A répa, amit lazacnak néztem: így készül a füstös répalazac

Bár eredete ismeretlen, a sushi-bárok, vegán éttermek és az újhullámos kávézók étlapján is fellelhető ez a különlegesség, amit mi is könnyedén elkészíthetünk otthon...megéri!

Manapság minden húsos ételnek megvan a vegán alternatívája, így van ez a lazaccal is. Alapvető hibának tartom a vegán termékeknél, hogy mindent az állati eredetű társaihoz hasonlítunk, és úgy is nevezzük, legyen az például egy sajt (mondjuk a vegán parmezán, ami kesudió és sörélesztő keveréke), vagy egy sült kolbász (aminek vegán megfelelője a vörösbabból, csicseriborsóból, szejtánból vagy tofuból készült "kolbász"...), mert a kóstolásnál csalódni fogunk, amikor nem ugyanazt az ízélményt és állagot kapjuk.

Ha a paradicsomos tésztára reszelt vegán parmezánt nem hívnánk parmezánnak, hanem szimplán elmondanánk, hogy mi van benne, egyből különlegesebb lenne az egész, és jobban is ízlene mindenkinek...

...legalábbis nekem, húsevőként ez a tapasztalatom, de mivel valahogy el kell adni azokat a termékeket is, nekem pedig jelen esetben el kell érnem, hogy rákattints erre a cikkre, ezért nincs más választásom, beállok a sorba, és répalazacként fogom hívni ezt a füstös, sós, enyhén roppanós, tengerízű répaszeletet...

Elkészítése nem mondható bonyolultnak, az alapanyagok beszerzése is könnyen kivitelezhető, egyedül a folyékony füst (elérhető a nagyobb szupermarketekben) és a szárított tengeri alga, azaz a kombu (vastagabb és intenzívebb ízű a norihoz képest) okozhat némi fejtörést.

Ha sikerült beszerezni mindent, akkor ITT találjátok hozzá a receptet!

Én nem bírtam ki, és már másnap rákóstoltam, de érdemes időt hagyni a pácnak és a répáknak, szóval 2-3 nap után lesz az igazi. Ha valaki intenzívebb ízekre vágyik, nyugodtan löttyintsen még egy kis szójaszószt és folyékony füstöt (ezzel azért óvatosan;) ) a pácba!

Friss kenyérrel, vajkrémmel (vagy növényi krémsajttal), uborkával, kaporral, egy kevés citrommal és néhány szelet répalazaccal isteni reggeli/uzsonna kerülhet az asztalunkra!

Nekem ez az adag el is fogyott az augusztus 20-i hosszú hétvégén, szóval legközelebb már biztosan dupla mennyiséggel készülök!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...