Mivel a húsvéti nyúl répát eszik, az utóbbi években a répatorta is a húsvéti édességek közé küzdötte fel magát, pedig tíz éve még sokan megdöbbentek a gondolattól is, hogy reszelt zöldség kerüljön egy édességbe. A műfaj karrierje olyan sebességgel ívelt felfelé, hogy mára annyi különböző verziója létezik, amennyire kevéssé ismert korában semmiképpen sem fogadtunk volna.
Az alaprecept variációi
Nem minden sütemény alkalmas rá, hogy össze-vissza cserélgessük benne az alapanyagokat, a répatorta viszont elképesztően rugalmas alapszerkezet. Ha megvannak a jó arányok, nagyon engedékeny. Így lehet a répatorta kókuszos - ha a liszt felét kókuszreszelékre cseréljük - vagy éppen diós, esetleg mandulás ugyanezzel a gesztussal. Ugyanezen az elven egészségesebbé is tehető, ha a liszt felét teljes kiőrlésűre, esetleg zabpehelyre cseréljük.
Játék az édessel - cukor helyett banán!
Mivel a répa maga egy nagyon édes zöldség, nem kell sok cukor hozzá, de akár cukormentesen is elkészíthető, ha egy összenyomkodott, érett banánt és egy reszelt almát adunk a tésztához. Tovább édesíthető némi mazsolával, de ezt csak akkor lépjük meg, ha a családban nincsenek megszállott mazsolagyűlölők. Aki szereti az állagbéli izgalmakat, diót, pekándiót is keverhet a tésztájába.
A forma is változhat
Egészen más élmény kerekedik belőle, ha új formában sütjük, például muffinformában, kicsi cupcake-eket alakítva belőle a mascarponés máz közreműködésével. Ha valaki néhány éve azon sokak közé tartozott, akik beruháztak egy cakepop-formába, amelyben kicsi, gömb alakú mélyedések vannak, most előkaphatja, és kisütheti benne a répatortát, majd pálcikára szúrva bevonhatja mascarponéval. Persze itt figyelni kell rá, hogy a sütési idő jóval rövidebb lesz. Répatortából tekercs is lehet: simítsuk ki egy nagy sütőlapra a masszát, majd ha megsült, borítsuk egy konyharuhára, és még melegen tekerjük fel. Ilyenkor a máz nem kívülre kerül, hanem töltelék lesz: amikor kihűlt, kitekerjük, megkenjük, majd újra feltekerjük.
Újhullámos répatorták: a nyers golyó
Az energiagolyók iszonyú menő édességek mostanában: egészségesek, laktatóak, táplálóak, sokáig elállnak, és nagyon jól variálhatók. Nem csoda, hogy már répatortás verzió is létezik belőlük. Az alaprecept általában datolyát és valamilyen magot vagy zabpelyhet tartalmaz, ehhez jön még egy szál reszelt répa, illetve néhány fűszer is a húsvéti változatban.
Répatorta-zabkása
Mivel a répatorta édes, és a zabkása is, miért ne lehetne ilyet is enni? Ráadásul reggelire zöldséget enni iszonyú egészséges dolog. A megszokott zabkásarutint azzal kezdjük, hogy egy lereszelt répát megfőzünk, majd ehhez az alaphoz adjuk a zabpelyhet, amelyet aztán felengedünk tejjel, fűszerezzük, és addig főzzük, míg egészen puha, kása állagú nem lesz.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Íme 6 mutatós tojásdekorálási tipp ügyetleneknek
Filctoll, körömlakk és zöldséghéjak: ezek minden háztartásban fellelhetők, mégis nagyon mutatós tojásokat lehet velük festeni és készíteni akkor is, ha nem vagyunk művészek.
adminHogyan tanuljon otthon a gyerek, míg nincs iskola?
Otthon tanulunk, de nem akarunk a gyerekünk tanárai lenni: hogyan csináljuk?
adminHúsvéti nyuszik és csibék, amiknek elkészítéséhez biztos mindened megvan
Nem kell feltétlenül boltba menni vagy komoly pénzeket kiadni: ezek a nyuszik és csibék csupa újrahasznosított hulladékból készülnek.
adminPár perces, extra könnyű és mutatós húsvéti AJTÓKOPOGTATÓK otthonra
Nincs nagy kézügyességed, de épp van egy kis plusz szabadidőd? Akkor készítsd el valamelyik egyszerű, de mutatós ajtókoptatót, akár a gyerkőccel is!
Németh Orsi