A répa, amit lazacnak néztem: így készül a füstös répalazac

Bár eredete ismeretlen, a sushi-bárok, vegán éttermek és az újhullámos kávézók étlapján is fellelhető ez a különlegesség, amit mi is könnyedén elkészíthetünk otthon...megéri!

Manapság minden húsos ételnek megvan a vegán alternatívája, így van ez a lazaccal is. Alapvető hibának tartom a vegán termékeknél, hogy mindent az állati eredetű társaihoz hasonlítunk, és úgy is nevezzük, legyen az például egy sajt (mondjuk a vegán parmezán, ami kesudió és sörélesztő keveréke), vagy egy sült kolbász (aminek vegán megfelelője a vörösbabból, csicseriborsóból, szejtánból vagy tofuból készült "kolbász"...), mert a kóstolásnál csalódni fogunk, amikor nem ugyanazt az ízélményt és állagot kapjuk.

Ha a paradicsomos tésztára reszelt vegán parmezánt nem hívnánk parmezánnak, hanem szimplán elmondanánk, hogy mi van benne, egyből különlegesebb lenne az egész, és jobban is ízlene mindenkinek...

...legalábbis nekem, húsevőként ez a tapasztalatom, de mivel valahogy el kell adni azokat a termékeket is, nekem pedig jelen esetben el kell érnem, hogy rákattints erre a cikkre, ezért nincs más választásom, beállok a sorba, és répalazacként fogom hívni ezt a füstös, sós, enyhén roppanós, tengerízű répaszeletet...

Elkészítése nem mondható bonyolultnak, az alapanyagok beszerzése is könnyen kivitelezhető, egyedül a folyékony füst (elérhető a nagyobb szupermarketekben) és a szárított tengeri alga, azaz a kombu (vastagabb és intenzívebb ízű a norihoz képest) okozhat némi fejtörést.

Ha sikerült beszerezni mindent, akkor ITT találjátok hozzá a receptet!

Én nem bírtam ki, és már másnap rákóstoltam, de érdemes időt hagyni a pácnak és a répáknak, szóval 2-3 nap után lesz az igazi. Ha valaki intenzívebb ízekre vágyik, nyugodtan löttyintsen még egy kis szójaszószt és folyékony füstöt (ezzel azért óvatosan;) ) a pácba!

Friss kenyérrel, vajkrémmel (vagy növényi krémsajttal), uborkával, kaporral, egy kevés citrommal és néhány szelet répalazaccal isteni reggeli/uzsonna kerülhet az asztalunkra!

Nekem ez az adag el is fogyott az augusztus 20-i hosszú hétvégén, szóval legközelebb már biztosan dupla mennyiséggel készülök!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...