkán lehet étteremben ezekhez a finom fogásokhoz hozzájutni. Leginkább csak kínai vagy thai éttermek nyílnak. Így hát kénytelen voltam ...

A kutatók szerint a megoldás teljesen egyszerű lenne: a megelőzés érdekében rendszeresen fertőtleníteni kellene a tárolókat. A finn és angol kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy ez csupán egyetlen reptérről készült tanulmány, könnyen lehet, hogy máshol nem ilyen kétségbeejtő a helyzet.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

címlapfotó: 123rf

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...