A répa héját akár a növények földjére is dobhatnánk, hiszen kiváló komposzt lenne számukra, nekünk azonban van néhány jobb tippünk arra, mit csinálj, ha a levesbe való répáról lehántoltál néhány centi héjat.
Készíts alaplevet!
A meghámozott zöldségek kérge sosem szemét, remek zöldségalaplé készülhet belőlük! Nem kell, hogy egyszerre hámozz mindent, gyűjtögethetsz is a fagyasztóban, ha pedig elég zöldséghéjad van, pikk-pakk elkészítheted a legfinomabb zöldséges alaplevet.
Legyen belőle chips!
A répahéjak fűszerezése és sütése nagyszerű módja lehet a maradék felhasználásának, ráadásul a jó fűszerek használatával nem kell attól félnünk, hogy keserű lesz a végeredmény. Egy csepp olaj, fokhagymapor, só és szárított kapor nagyszerű lehet a sárgarépahéjak fűszerezéséhez, de mindenféle ütős fűszerkeverékkel feldobhatod zöldséget, akár cukorral és fahéjjal is készíthetsz zöldségchipset. A fűszeres héjakat sütőbe téve magas hőfokon (200-220°C) néhány perc alatt ropogósra piríthatsz.
Pesztónak is tökéletes
A tipikus pesztó általában bazsalikomlevelekből, fenyőmagból, olívaolajból és parmezánból készül, de ez még senkit sem akadályozott meg abban, hogy kísérletezzen a sokoldalú zöld szósszal. Használhatsz aszalt paradicsomot, diót, pisztáciát, koriandert, szardellát, sőt még sárgarépahéjat is, hogy elkészítsd a saját répás pesztódat.
Készíts belőle port
A sárgarépapor kitűnő ételízesítő lehet, ráadásul nem is nehéz elkészíteni. A The Spruce Eats azt javasolja, hogy a héjakat alaposan mossuk meg és szárítsuk ki. Ha nincsen erre specializálódott szárítógépünk, érdemes sütőben alacsony hőfokon (50-55°C) 6-8 órán keresztül szárítani a zöldséget. A kiszáradt répahéjakat ezután még 2-3 napig érdemes száraz közegben tárolni, ha pedig ezzel is megvagyunk, egy egyszerű blenderben vagy turmixgépben por állagúvá darálhatjuk a zöldségmaradékot, mely ezek után kiváló lesz levesek, turmixok, főételek és akár desszertek ízesítésére is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket is olvasd el!