Rendszeresen puffadsz, feszül a hasad? 5 tipp, hogy mi állhat a tüneteid hátterében

A puffadás az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri tünet. Lássuk, mi állhat a hátterében! (X)

A puffadás, az enyhe hasi fájdalom, kellemetlenség-érzet az egyik leggyakoribb tünetegyüttes, amivel találkozhatunk. Van, akinél csak alkalmanként jelentkezik, van, akinek a mindennapjait keseríti meg. Nézzük, milyen okok állhatnak leggyakrabban a háttérben!

1. Puffasztó étel

A puffadás egyik leggyakoribb és legkézenfekvőbb oka a puffasztó hatású ételek fogyasztása. Legtipikusabbak ezek közül a káposztafélék, a szárazhüvelyesek (pl. bab, lencse, sárgaborsó), a zöldbab, a zöldborsó, vagy a gyümölcsök közül pl. a cseresznye. Ezek mellett egyénileg érzékenyek lehetünk még egyéb ételekre is - van, aki pl. a nyers vöröshagymára, de van, aki a húslevesre.

Felnőttként azért nagyjából már tisztában vagyunk azzal, hogy ránk milyen ételek vannak puffasztó hatással - ezeket érdemes elkerülni. Ha mégsem egyértelmű, írjunk bátran étkezési/tüneti naplót, azaz, ha puffadunk, jegyezzük fel, hogy aznap mit ettünk. Így idővel tisztázódhat, hogy milyen típusú étel okozhat esetünkben puffadást.

2. Rendszertelen étkezés

A másik leggyakoribb ok a puffadás, hasi fájdalom, diszkomfortérzet mögött a rendszertelen étkezés. Egész nap nem eszünk semmit, majd aztán jól bevacsorázunk - ezzel kissé sokkolva a gyomrunkat, bélrendszerünket, amelyek aztán nem tudják megfelelően végezni a feladatukat. Ez az egyenletlen terhelés is okozhat emésztőrendszeri panaszokat.

Hosszú távú megoldást jelenthet a puffadásos tünetek megszüntetésére, ha sikerül kiegyensúlyozottan étkeznünk. Ennek fő elemei a napi 4-5-szöri étkezés, a magas élelmirost-tartalmú, napi fél kg zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó étrend, a megfelelő, napi 2-2,5 l (hozzáadott cukor nélküli) ital fogyasztása.

Vizes piskóta alaprecept

Személy szerint jobban kedvelem a vizes piskótát, mint a klasszikus, csak tojást tartalmazó tésztát. Mindig az alábbi arányokkal készítem.

3. Fertőzés

Ha puffadásunk előzményeként ismert, hogy gyomrunkat, beleinket érintő vírusfertőzésen estünk át, akkor legyünk türelemmel. Ahogy szervezetünk visszaáll egyensúlyi állapotába, úgy szűnnek majd meg a puffadásos tünetek is.Emésztőrendszerünket támogathatjuk a tüneteket enyhítő vény nélkül kapható készítményekkel, emellett igyunk sok folyadékot, kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, együnk gyakran, akár napi 5-6 alkalommal is kisebb mennyiségű, könnyű ételeket.

4. Háttérben megbúvó betegségek

Ha a puffadás, alhasi fájdalom, görcsölés hosszabb ideje fennálló tünetek, akkor mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, és alaposabb kivizsgálást indítani. Egyes táplálékallergiák, intoleranciák (pl. tejfehérje-allergia, laktózérzékenység, cöliákia, fruktózfelszívódási-zavar stb.) tünete is lehet a puffadás, de akár más emésztőrendszeri elváltozások is állhatnak a háttérben, amelyekre érdemes minél előbb fényt deríteni.

5. Mozgásszegény életmód

A fizikailag aktív életmód általánosságban is jót tesz szervezetünknek, többek között élénkíti a vérkeringésünket is. Ez nem csak a szívünknek jó, hanem általában minden szervünk, így a gyomrunk, a bélrendszerünk egészségének is. A megfelelő vérellátottságú bélrendszer is aktívabb, a béltartalmat továbbító perisztaltikus mozgása is egyenletesebb, annak áramlása folyamatos, kiegyensúlyozott.

A konkrét helyzetben - amikor éppen puffadt a hasunk - is sokat segíthet egy kis mozgás, torna. Sétáljunk, húzzuk fel hasunkra a térdünket, masszírozzuk át hasunkat, alhasunkat (mint ahogy a fájós hasú csecsemők panaszait szoktuk enyhíteni).

Támogatta az Iberogast®

Tudj meg még többet az Iberogastról itt!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...