Manapság minden húsos ételnek megvan a vegán alternatívája, így van ez a lazaccal is. Alapvető hibának tartom a vegán termékeknél, hogy mindent az állati eredetű társaihoz hasonlítunk, és úgy is nevezzük, legyen az például egy sajt (mondjuk a vegán parmezán, ami kesudió és sörélesztő keveréke), vagy egy sült kolbász (aminek vegán megfelelője a vörösbabból, csicseriborsóból, szejtánból vagy tofuból készült "kolbász"...), mert a kóstolásnál csalódni fogunk, amikor nem ugyanazt az ízélményt és állagot kapjuk.
Ha a paradicsomos tésztára reszelt vegán parmezánt nem hívnánk parmezánnak, hanem szimplán elmondanánk, hogy mi van benne, egyből különlegesebb lenne az egész, és jobban is ízlene mindenkinek...
...legalábbis nekem, húsevőként ez a tapasztalatom, de mivel valahogy el kell adni azokat a termékeket is, nekem pedig jelen esetben el kell érnem, hogy rákattints erre a cikkre, ezért nincs más választásom, beállok a sorba, és répalazacként fogom hívni ezt a füstös, sós, enyhén roppanós, tengerízű répaszeletet...
Elkészítése nem mondható bonyolultnak, az alapanyagok beszerzése is könnyen kivitelezhető, egyedül a folyékony füst (elérhető a nagyobb szupermarketekben) és a szárított tengeri alga, azaz a kombu (vastagabb és intenzívebb ízű a norihoz képest) okozhat némi fejtörést.
Ha sikerült beszerezni mindent, akkor ITT találjátok hozzá a receptet!
Én nem bírtam ki, és már másnap rákóstoltam, de érdemes időt hagyni a pácnak és a répáknak, szóval 2-3 nap után lesz az igazi. Ha valaki intenzívebb ízekre vágyik, nyugodtan löttyintsen még egy kis szójaszószt és folyékony füstöt (ezzel azért óvatosan;) ) a pácba!
Friss kenyérrel, vajkrémmel (vagy növényi krémsajttal), uborkával, kaporral, egy kevés citrommal és néhány szelet répalazaccal isteni reggeli/uzsonna kerülhet az asztalunkra!
Nekem ez az adag el is fogyott az augusztus 20-i hosszú hétvégén, szóval legközelebb már biztosan dupla mennyiséggel készülök!
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
A savanyúság, amiért szakítottam a házi csalamádéval: az első KIMCHI-m...
Ahogy a koreai nagymamák mondanák: "Ahány ház, annyi Kimchi...!" Következzen a kínai kel mennybemenetele - Fermentálós történetek, II. rész.
Réthly DávidA fröccs, amiért nekiálltam szörpöt főzni: így készül a házi...
A levendulaszüret hamarosan véget ér, szóval még pont időben vagyunk, hogy elkészítsük a nyár legjobb italát...mutatom a legfinomabb levendulaszörp receptjét!
Réthly DávidÉletemben először úgy nyúltam a gombához, ahogy eddig sosem, és...
Így vágtam bele a fermentálás rejtelmeibe, amit egy kínkeserves metrózás során látott Insta-kép inspirált. Rázós menet volt!
Réthly DávidÍgy készül a szicíliai krémes-roppanós cannoli, a maffiafilmek sztárja
Ha az ember rákap a maffiafilmekre, hamar rájön, hogy vannak, akik ölni tudnának Szicília nemzeti süteményéért, a roppanós, mégis krémes cannoliért! Most már értem, miért!
Réthly Dávid