4 szuper tipp, mihez kezdj a hámozott répa héjával

A répát fogyasztás előtt mindig meghámozzuk, a lehántolt vékony kéreg azonban rengeteg dologra jó lehet még a konyhában. Mutatunk néhány tippet, a lényeg, hogy ezt az értékes alapanyagot nem szabad a szemétbe dobni!

A répa héját akár a növények földjére is dobhatnánk, hiszen kiváló komposzt lenne számukra, nekünk azonban van néhány jobb tippünk arra, mit csinálj, ha a levesbe való répáról lehántoltál néhány centi héjat.

Szerintünk nem létezik olyan, hogy zöldségszemét

Készíts alaplevet!

A meghámozott zöldségek kérge sosem szemét, remek zöldségalaplé készülhet belőlük! Nem kell, hogy egyszerre hámozz mindent, gyűjtögethetsz is a fagyasztóban, ha pedig elég zöldséghéjad van, pikk-pakk elkészítheted a legfinomabb zöldséges alaplevet.

Legyen belőle chips!

A répahéjak fűszerezése és sütése nagyszerű módja lehet a maradék felhasználásának, ráadásul a jó fűszerek használatával nem kell attól félnünk, hogy keserű lesz a végeredmény. Egy csepp olaj, fokhagymapor, só és szárított kapor nagyszerű lehet a sárgarépahéjak fűszerezéséhez, de mindenféle ütős fűszerkeverékkel feldobhatod zöldséget, akár cukorral és fahéjjal is készíthetsz zöldségchipset. A fűszeres héjakat sütőbe téve magas hőfokon (200-220°C) néhány perc alatt ropogósra piríthatsz.

Alaplé, chips, pesztó – ezeket egy pillanat alatt elkészítheted

Pesztónak is tökéletes

A tipikus pesztó általában bazsalikomlevelekből, fenyőmagból, olívaolajból és parmezánból készül, de ez még senkit sem akadályozott meg abban, hogy kísérletezzen a sokoldalú zöld szósszal. Használhatsz aszalt paradicsomot, diót, pisztáciát, koriandert, szardellát, sőt még sárgarépahéjat is, hogy elkészítsd a saját répás pesztódat.

Reteklevélpesztó

Nagy pazarlás, ha a friss retek levelét otthagyjuk a piacon. Ebből a zöldből is számos finomság készülhet (például krémleves, pesto vagy mártás), ezért használjuk ki a retekszezont, ...

Pesto Rosso házilag

Imádom a vörös pesto bolti változatát, de az ott kapható kis üvegnyi szósz a fél fogamra se elég, így a címkéjén lévő összetevők alapján kikísérleteztem, hogy itthon hogyan ...

Zakuszka ihlette sült paprika pesto

Gyors vacsora, ami csavaros üvegbe téve több estét is megmenthet. Ihletője a zakuszka, de ha valaki szeretné krémesebbé tenni, rakhat bele egy-két kanál ricottát is. :)

Készíts belőle port

A sárgarépapor kitűnő ételízesítő lehet, ráadásul nem is nehéz elkészíteni. A The Spruce Eats azt javasolja, hogy a héjakat alaposan mossuk meg és szárítsuk ki. Ha nincsen erre specializálódott szárítógépünk, érdemes sütőben alacsony hőfokon (50-55°C) 6-8 órán keresztül szárítani a zöldséget. A kiszáradt répahéjakat ezután még 2-3 napig érdemes száraz közegben tárolni, ha pedig ezzel is megvagyunk, egy egyszerű blenderben vagy turmixgépben por állagúvá darálhatjuk a zöldségmaradékot, mely ezek után kiváló lesz levesek, turmixok, főételek és akár desszertek ízesítésére is.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...